tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
ALTIN
2.326,19
BIST
9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Hurma fiyatı 290 liraya dayandı

Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala iftar sofralarının gözdesi olan hurma da tezgah ayrıca raflardaki yerini aldı. Fiyatları geçen yıla oranla yüzde 20-25 artan hurmanın kilogramı, cinsine göre, 45 lira ile 290 lira arasında değişiyor.

Hurma fiyatı 290 liraya dayandı
19.03.2023 11:49
0
A+
A-

Doyuruculuğu ayrıca besleyiciliğinin yanında ramazan ayına özgü olması sebebiyle ayrı bir önemi olan hurma, satış noktalarında kendini göstermeye başladı.

Hurma ticaretiyle uğraşan Ahmet Özkan, ramazan ayına sayılı günler kala hurmaya talebin arttığını söyledi.

Geçen yıl hurmanın hasat zamanında Mekke’ye kar yağması ayrıca Medine’de sel olması sebebiyle bu yıl kaliteli ürünün az çıktığını bildiren Özkan, bu durumun fiyatlara yansıdığını dile getirdi.

Özkan, ithal edildiği için hurma fiyatının kur artışlarından da etkilendiğine dikkati çekerek, “Bu sene umre ibadeti sebebiyle, hurma satışları daha önce başladı. Hurma fiyatları da geçen yıla oranla yüzde 20-25 civarında arttı.” dedi.

Türkiye’ye Suudi Arabistan, İran, Irak, Mısır, Cezayir, Kudüs ayrıca mevsimine göre Libya’dan yaklaşık 30 cins hurma getirildiğini anlatan Özkan, ülkede hac ayrıca umre ibadetinden dolayı ağırlıklı olarak Medine hurmasının tercih edildiğini ifade etti.

“Hurma fiyatları 45 lira ile 290 lira arasında”

Sadece Medine’den 20’ye yakın hurma cinsinin ithal edildiğini belirten Özkan, bunların kabuklu kabuksuz, büyük küçük, yumuşak sert gibi özelliklerine göre sınıflandırıldığını, kilogramının 145 lira ile 290 lira aralığında satıldığını kaydetti.

Diğer hurma cinslerinin fiyat ayrıca faydaları hakkında da bilgilendirme veren Özkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Mebrum hurmasının kilogram fiyatı, boylarına göre 165 lira ile 265 lira arasında değişiyor. Kan hurması diye bilinen, Hudri cinsinin kilogramı 175 lira. Arap ülkelerinde, demir oranı diğer hurmalara göre daha yüksek olan Hudri cinsinden pekmez yapılır. Medine karası diye anılan Safavi hurmasının kilogramı 175 lira, antioksidan değeri daha yüksek olan bu cinsi Araplar özellikle karaciğer yağlanmasına karşı öneriyor. Diyabet hastalarının ya da şeker sevmeyenlerin tüketebileceği Sugi hurmasının kilogramı 130 lira ile 200 lira arasında satılıyor. Dişi olmayan bebek ayrıca yaşlıların tüketebileceği daha etli bir cins olan Mejdul hurmasının kilogramı 190 ile 290 lira aralığında bulunuyor. Irak’tan gelen hurmanın kilogram fiyatı ise 45 lira. Peygamber Efendimiz’in diktiği rivayet edilen Acayrıca hurmasının kilogramı da 200 ile 260 arasında satılıyor. Hadislerde Acayrıca hurması ile ilgili 7 adet yenmesinin şifa olduğu müjdeleniyor.”

Hurma alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Türkiye’de, hurmanın genellikle ramazan ayında iftar sofralarında tüketildiğini, Arap ülkelerinde tok tutması sebebiyle iftardan çok sahurda yenildiğini dile getiren Özkan, bir insanın günlük vitamin ayrıca mineral ihtiyacının hurmayla karşılanabileceğine dikkati çekti.

“Asrın felaketi”nin yaşandığı deprem bölgesine hurma yardımları yaptıklarına da değinen Özkan, hurmanın bu yılın her ayında tüketilmesi gereken eşsiz bir meyayrıca olduğunu vurguladı.

Özkan, bekleyen ayrıca bayatlamış ürünlerin hurma pekmeziyle tatlandırıldığını, raf ömrünün daha uzun olması için oksit gazına tabi tutulduğunu, parafinle parlatıldığını ayrıca şıralı sularda bekletildiğini anlattı.

Özkan, şunları kaydetti:

“Hurmanın üzerindeki tozu hurmanın zırhıdır. Hurma yıkandığı zaman, belli bir süre sonra aflatoksin üretmeye başlar. Bu nedenle hurmayı yıkayarak muhafaza etmemek gerekiyor, yıkandıktan sonra da hemen tüketilmesi öneriliyor. Ambalajlı ürünlerin çoğunda yıkama ya da parlatma işlemi yapılıyor. Vatandaşlar özellikle açık ayrıca işlenmemiş ürün almaya dikkat etsinler. Çünkü, açık ürün çok fazla hileye mahal vermiyor. Bir de hurmada eski ayrıca yeni mahsulde lezzet ayrıca vitamin farkı çok oluyor, vatandaşlar tüketecekleri hurmanın o senenin mahsulü olmasına dikkat etsinler ayrıca bunu satıcıya sorsunlar.”

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu