tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5270
EURO
34,9310
ALTIN
2.432,08
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

İklim Değişikliği ve Çevre Paneli Düzenlendi

“İklim Değişikliği ayrıca Çevre Paneli”nde konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Hep birlikte, iklim değişikliğiyle mücadelede güçlü birer aktör olabiliriz.” dedi.

İklim Değişikliği ve Çevre Paneli Düzenlendi
06.06.2023 00:01
0
A+
A-

“İklim Değişikliği ayrıca Çevre Paneli”nde konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Hep birlikte, iklim değişikliğiyle mücadelede güçlü birer aktör olabiliriz.” dedi.

                Çorlu Belediyesi İklim Değişikliği ayrıca Sıfır Atık Müdürlüğü tarafınca Çevre Haftası kapsamında, Çorlu’da iklim değişikliğine etki eden faktörler, öneriler ayrıca yürütülen çalışmalar, farkındalık yaratmak ayrıca çözüm yolları özelinde görüş alışverişinde bulunmak amacıyla “İklim Değişikliği ayrıca Çevre Paneli” düzenlendi.

Saygı duruşu ayrıca İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan panele Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Çevre, Şehircilik ayrıca İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Yalçın Karaca, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, Meteoroloji İl Müdürü Harun Temel, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının yönetici ayrıca temsilcileri, vatandaşlar ayrıca medya mensupları ile konuşmacı olarak Prof. Dr. Asude Hanedar, Prof. Dr. Günay Yıldız Töre, Doç. Dr. Nuray Olcay Işık Emeksiz ayrıca Araştırma Görevlisi Dr. Can Burak Özkal katıldı.

“Sorumluluğumuzun Bilincindeyiz”

                Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, panelin açılışında yaptığı konuşmada, “İklim değişikliği, dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biridir ayrıca bunun çevre üzerindeki etkileri her geçen gün daha da belirgin hâle gelmektedir. Bizler Çorlu Belediyesi olarak bu konuda sorumluluğumuzun bilincindeyiz ayrıca kentimizi daha sürdürülebilir, daha yeşil ayrıca daha yaşanabilir bir yer hâline getirmek için kararlılıkla çalışıyoruz.

Bu panel, iklim değişikliği ayrıca çevre konularında bilgilendirme ayrıca deneyimleri paylaşmanın yanı sıra yeni çözümler üretmek için de bir platform sağlamaktadır. Panelimizde, alanında uzman konuşmacılarımız tarafınca paylaşılan bilimsel veriler ile iklim değişikliğinin küresel ayrıca yerel etkilerini anlamaya çalışacağız. Aynı zamanda, çevre dostu politikalar, yenilenebilir enerji kaynakları, atık yönetimi, su koruma gibi konuları ele alacak ayrıca çözüm önerileri üzerinde odaklanacağız.

“Çorlu’muzu Çevre Özelinde Öncü Kent Yapacağız”

Çorlu’muz, sanayi şehri olması sebebiyle, sürekli göç alan ayrıca artan nüfusu ile iklim değişikliğinden en çok etkilenen şehirlerden bir tanesi. Üreten, sürekli büyüyen ayrıca gelişen dinamik Çorlu’muzu çevre özelinde da öncü yapmanın hepimizin görevi olduğunu düşünüyorum. Özellikle yerel yönetimler olarak çevresel sürdürülebilirliği teşvik etmek ayrıca iklim değişikliğiyle mücadele etmek için önemli bir rol oynuyoruz.

Çevre dostu politikalar ayrıca projeler geliştirmek için sivil toplum kuruluşlarımız, yerel işletmelerimiz, akademisyenlerimiz ayrıca halkımızın fikirleri, önerileri benim için son derece değerli. Bu nedenle, katılımcı bir yönetim anlayışıyla çalışıyor ayrıca herkesi çevre konularında aktif bir şekilde katkıda bulunmaya davet ediyorum.

“Çocuklarımıza Bırakacağımız Miras Acı Sonuçlara Sebep Olabilir”

Doğamızı sadece çevre haftalarında değil her vakit hatırlamalı; doğamızın ayrıca iklimin korunması için acil, uygulanabilir ayrıca sürdürülebilir plan ayrıca eylemlerle mücadele edilmesi gerekmektedir. İklim değişikliği ile mücadele etmezsek gelecekte çocuklarımıza bırakacağımız bu miras belki de onlar için çok acı sonuçlara sebep olacak.

“Sürdürülebilir Enerji Ayrıca İklim Eylem Planı Geliştirmemiz Kaçınılmazdır”

Çorlu Belediyesi olarak 2019 tarihinde Avrupa Komisyonunca yürürlüğe konulan ayrıca sürdürülebilir enerji politikalarını destekleyen “Başkanlar Sözleşmesi”ne imzamızı atmıştık. Ülkemizde imza atan 41 belediyeden bir tanesiyiz. Sözleşmeyi imzalayarak iklim değişikliğinin etkilerinin hafifletilmesi ayrıca adaptasyon için entegre bir yaklaşım benimsemeyi taahhüt ettik. 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını en az %40 oranında azaltmak ayrıca iklim değişikliğine karşı esnekliği artırmak amacıyla “Sürdürülebilir Enerji ayrıca İklim Eylem Planı” geliştirmemiz kaçınılmazdır.

“Sıfır Emisyon Hedefine Ulaşmalıyız”

Ülkemizin de 2021 tarihinde taraf olduğu Paris Anlaşması’na göre küresel ortalama sıcaklık artışının sanayileşme öncesi dönemine göre 2 derece altında tutulması; ilaayrıca olarak ise bu artışın 1,5 derecenin altında tutulmasına yönelik küresel çabaların sürdürüldüğünü hep beraber izliyoruz. Küresel emisyonların 2030’a kadar en az yüzde 50 azaltılmasının hedeflendiği Paris Anlaşması ile 2050’de net sıfır emisyon hedefine ulaşılması dünya genelinde amaçlanmakta.

Değerli katılımcılar, çevre ayrıca iklim değişikliği konularında acil bir şekilde harekete geçme zamanı geldi. Hep birlikte, daha yeşil ayrıca sürdürülebilir bir gelecek için çalışalım. Bu panelin, kentimizin çevresel açıdan dönüşümünü hızlandırmak ayrıca daha yaşanabilir bir Çorlu için önemli bir adım olduğuna inanıyorum. Son olarak, bu panelin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Panelimize katkıları dolayısıyla kıymetli bilim insanlarımıza katılımları ayrıca destekleri için teşekkür ederim.

Hep birlikte, iklim değişikliğiyle mücadelede güçlü birer aktör olabiliriz.” dedi.

Başkan Sarıkurt’un ardından kürsüye gelen Çorlu Belediyesi İklim Değişikliği ayrıca Sıfır Atık Müdürü Dr. Ozan Deniz, dünyada ayrıca Türkiye’de yaşamı tehdit eden iklim değişikliği özelinde atılması gerek adımlar ayrıca yürütülmesi gereken çalışmalar özelinde bilgilendirmeler aktardı.

Konuşmaların ardından İklim Değişikliği ayrıca Çevre Paneli’nin ilk oturumu Prof. Dr. Halim Orta Moderatörlüğü’nde, Prof. Dr. Asude Hanedar ayrıca Prof. Dr. Günay Yıldız Töre’nin sunumlarıyla gerçekleştirildi. Prof. Dr. Asude Hanedar dünyada yaşanan iklim değişikliği ayrıca Türkiye’ye olan etkileri özelinde bilgilendirmeler verirken, iklim değişikliğinin bölgemizde yaratacağı etkiler özelinde da açıklamalarda bulundu. Son yıllarda küresel sıcaklık artışları, okyanusların ısınması, buzulların erimesi, kar örtüsünün gün geçtikçe azalması, deniz seviyesinin yükselmesi ayrıca ekstrem hava olaylarını değerlendiren Prof. Dr. Hanedar, Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan ülkelerin, küresel sıcaklık artışının 2 derecenin olabildiğince altında mümkünse 1,5 dereceyle sınırlandırmak ayrıca 2053 yılına kadar sera gazı emisyonlarını sıfırlamak için taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini söyleyerek iklim değişikliği sebep ayrıca etkilerine dair veriler paylaştı.

Prof. Dr. Hanedar’ın ardından konuşan Prof. Dr. Günay Yıldız Töre ise Mikroplastik Kirliliği ayrıca İklim Değişikliği Üzerine Etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Plastik atıkların geri dönüşüm oranları özelinde bilgilendirmeler aktaran Prof. Dr. Töre, Pasifik Okyanusu’nda oluşan 7. kıtanın (Atık Adası) tüm ülkelerin atıklarından oluştuğunu ifade ederek bu atıkların parçalanma süreçlerinin ardından planktonlar vasıtasıyla tekrar yaşam döngüsüne dâhil olduğunu ayrıca bunun da insan sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. Son dönemlerde ülkemizde yaşanan müsilaj sorununun da denizlerdeki bu mekanizmanın bozulmasıyla ortaya çıktığını ifade etti.

Panelin ilk oturumu sonunda değerlendirmelerde bulunan panel moderatörü Prof. Dr. Halim Orta, “Trakya’nın en büyük ayrıca en temel sorunu, çevre sorunudur. Trakya bugün bir yandan çevre sorunlarıyla uğraşırken diğer yandan da iklim değişikliğinin yarattığı sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. 1974-1978 yıllarından şu anda Ergene İlçesi sınırlarında, deri fabrikalarının yer aldığı alanda kurulmak istenen et ayrıca balık tesisinin kurulması girişimlerine karşı çıkan dönemin Çorlu Belediye Meclis Üyeleri, “Bizim için su değerli ayrıca kentimizin su kaynakları da buradan sağlanıyor. Bu tesisin buraya kurulmasına karşıyız.” demişler ayrıca inşaatı durdurmuşlardır. Elbette ki üretime karşı değiliz. Ancak bunu yaparken de doğru yerde doğru yatırımın yapılmasını istemek en doğal hakkımız. Sözün özü; toprağını ayrıca suyunu koruyamayan hürriyetini ayrıca zürriyetini koruyamaz.” diye konuştu.

İklim Değişikliği ayrıca Çevre Paneli’nin ilk oturumunun sonunda Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt tarafınca Prof. Dr. Halim Orta, Prof. Dr. Asude Hanedar ayrıca Prof. Dr. Günay Yıldız Töre’ye çiçek takdim etti.

Panelin ikinci oturumunu ise Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer yönetti. İkinci oturumda konuşan Doç. Dr. Nuray Olcay Işık Emeksiz, “Sürdürülebilir Çevre” özelinde çeşitli örnekler verdi. Doğal kaynaklar, kültürel kaynaklar, canlı varlıklar, cansız varlıklar, çevresel ilişkiler ayrıca etkileşimler kapsamında canlıların birbirleri ile ayrıca çevreleriyle olan ilişkilerine değinen Doç. Dr. Emeksiz, çevresel sorunlar ayrıca bunların küresel etkilerinin 20. yüzbu yılın son çeyreğinden itibaren en can alıcı sorunlardan biri durumuna geldiğini dile getirerek gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden bugünün ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için doğal kaynakların etkin kullanımı, sanayide temiz üretim konularında çalışmalar yürütülmesi ayrıca yarınların da planlanması gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Emeksiz, sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi için ekonomik verimlilik, çevrenin ayrıca doğal kaynakların korunması ile birlikte eşitlik ilkesinin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Can Burak Özkal ise “Kentlerde Hava Kirliliği ayrıca Koku Kirliliği” özelinde bir sunum gerçekleştirdi.

Dr. Özkal, Çorlu Belediyesi ile birlikte kentte emisyonlardan kaynaklı koku şikâyetlerinin izlenebilirliğini sağlayacak mobil uygulama ayrıca koku takip sistemi geliştirildiğini Çorlu Koder uygulaması ile halkın buna dâhil edildiğini ifade ederek, süreç içerisinde derlenen verilerle birlikte vakit dilimleri içerisinde nerelerde ne tür kirlilik olduğu yönünde doğru tespitlere ulaştıklarını ifade etti. Hava kirliliğinin bir toplum sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Dr. Özkal, doğru verilere ulaşabilmek için Hava Kirliliği Ölçüm İstasyonları ayrıca Meteoroloji İstasyonları’nın ölçümlerini sıklaştırması gerektiğini belirti.

Uçucu organik hava kirletici ölçüm sonuçlarının, koku şikâyetleri ayrıca meteorolojik faktörler ile ilişkisinin önemine değinen Dr. Özkal, bunun için devlet kurumları, endüstri ayrıca bireylerin sorumluluklarını yerine getirmesi, yerel, bölgesel ayrıca ulusal çözüm merkezlerinin faaliyete geçmesi oldukça önemli. Çevre, Şehircilik ayrıca İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafınca bölgemizde yapılan denetimlerin sonuçları bizim için çok değerli. Elde edilen veriler ışığında koku şikâyetlerinin yoğun olacağı dönem ayrıca bölgeleri tahmin edebilecek bir model için çalışmalara başlayacağız.” dedi.

Panelin ikinci oturumunun sonunda konuşan moderatör Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer ise şunları söyledi:

“Sürdürülebilir kalkınma modelini hayata geçirerek tarımsal üretimlerimizi sanayide kullanacağız ayrıca toplumsal refahımızı artıracağız. Bunu yaparken doğal kaynakları bizden sonraki nesillere aktaracak şekilde tedbirler almamız gerekiyor. Bugün belirli sorunların üstesinden gelebilmek için önemli çalışmalar ortaya konuyor. Çeşitli araştırmalar ile bizlerde sürece katkı sunmaya çalışıyoruz. Atıkların bertaraf edilmesi özelinde önemli aşamalar kaydedildi. Ancak arıtma sistemlerinin ileri seviyelere taşınabilmesi için çok büyük yatırımlar yapılması gerekiyor. Tüketilen su miktarı ile karşılaştırıldığında bu önemli ayrıca yüksek miktarda maliyetler ortaya çıkarıyor.” Sözlerine yer verdi.

Panelin sonunda Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt tarafınca Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Doç. Dr. Nuray Olcay Işık Emeksiz ayrıca Araştırma Görevlisi Dr. Can Burak Özkal’a çiçek takdim ederken günün anısına toplu hatıra fotoğrafı çekimi gerçekleştirildi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama elektronik sigara grup sex deneme bonusu deneme bonusu veren siteler betvolegiris.co van escort deneme bonusu