tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3212
EURO
35,0797
ALTIN
2.300,60
BIST
9.066,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Okul Çağı Çocuklarında Skolyoz Belirtilerine Dikkat

Skolyozun sırttan bakıldığında omurgada yana doğru eğrilik anlamına geldiğini belirten Medical Park Karadeniz Hastanesi’nden Op. Dr. Mehmet …

Okul Çağı Çocuklarında Skolyoz Belirtilerine Dikkat
26.07.2022 13:01
0
A+
A-

Skolyozun sırttan bakıldığında omurgada yana doğru eğrilik anlamına geldiğini belirten Medical Park Karadeniz Hastanesi’nden Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, “Gelişme çağında görülen ayrıca hangi sebeplerden kaynaklandığı bilinmeyen omurga eğriliklerinin en sık rastlanan tipi adolesan idiopatik skolyoz, toplumda yüzde 1 oranında görülüyor. Hastalığın özellikle büyüme çağı ile birlikte ilerleme olasılığı bulunuyor” dedi.

Medical Park Karadeniz Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği’nden Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan ayrıca Op. Dr. Güngör Usta, “adolesan idiopatik skolyoz” hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Skolyozun sırttan bakıldığında omurgada yana doğru eğrilik anlamına geldiğini ayrıca genellikle nedeninin bilinmediğinin altını çizen Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, “Gelişme çağında görülen ayrıca hangi sebeplerden kaynaklandığı bilinmeyen adolesan idiopatik skolyoz ise toplumda yüzde 1 oranında ortaya çıkıyor. Hastalığın, özellikle büyüme çağı ile birlikte ilerleme olasılığı bulunuyor” diye konuştu.

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GÖRÜLMEYE BAŞLAR

Adolesan idiopatik skolyoz hastalığına göze çarpan Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, şu bilgileri paylaştı:

“Omurga eğriliklerinin en sık rastlanan tipi adolesan idiopatik skolyozdur. Adolesan, çocukluk döneminden sonra, ancak hâlâ büyümenin devam ettiği ergenlik dönemi için kullanılan bir ifadedir. Dolayısıyla, ergenlik çağında iskelet sistemi de tam olarak olgunlaşmamıştır. Kız çocuklarında daha sık görülen ayrıca eğriliğe daha fazla sebep olan bu rahatsızlık genellikle 10 yaşındaki çocukları etkilemektedir. İdiopatik skolyoz, 10-18 yaş arasındaki çocuk ayrıca adolesanların yüzde 2-3’ü gibi önemli bir bölümünü ilgilendirmektedir” dedi.

OKUL SAĞLIK TARAMASINDA ORTAYA ÇIKABİLİR

İdiopatik skolyozda nedenin kesin olarak bilinmemekle birlikte hastalığın, genetik faktörlerden kaynaklandığının düşünüldüğünü belirten Op. Dr. Demirhan, “Adolesan idiopatik skolyoz (AİS) hastalığını genellikle ilk olarak ebeveynler veya hastalar fark etmektedir. Bu rahatsızlıklar bazen bir okul taramasında bazen de bir doktor ziyaretinde ortaya çıkmaktadır. Çoğu AİS hastasında fazla belirti görülmemektedir. Ancak daha geniş eğrilikler ağrı veya kaburga anomalileri gibi gözle görülen bozulmalarla kendisini belli etmektedir.”ifadelerini kullandı.

HER HASTADA FARKLI BELİRTİLER GÖRÜLEBİLİR

Skolyozun belirtilerine değinen Op. Dr. Mehmet Feryat Demirhan, “Skolyozun belirtileri eğriliğin ciddiyetine göre değişmektedir. Skolyoz rahatsızlığı çoğu vakit hastanın giydiği elbiselerin duruşunun değişimine bağlı olarak da fark edilmektedir. Bol elbise giyen çocuklarda ise vücut şekli belirgin olmadığından anlaşılamayabilir. Bu nedenle ailesinde skolyoz hikâyesi olan ebeveynlerin çocuklarının sırtını sık sık kontrol etmesi önemlidir. Okullarda, skolyoz taramaları ayrıca yıllık çocuk doktoru muayenesinde de skolyoz tespit edilebilmektedir” şeklinde konuştu.

BU DURUMLARDA SKOLYOZDAN ŞÜPHELENİLMELİ

Hastalık hakkında açıklamalarda bulunan Op. Dr. Güngör Usta ise hangi durumlarda skolyozdan şüphelenilmesi gerektiğini şöyle sıraladı:

  • “Çocuğunuzun omuzları arasında yükseklik farkı varsa.
  • Sağa ayrıca sola yaslanıyor veya ayakta dümdüz durmakta zorluk çekiyorsa.
  • Sırtından bakıldığında kürek kemikleri arasında eşitsizlik fark ediliyorsa.
  • Çocuğunuz öne doğru eğildiğinde sırtının bir tarafı diğerinden daha yüksek görülüyorsa.
  • Çocuğunuzun kalçaları, iç çamaşırı veya pantolon çizgisi asimetrik şekilde duruyorsa.
  • Çocuğunuzun yürüme şeklinde bir anormallik olduğunu fark ediyorsanız skolyoz ile karşı karşıya olabilirsiniz.
  • Erken tanı ayrıca doğru tedavi planlaması için mutlaka tecrübeli uzmanlara danışın.”

TEDAVİ YOLLARI

Op. Dr. Güngör Usta, adolesan idiopatik skolyozun teşhisi ayrıca tedavinde uygulanması gereken tedavi yolları hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Hasta öyküsünün alınması: Adolesan idiopatik skolyoz, genetik bir hastalık olduğu için hastanın aile hikâyesi tanı sırasında çok önemlidir.

Fiziksel test: Fiziksel test, bütün bir nörolojik muayeneyi ayrıca skolyometre olarak adlandırılan özel bir ölçüm cihazının kullanımını içermektedir. Bu cihaz, omurilik ileri doğru eğildiğinde, omuriliğin asimetrisini ölçmek için kullanılmaktadır.

Röntgen: Ön-arka ayrıca yan planda eğimi değerlendirmek için tüm omurganın röntgeni görülmelidir. Elde edilen bu grafilerde en çok eğilen omurlar arasındaki açı ölçülerek skolyozun derecesine karar verilmektedir. Cobb açısı ölçümü yapılarak çocukların takipleri ayrıca tedavileri planlanmaktadır.

Tedavi: Adolesan idiopatik skolyozu olan birçok hasta, ciddi bir tedavi gerektirmeyen küçük eğrilere sahiptir.10- 20 derece olarak belirlenen küçük eğrilere sahip hastalar için gözlem yeterlidir.

Korse tedavisi: 25 derecenin üzerinde eğriliği olan hastalar için korse kullanılarak eğriliğin ilerlemesini engellenebilmektedir. Korseye ihtiyaç duyan hastalar için hafif ağırlıktaki vücut korsesi faydalı olabilir. Hastanın eğriliğine uygun olarak yapılan korse giysilerin altına giyilebilmektedir. Korsenin etkili olabilmesi için günde 23 saat kullanılması gerekmektedir.

Cerrahi: Adolesan idiopatik skolyoz cerrahisi genellikle eğriliğin 50 derecenin üzerine çıktığı hasta grubunda düşünülmektedir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu