tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

11. Ulusal Dil ve Konuşma Bozuklukları Kongresi ‘ne rekor katılım Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ: “Nörobilim ile ‘Dil ve Konuşma Terapisi’ birbirinden ayrılamaz”

İki yılda bir düzenlenen Ulusal Dil ayrıca Konuşma Bozuklukları Kongresi’nin 11’incisi bu yıl Dil ayrıca Konuşma Bozuklukları Derneği, Anadolu ayrıca Üsküdar Üniversitesi işbirliğiyle Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

11. Ulusal Dil ve Konuşma Bozuklukları Kongresi ‘ne rekor katılım Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ: “Nörobilim ile ‘Dil ve Konuşma Terapisi’ birbirinden ayrılamaz”
22.05.2023 16:39
0
A+
A-

İki yılda bir düzenlenen Ulusal Dil ayrıca Konuşma Bozuklukları Kongresi’nin 11’incisi bu yıl Dil ayrıca Konuşma Bozuklukları Derneği, Anadolu ayrıca Üsküdar Üniversitesi işbirliğiyle Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Dil ayrıca Konuşma Bozuklukları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ayrıca Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Konrot, “11. Ulusal DKB Kongre’sinin konuşma temalarını ‘Konuşmanın Motor Kontrolü ayrıca Değerlendirilmesi’, ‘Öykü Dil Örneklerinin Çözümlenmesi’, ‘Okul Çağı Çocuklarda Kekemelik ayrıca Yönetimi’ başlıkları altında topladık.  Nöroloji-Psikiyatri-Psikoloji üçgeninde temellenen Üsküdar Üniversitesi’nin dil ayrıca konuşma bozuklukları alanına gösterdiği özel ilgi sayesinde kongremiz daha zengin ayrıca verimli geçti. 1500 uzmanın katılımıyla bu yılı rekor katılımla tamamladık. Bu alana olan ilgi bizi çok mutlu ediyor.” dedi. Kongre açılışında Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ ise ‘Dil ayrıca Konuşma Terapisinde Disiplinler arası Yaklaşım ayrıca Nörobilim ’ konulu seminerde bu iki bilimin neden birbirinden ayrılamayacağına dikkatleri çekti.

11. Ulusal Dil ayrıca Konuşma Bozuklukları Kongresi (UKDB) bu yıl Dil ayrıca Konuşma Bozuklukları Derneği ile Anadolu ayrıca Üsküdar Üniversitelerinin işbirliğinde 19-21 Mayıs 2023 tarihleri arasında İstanbul’da Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesinde gerçekleşti. Yaklaşık 1500 uzmanın salonları doldurduğu kongre rekor bir katılım sayısına ulaştı. Katılımcıların giriş ayrıca kayıt için uzun kuyruklar oluşturduğu kongre, yabancı akademisyenlerin yanı sıra farklı meslek gruplarından uzmanların 14 konferans, 9 panel, 8 kurs ayrıca 150’nin üzerinde bildiri sunumuyla tamamlandı. 

Akademisyenlerinden çok sayıda öneri ayrıca bildiri geldi 

Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Dil ayrıca Konuşma Bozuklukları Derneği (DKTD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Konrot, kongrenin gerçekleşmesine katkı sağladıkları için Üsküdar Üniversitesi’ne teşekkür ederek sözlerine başladı. ‘Konuşmanın Motor Kontrolü ayrıca Değerlendirilmesi’, ‘Öykü Dil Örneklerinin Çözümlenmesi’, ‘Okul Çağı Çocuklarda Kekemelik ayrıca Yönetimi’ konularında, alanının önde gelen uzmanlarının konuşmacı olarak kongreye katıldıklarını belirten Konrot, “Kongre için açık bir çağrı yaptık. Gerek öğrenci ayrıca mezun arkadaşlarımızdan gerekse de diğer üniversitelerin akademisyenlerinden öneriler ayrıca çok sayıda bildiri, kurs ayrıca panel desteği geldi. Biz de her birini takdirle karşıladık. 10 salonda 14 konferans, 9 panel, 8 kurs ayrıca 150’nin üzerinde bildiri ile kongremizi gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.

Kongreye uluslararası katılım sağlandı

Kongre dil ayrıca konuşma bozuklukları alanında uzman konukları ağırladı. 11. Ulusal UDKB Kongresi Eş Başkanı Prof. Dr. İlknur Maviş de konuşmasına dünyanın farklı üniversitelerinden gelen konuşmacıları tanıttı. ABD Cincinati Üniversitesi’nden Prof. Suzanne Boyce, Motor konuşma bozuklukları ultrason kullanımı gibi cihazlarla ilgili sunum ayrıca bir workshop gerçekleştirdi. Almanya’dan ZAS Enstitüsü Müdürü olan Prof. Natalia Gagarina ‘Tipik, atipik ayrıca düzensiz dil edinimi için anlatı becerilerinin değerlendirilmesi neden çok önemlidir’ başlığıyla katılımcılara alandaki yenilik ayrıca uygulamalar hakkında bilgilendirme verdi. Kekemelik hakkında düzenlediği seminerlerden tanınan ayrıca Belçika Thomas More Üniversitesi’nden katılan Prof. Kurt Eggers’in de sunumu katılımcılar tarafınca dikkatle izlendi. 

Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ayrıca Konuşma Terapisi Anabilim Dalı’nda tam zamanlı öğretim görevlisi olarak görev yapan Prof. Dr. Şükrü Torun “Nörobilim Perspektifinden Dil ayrıca Konuşmada Ritim” başlıklı konuşması ayrıca nörobilim alanının duayenlerinden Nöropsikiyatri Derneği Başkanı Öget Öktem Tanör “Afazi” hakkındaki sunumuyla kongrenin disiplinler arası yaklaşımını öne çıkaran konuklar arasında yer aldı. 

Prof. Dr. Nazife Güngör: “Dünyayla bağımızı önce dil üzerinden kuruyoruz”  

Kongre açılış konuşmasını gerçekleştiren Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, 11. Ulusal UDKB Kongresi’nin açılışının 19 Mayıs Cumhuriyet Bayramıyla aynı güne denk gelmesinden dolayı duygulanarak sözlerine başlandı ayrıca “Nerede Cumhuriyet varsa ayrıca nerede Atatürk’ü tekrar anıyorsak orada her vakit çok duygusallaşırım.” diyerek sözlerine devam etti: Güngör; “Dil ayrıca Konuşma Terapisi sağlık bilimlerinin çok önemli bir alanı ayrıca üniversitemizin de en çok tercih edilen bölümlerinden biri. Biz içinde yaşadığımız dünyayla bağımızı önce dil üzerinden kuruyoruz. Düşüncelerin sözlere dökülmesiyle sosyalleşebiliyoruz. Böyle bir alanın kurulup yayılmasına emek vermesinden dolayı Prof. Dr. Ahmet Konrot’u tebrik ediyorum.” dedi. 

Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ “Nörobilim ile Dil ayrıca Konuşma Terapisi birbirinden ayrı düşünülemez”

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ da kongre kapsamında ‘Dil ayrıca Konuşma Terapisinde Disiplinler arası Yaklaşımın Önemi: Nörobilim” konulu bir seminer gerçekleştirdi.

Kongre bilimsel programında kendisine yer verilmesinden onur duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Tanrıdağ, “Nörobilim ayrıca Dil ayrıca Konuşma Terapisi birbirinden ayrı düşünülemez. Bu iki meslek alanı birbirleri için vazgeçilmezdir. Çünkü nörobilimsiz bir dil konuşma terapisi terapistin biyolojik hipotezden uzaklaşarak ne yapacağını bilmediği ayrıca ölçemediği bir süreç olur. Bunlar olmadığı sürece de bilimsellikten uzaklaşılan bir çaba haline gelir. Dil konuşma terapisiz bir nörobilim ise insan beyninin inleyişleri hakkında eksik bilgilenmenin yanı sıra dil baskın beyin yarısının genel kognitif yapılanma içindeki yeri ayrıca diğer beyin bölümleriyle ilişkileri hakkında bilgilendirme sahibi olunamayan mekanik bir çaba haline dönüşür. Dolayısıyla bırakın disiplinler arası etkileşimi bu iki bilim alanının birbirleri için vazgeçilmez bilimsel alt yapıyı oluşturduklarını söylemeliyiz.” diyerek bu iki alanın birlikte çalışması gerekliliğine vurgu yaptı. 

Prof. Dr. Kurt Eggers: “İki dillilik Dünya’da giderek yaygınlaşıyor”

Belçika Thomas More Üniversitesi’nde kekemelik üzerine yaptığı çalışmalardan bahseden Prof. Kurt Eggers katılımcı Dil ayrıca Konuşma Terapisti uzmanlarına iki dilli ayrıca tek dilli çocuklarda kekemelik üzerine değerli bilgilendirmeler edinecekleri bir konferans verdi. Eggers konuşmasında “İki dillilik Dünya’da giderek yaygınlaşıyor. Mesela Türkiye’deki, Suriyeli çocuklara, ana dili Kürtçe olan çocuklara bakacak olursanız çocukların iki dilli olarak büyütüldüklerini görürsünüz. Öte yandan kekemelik ile ilgili yapılan çalışmalara baktığınızda tek dilliliğe ait normlar üzerinden yapıldığını görüyorsunuz. Bu da bizlere iki dilli çocukların acaba bu anlamda yanlış bir tanılanma riski ile karşı karşıya olabileceklerini gösteriyor. Öte yandan neredeyse herkesin iki dilli olarak yetiştirildiği Lübnan’da yaptığım bazı araştırmada kekemeliğin yaygınlık oranını yüksek bekliyordum, olmadı. Bildiğiniz kadarıyla da böyle bir araştırma sonucu bulunmuyor.” 

Prof. Dr. Kurt Eggers: “Kekemelik değerlendirmesi yapıyorsak bütün bileşenlere odaklanmamız gerekiyor” 

Kekemeliğin ölçeklere göre değerlendirme kriterlerinden bahseden Eggers “Çocuklarda kekemelik tanılanmasından bahsediyorsak, muhakkak bütün bileşenlere odaklanmamız gerekiyor. Sadece dilin motor özelliklerine değil, başka soruları da sormamız gerekiyor. Çocuğun aklından neler geçiyor? Kendisini nasıl hissediyor? Çocuğun çevresi ne durumda? Anne babanın tepkisi nasıl? Bunların hepsini dikkate almamız gerekiyor. Konuşma akıcılığı ya da akıcısızlıklarını değerlendirme kriteri olarak ele alıyoruz.   İki tür akıcısızlıktan bahsedebiliriz. %3 kekemelik benzeri akıcısızlık varsa bu kekemelik işareti olarak değerlendiriliyor. Belli bir öbek tekrar ediyorsa bunu normal bir tekrar kabul ediyoruz. Bu diğer akıcısızlıklar sınıfına giriyor. Birden çok heceli sözcüğü tekrar ediyorsa bu yine diğer akıcısızklıklar sınıfına giriyor. Ama konuşma sırasında ‘ben ben ben ‘gibi tekrarlar ediyorsa bu kekemelik benzeri akıcısızlık olarak sayıyoruz. Buradaki kategorilere bakarsanız kekemelik benzeri olanlara tek heceli sözcük tekrarı, kısmi sözcük tekrarı, hece tekrarı, ritmi bozuk sesleme, sessiz uzatma ya da sözcüğün ortasında bir es veriyorsa akıcısızlık olarak sayılıyor” dedi. Prof. Kurt Eggers konferansı boyunca farklı ülkelerden, farklı dillerden örneklemlerle birçok araştırmayı da katılımcı dil konuşma terapistleriyle paylaştı. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama elektronik sigara grup sex deneme bonusu deneme bonusu veren siteler betvolegiris.co van escort