tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3680
EURO
34,9842
ALTIN
2.325,98
BIST
9.102,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Türkiye’de kitap üretimi rekor kırdı, ilk kez aylık 60 milyonu geçti

Yayıncılık sektörü, 2018 yılında yaşanan ekonomik dalgalanma ve kağıt fiyatlarındaki artışın etkilerini tamamen atlattı.

Türkiye’de kitap üretimi rekor kırdı, ilk kez aylık 60 milyonu geçti
18.10.2020 09:49
0
A+
A-

Yayıncılık sektörü, 2018 yılında yaşanan ekonomik dalgalanma ve kağıt fiyatlarındaki artışın etkilerini tamamen atlattı.

2020 yılına çok hızlı bir şekilde başlayan kitap üretimi yeni bir rekorun sinyallerini verirken, ilk çeyreğin sonunda başlayan pandemi, sektörün kısa süreli bir şekilde duraklamasına neden oldu. Nisan ve mayıs aylarındaki durağan görünüm, haziran ayında aşılan 50 milyon üzeri kitap üretimi ile umutların yeşermesini sağlarken, Temmuz ayında ise Türkiye yayıncılık sektörü tarihinde ilk kez 60 milyonun üzerine çıktı.

Satışlar eğitim-öğretim yılının başlamasının ertelenmesi ile Eylül ayında düşmesine karşın Ocak-Eylül döneminde üretilen 348 milyon adet bandrol ile geçtiğimiz yılı 30 milyon adetle geride bıraktı. Türkiye’de kitap üretimi ilk 9 ayda geçtiğimiz yıla göre yüzde 9.4 artışla yeni bir rekor kırdı.

Türkiye’de geçen yılın toplamında üretilen bandrol sayısı ise 424 milyon adet seviyesindeydi.

“BU SENE YENİ BİR REKOR GELİR”

Yayıncı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün, ilk 9 itibariyle ulaşılan rakamın heyecan verici olduğunu ve yıl sonunda yeni bir rekorun güçlü sinyallerini verdiğini söyledi.

2018 yılında yaşanan ekonomik dalgalanmanın yayıncılık sektörünün üretim faaliyetlerinde bir yavaşlamaya neden olduğunu ancak bu durumun 2019 Haziran’dan sonra düzelmeye başladığını anlatan Üstün, ”Bu yıl başlangıcına geldiğimizde, Ocak, Şubat ve Mart ayı bizim için çok parlak geçti. İlk vakaların ülkemizdeki görüldüğü Mart ayı da bir önceki yıla oranla iyiydi” dedi. 

”İLK VAKALAR BİZİM BANDROL VERİLERİMİZE ETKİ ETTİ”

Türkiye’de ilk corona virüs vakasının Mart ayında görülmesiyle birlikte birçok sektör gibi yayıncılık üretiminin de sekteye uğradığını ifade eden Üstün, “Nisan ve mayıs aylarında sokağa çıkma yasakları ile birlikte bizim bandrol verilerimizde ciddi bir düşüş yaşandı. Ancak bu durumun kitap satışlarına yansımadığını gördük. Kitapçılar bu dönemde ellerindeki stokları kullandı. Temmuz ayından itibaren ise çok hızlı bir toparlanma yaşadık” dedi. 

‘TEMMUZ AYINDA 60 MİLYONU İLK KEZ GEÇTİ

Mart, nisan ve mayıs aylarında endişeye kapıldıklarını ancak büyük oranda kayıp yaşamadıkları da söyleyen Üstün,  ”Temmuz ayında tarihimizde ilk kez rekor kırdık ve 60 milyon adeti geçtik. Bunda önceki aylardaki duraklamanın etkisi büyüktü. En çok bandrol talep edilen ay oldu. Temmuz ayındaki toparlanmada eğitim yayınlarının da büyük katkısı vardı. Temmuz, ağustos ve eylül, bu üç ay eğitim kategorisinde yer alan kitapların yoğun bir şekilde üretildiği zamanlardır.” diye konuştu. 

Üstün, eğitim yayınlarının toplam üretim içerisindeki katkısının altını çizerek, ”50 milyon bandını aştığımızda eğitim yayınlarının oranı yüzde 80’di. Bu aya baktığımızda da yüzde 70’li bir rakamla karşılaşıyoruz” dedi.

YIL SONU REKOR BEKLENTİSİ

İlk 9 ayda bir önceki yıla kıyasla 30 milyon daha fazla üretim yaptıklarını söyleyen Üstün, yıl sonuna ilişkin kitap üretiminde yine bir zirve beklediklerini ifade etti. Üstün, ”Şu anki mevcut +30 milyon rakamı bizi her halükarda yeni bir zirveye taşıyacaktır. ‘Önümüzdeki şu an ekim, kasım ve aralık ayları var. Kasım ve aralık ayları tempo olarak yılın en düşük seyrettiği aylardandır. Temmuz, ağustos ve eylül ise temponun daha yüksek olduğu aylardır.” ifadelerini kullandı. 

Öte yandan pandemi dönemi ile birlikte değişen ihtiyaçlar ve meraklar, kitap kategorilerinin satış dağılımına bir etki etmedi.

Konu hakkında bilgi veren Üstün, ”Kategoride değişimler çok olmuyor. Kategori dağılımına da haliyle pandemi etki etmedi. Bu büyüme rakamları tek bir kategori ile değil bütün kategorilerle oluyor” dedi. 

EN ÇOK HANGİ KİTAPLAR SATILDI?

YAYFED verilerine göre 2019 yılında Türkiye’de en çok yüzde 54 ile yetişkin (araştırma-inceleme) kitapları tercih edilirken onu 6,4’le yetişkin kurgu (edebiyat-sanat) kitapları takip etti.   

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu