tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Aralıklı oruç beslenme uzmanı eşliğinde yapılmalı

Günümüz halk sağlığı sorunu haline gelen obezitenin artması sonucu kilo kaybıyla alakalı birçok diyet yöntemi mevcut.

Aralıklı oruç beslenme uzmanı eşliğinde yapılmalı
23.05.2023 14:39
0
A+
A-

Günümüz halk sağlığı sorunu haline gelen obezitenin artması sonucu kilo kaybıyla alakalı birçok diyet yöntemi mevcut. Bunlardan popüler olanlarından birinin de aralıklı oruç yöntemi olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ayrıca Diyet Uzmanı Derya Eren, “Aralıklı oruç, gün içinde belirli saat aralıklarında beslenme veya haftanın belirli günleri ciddi enerji kısıtlamalarının yapıldığı bir yöntemdir. Aralıklı oruç yapmak isteyen kişilere uygun özel beslenme planı oluşturulmalı. Kişiye uygun olan aralıklı oruç yöntemi seçilerek tüm besin gruplarından oluşan sağlıklı bir beslenme planı hazırlanmalı. Bu süreçte takipte kalmalı ayrıca oluşan kilo kaybı ile kan tahlillerinde oluşan değişimler de belirli aralıkla kontrol edilmeli” uyarısında bulundu.

Aralıklı orucun birçok çeşidi olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ayrıca Diyet Uzmanı Derya Eren, en popüler olanları şöyle sıraladı:

16:8 modeli (Vakit Kısıtlı Beslenme): Bu model 16 saat açlık ayrıca 8 saat beslenme şeklinde planlanmıştır. Geceden sabaha açlık süreci ile beraber toplam 16 saat açlık sağlanır. Yani akşam yeme işlemi en geç 19:00’da sonlandığında sabah ilk öğün saat 11.00’de yapılmalıdır. Sabah 11.00 ile akşam 19.00 arası normal beslenme saatini oluştururken akşam 19.00’dan sonra sabah 11.00’e kadar beslenmenin durdurulduğu yöntemdir.

5:2 modeli (Dönüşümlü Açlık): Haftanın ardışık olmayan 2 günü enerjinin çok kısıtlandığı (500-600 kkal/gün), diğer günler normal beslenmenin devam edildiği yöntemdir. Kısıtlama yapılan 2 gün alınması gereken kalorinin yüzde 25’i alınmaktadır. 

Ye-dur-ye (eat-stop-eat) modeli: Bu modelde haftada 1-2 gün 24 saat oruç tutularak 5-6 gün beslenme şeklinde planlanmış bir yöntemdir. Öğün akşam saat 19.00’da en son tüketildiğinde bir sonraki gün akşam saat 19.00’a kadar beslenme durdurulur. 

Aralıklı oruç kan şekeri ayrıca açlık insülinini düşürüyor

Uygulaması kolay ayrıca zamandan tasarruf sağlayan aralıklı orucun kan şekeri ayrıca açlık insülini düşürücü etkisi olduğunu paylaşan Beslenme ayrıca Diyet Uzmanı Derya Eren, “Enerji kısıtlaması sebebiyle kilo kaybı sağlar ayrıca kolesterol ile trigliserit düşürücü etkisi vardır. Ve 16 saat süren açlık sonucunda otofaji olur, yani vücut yeni ayrıca sağlıklı hücreler elde etmek için hasarlı hücrelerden temizlenir” dedi.

Aralıklı oruç yorgunluk ayrıca konsantrasyon güçsüzlüğüne sebep olabilir

Aralıklı orucun kalorinin çok kısıtlandığı veya beslenmenin olmadığı günlerde yorgunluk, mutsuzluk, konsantrasyon güçlüğü ayrıca ağız kokusu gibi etkilere sebep olabileceğini hatırlatan Derya Eren, “Ve aralıklı oruç tıkınırcasına yeme, anoreksiya ayrıca bulimia nervoza gibi sorunlara neden olabilir. Ve aralıklı oruç yapan kişilerin, uzun süren açlıklar sebebiyle yoğun egzersizler yapmaları uygun olmayacaktır. Orta aktivitede yapılan yürüyüşler ayrıca egzersizler daha uygun olur” diye konuştu.

Aralıklı oruç yapmaması gerekenler;

  • Gebeler ayrıca emziren anneler,
  • Gelişim çağında çocuklar ayrıca ergenler,
  • Beden kitle indeksi (BKI) 18,5 ayrıca altında olan kişiler, yani zayıf bireyler,
  • Sporcular veya yoğun antrenman yapan bireyler,
  • Düzenli ilaç kullanan bireyler,
  • Yeme bozukluğu olan kişiler,
  • Tip 1 diyabeti olan bireyler,
  • Tansiyon hastaları

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet elektronik sigara grup sex