tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4831
EURO
34,5443
ALTIN
2.475,04
BIST
9.526,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Ali Kındap: “Enerji arzımız için öncelik lisanslı tesisler olmalı”

Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap, Resmî Gazetede Yayınlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde …

Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Ali Kındap: “Enerji arzımız için öncelik lisanslı tesisler olmalı”
17.08.2022 12:06
0
A+
A-

Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap, Resmî Gazetede Yayınlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ayrıca EPDK tarafınca lisanssız üretime ilişkin yeni düzenlemelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Ali Kındap, lisansız elektrik üretim tesislerinin satışlarına yönelik getirilen sınırlamaları yerinde bulduğunu ancak lisanslı tesislerin kendi dağıtım bölgesi haricinde üretim tesisi kuramazken bunun lisansız elektrik üretim tesislerine sunulmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ayrıca bu şekilde istenen faydanın sağlanamayacağını söyledi.

İSTANBUL – Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap, EPDK tarafınca yayınlanan ‘Yeni Lisansız Elektrik Üretim Yönetmeliği’ ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ali Kındap, alt yapısı hazır, sisteme entegre olmuş lisanslı tesislerin optimum kullanılmasına yönelik düzenleme ayrıca uygulamaların yapılmasının öncelikli olması gerektiğini söyledi.

Lisanslı tesislerde ciddi maliyet yükü var

Lisansız tesislerden elektrik üretiminin Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması için alınan bir karar olduğunu ayrıca belirli bir süre için fayda da sağladığını söyleyen JED Başkanı Ali Kındap, “Lisanssız santrallerin desteklenmesiyle ilgili geçmiş yıllarda alınan karar organize sanayi bölgeleri, turizm bölgeleri gibi yerlerin kendi enerjilerini üreterek hem sahip olduğumuz enerji arzına katkı sağlamaları hem de kendi enerjilerini kendileri üretmelerine teşvik etmekti. Geldiğimiz noktada lisanslı oyuncular üretimlerini dengelemek için ciddi maliyetlere katlanırken, lisansız üreticilerin şebekeden elektrik alma ayrıca satma hakkına sahip olması piyasa oyuncuları arasında eşitsizliğe yol açmaya başlamıştı. Bu yüzden EPDK’nın lisanssız santrallerin satışına sınırlama getirmesini yerinde bir karar olarak görüyoruz” dedi.

Bölge haricinde üretim tesisi hakkı lisanslı tesislere sunulmalı

Son yapılan düzenlemede lisanssız projelere tüketim tesisinin bulunduğu dağıtım lisansı bölgesi haricinde da üretim tesisi kurulabilme imkânı tanındığını söyleyen Kındap, “Kendi iç ihtiyacını karşılamak için hibrit tesis kurmak isteyen lisans sahiplerine hibrit tesisin kurulacağı sahaya ayrıca kurulu güce ilişkin sınırlandırmalar bulunuyor. Lisanssız projeler için getirilen bu imkânın lisanslı projelere tanınmaması eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi bu düzenleme ile elde edilmek istenen faydaya da ters düşüyor. Alt yapısı hazır, sisteme entegre olmuş lisanslı tesislerin optimum kullanılmasına yönelik düzenleme ayrıca uygulamaların yapılması öncelikli olmalı ayrıca bu piyasanın temelini oluşturmalı. Mevcut tesislerin kapasite artışına izin verilmesi, verimli kullanılabilmesi, hibrit projelerde uygulanan mevzuat süreçlerinin kolaylaştırılması sektörün geleceği açısından oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

Elektrik arzında birinci öncelik olarak yerli, ucuz, çevreci ayrıca yenilenebilir kaynakların arttırılması ayrıca çeşitlendirilmesi gerektiğini söyleyen Ali Kındap, bu yatırımların öncelikle lisanslı oyuncular tarafınca gerçekleştirilmesine olanak sağlayacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyleyerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet