tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

DEÜ’nün Gurur Günü Engelsiz Üniversite Ödül Töreni Yapıldı

Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ), ‘Engelsiz Üniversite’ ödül töreni heyecanı yaşandı.

DEÜ’nün Gurur Günü Engelsiz Üniversite Ödül Töreni Yapıldı
10.06.2023 11:53
0
A+
A-

Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ), ‘Engelsiz Üniversite’ ödül töreni heyecanı yaşandı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafınca düzenlenen ‘2023 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri’ törenine Türkiye çapındaki başarılarıyla damga vuran DEÜ, Engelsiz Program Nişanı kategorisinde Türkiye birincisi; Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülleri kategorisinde ise Türkiye üçüncüsü olmuştu. DEÜ Rektörlüğü tarafınca elde edilen başarıların ayrıca gururun paylaşılması için düzenlenen ‘Engelsiz Üniversite Ödülleri Kutlama Töreni’ne, Çalışma ayrıca Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan da katıldı. Törende konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, DEÜ’nün engelsiz toplum ayrıca üniversite anlayışına uygun akademik ayrıca bilimsel çalışmalar yürüttüğünün altını çizerek, “Geçmişte de Engelsiz Üniversite ödüllerine layık görülen kurumumuzun, günümüzde dokuz programı nişan alarak Türkiye birincisi olması sürpriz olmadı” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafınca düzenlenen ‘2023 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri’ törenine Türkiye çapındaki başarılarıyla damga vurmuştu. YÖK’ün ödül töreninde DEÜ, Engelsiz Program Nişanı kategorisinde 9 program nişanı alarak Türkiye birincisi; Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülleri kategorisi kapsamında ise 20 bayrak alarak Türkiye üçüncüsü olmuştu. DEÜ Rektörlüğü tarafınca elde edilen başarıların ayrıca gururun paylaşılması için düzenlenen ‘Engelsiz Üniversite Ödülleri Kutlama Töreni, DEÜ Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi. Tören programına; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Çalışma ayrıca Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, KKTC Eğitim Kültür Ateşesi Şebnem Pekdoğan, kurum il müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, DEÜ akademik ayrıca idari kadrosu, öğrenciler, engelli bireyler ile misafirler katıldılar.

PROGRAMA “KUTLU GÜN MARŞI” İLE BAŞLANDI

DEÜ Devlet Konservatuvarının üç ayrı eser dinletisi ile başlayan, yoğun katılımın olduğu tören programında ilk olarak, İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılına özel olarak DEÜ Rektörlüğü tarafınca düzenlenen beste yarışmasında birincilik kazanan İltan Bilge’nin “Kutlu Gün Marşı” icra edildi. Dinletide ve “Efem” ayrıca Mozart’ın ünlü eseri “Türk Marşı” da DEÜ Devlet Konservatuvarı tarafınca yorumlandı.

“ENGELSİZ TOPLUM İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Tören programının açılış konuşmasını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, DEÜ’nün engelsiz toplum ayrıca üniversite anlayışına uygun akademik ayrıca bilimsel çalışmalar yürüttüğünün altını çizerek, “Araştırma Üniversitemiz, öğretim, araştırma ayrıca sosyal faaliyetlerini özel gereksinimi olan bireylerin ihtiyaç ayrıca taleplerini dikkate alarak planlanmaktadır. Kamusal yükümlülükleri bulunan Üniversitemizdeki bu durum, hem kuruluş ilke ayrıca değerlerinin bir göstergesi hem de engelsiz üniversite ayrıca toplum ideallerine ulaşma isteğinin sonucudur. Üniversitemizin bu alanda elde etmiş olduğu başarıları ayrıca gururu paylaşmak üzere bugün burada bir araya geldik” ifadesinde bulundu.

“BAŞARI TESADÜF DEĞİL”

DEÜ Rektörlüğü olarak yaklaşık beş yıllık görev süreleri boyunca toplumun her kesimine yönelik hizmetleri yerine getirmeye gayret ettiklerini belirten Rektör Hotar, “Bu noktada pek çok girişimde bulunduk; altyapımızı güçlendirdik. Bunların yanı sıra olay ayrıca olgulara bakışımızı derinleştirmek adına iyi bir dinleyici olduk; konunun özüne inmeye özen gösterdik. Fiziki ayrıca sosyal engelleri ortadan kaldıracak çalışmalar yürüttük. Bu sayede ‘engelsiz üniversite ayrıca toplum’ yolunda ciddi mesafe kat ettik. Geçmişte de Engelsiz Üniversite ödüllerine layık görülen kurumumuzun, günümüzde dokuz programı nişan alarak Türkiye birincisi olması bizim için sürpriz olmadı. Mekânda, Eğitimde ayrıca Sosyo-Kültürel faaliyet kategorilerinde; 97 üniversite ayrıca 1093 başvuru arasından 20 bayrak alarak Türkiye üçüncüsü olmamız da elbette tesadüf değildi. Çünkü yıllar içinde çalışarak, önemli kazanımlar elde ettik. Öyle ki; pandemi koşullarının yaşandığı 2020’de 6; 2021’de 2; 2022’de 18 ayrıca 2023’te 29 olmak bayrak üzere toplam 54 ödül aldık. Geçen yıl da program nişanlarında Türkiye üçüncüsü olmuştuk. Dolayısıyla üniversitemizin kazanımları katlanarak artmış oldu” diye konuştu.

“ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKESİ TANIMINDAN UZAKLAŞTIK”

Rektör Hotar, konuşmasının sonrasında şunları kaydetti: “Ülkemizde; son yirmi yılda yapılan yasal düzenlemeler ayrıca eğitim faaliyetleri, ‘engelli, dezavantajlı ya da kırılgan’ olarak tanımlanan vatandaşlarımıza yönelik farkındalık oluşturmuş ayrıca kazanımlar sağlamıştır. Devletimizin temel ayrıca yükseköğretimdeki politikaları sayesinde vatandaşlarımızın eğitim imkânlarına erişmelerinin de önü açılmıştır. Bu gelişmeler Türkiye’yi, engellerin olduğu üçüncü dünya ülkesi tanımından da çıkarmıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki hassasiyetleri ise üniversitelerimize ayrıca kamu kurumlarımıza örnek olmuştur. Bu bağlamda YÖK’ün Engelsiz Üniversite Ödülleri de daha fazlasını yapmamız için üniversitemizi teşvik etmiştir. Son olarak bu ödüllerin üniversitemize kazandırılması için emek veren kıymetli hocalarımıza, mesai arkadaşlarımıza ayrıca öğrencilerimize de şahsım ayrıca kurumum adına teşekkür ediyorum.”

“MEVZUAT ENGELLERİ KALDIRILDI”

Programda konuşan Çalışma ayrıca Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde kamu, sivil toplum ayrıca özel sektör iş birliği içinde dezavantajlı gruplara yönelik son 20 yılda birçok proje, mevzuat değişikliği ayrıca kazanımın hayata geçirildiğini belirtti. Prof. Dr. Alpkan, “Bunlardan en önemlilerinden biri de engelli bireyler konusu oldu. Engelli bireylerin önündeki mevzuat engelleri iyileştirilmeye çalışıldı ayrıca çalışma hayatına katılım ayrıca sosyal hizmetlerle ilgili birçok gelişme yaşandı. Bu bağlamda Bakanlığımız öncülüğünde birçok hizmet üretilirken, özellikle üç temel alanda gelişmeler yaşandı. İlki iş arayan engellilerin iş hayatına hazırlanması ayrıca yönlendirilmesi; ikincisi çalışma hayatına sosyal katılım çerçevesinde hem kamu hem özel sektörde çalışan engelli sayısının artırılması ayrıca üçüncüsü de sosyal güvenlik ile emeklilik alanındaki imkân ayrıca hizmetlerin artırılması yoluyla sağlık hizmetlerine erişim, malulen emeklilik ayrıca genel olarak sağlık hizmetlerinde iyileştirmeler yapılmaya çalışıldı” dedi.

“20 YILDA İSTİHDAM DÖRT KAT ARTTI”

Günümüzde engelli bireylerin çalışma hayatındaki sayısının hızla arttığını kaydeden Prof. Dr. Alpkan, “Engellilere hizmet veren iş koçlarımızın sayısı günümüzde 350’ye ulaştı ayrıca birçok ilimizde faaliyet gösteriyor. İş ayrıca meslek danışmanlığı hizmeti gibi çalışıyorlar. Bu bağlamda 79 bin engelli ile temas halindeler. Bu şekilde diğer iş ayrıca meslek danışmanlarımızla beraber ülkemizde istihdamı 31 milyonun üzerine çıkarmak mümkün oldu. Özellikle dezavantajlı grupların iş hayatına katılımı daha da arttı. 20 yıl önce çalışma hayatındaki engellilerimizin sayısı 50 bin civarındaydı. Günümüzde bu sayı kamu ayrıca özel sektör toplamı olarak bakıldığında 50 binden 200 bin civarına çıkmış durumda. Yani yaklaşık dört katı arttı. Ancak bunu yeterli bulmuyoruz. Kamu, özel ayrıca STK iş birliği ile sayıyı artırmak istiyoruz. Bunun sosyal güvenlik ayrıca emeklilik kısmı da var. Bu bağlamdaki iyileştirme adımlarımızı da atıyoruz” açıklamasında bulundu.

DEÜ’YE TEŞEKKÜR

DEÜ’nün kamu, özel sektör ayrıca sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğini ayrıca yerel koordinasyonunu oldukça önemsediklerini belirten Prof. Dr. Alpkan, “Bu kapsamda Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın girişimlerini son derece değerli buluyoruz. İTÜ Rektör Yardımcılığı yaptığım dönemde biz de engelsiz üniversite hedeflerimiz için çok çalışıyorduk ama gelinen noktada DEÜ bizi geçmiş görünüyor. Tebrik ediyorum. Toplum olarak sosyal dayanışma ayrıca yardımlaşma kültürünün bu şekilde etkinliklere dönmesinden, kurumsallaşmasından dolayı da sevinç duyuyorum” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Alpkan’a konuşmasının sonunda, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar tarafınca DEÜ’nün engelsiz toplum özelinde farkındalık yaratan projesi “Eylül Bebekler” hediye edildi.

DEÜ’NÜN BÜTÜNLEŞTİRİCİ BİR GÜCÜ VAR

Programın açılış konuşmaları bölümünde Engelsiz DEÜ Koordinatörü Doç. Dr. Burak Karabey de söz aldı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kapsayıcı ayrıca bütünleştirici yönüne vurgu yapan Karabey, “Üniversiteler kapsamında yapılan faaliyetlerin yalnızca belli gruplara yönelik sıkıştırılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Etkinlikler tüm grupları tanıtmak adına yapılmalı. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın bu kapsamda engelsiz üniversite yolunda çok ciddi adımları oldu. Üniversitemizi bu anlamda işlevsel olarak kullanabilmek son derece önemliydi. Böylelikle topluma da eyleme geçirilebilecek projeler sunabiliyoruz. Bu anlamda Rektörlüğümüzden ciddi ilerlemeler kaydettik ayrıca destekler aldık. Diğer üniversitelere kıyaslayınca oldukça büyük bir koordinatörlüğe sahibiz. Tüm bu etkenler büyük bir birikim olarak karşımızda ayrıca bugün güzel sonuçlar almamıza vesile oldu. Bizler de gurur duyduk” dedi.

ENGEL TANIMAYAN KARİYERLER PANELİ YAPILDI

Açılış konuşmalarının ardından programda “Engel Tanımayan Kariyerler” adlı panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esra Bukova Güzel’in yaptığı panelde engelli ressam Ayşe Işık, sahnede ayakları yardımıyla resim yaparken; DEÜ Uygulama ayrıca Araştırma Hastanesi Müdür Yardımcısı Bora Angın ayrıca Engelsiz DEÜ Koordinatörlüğü’nden Türkiye Ampute Milli Futbol Takım Kalecisi Erdi Arslan, engellilik konusundaki deneyimlerini ayrıca yaşam öykülerini katılımcılarla paylaştılar. DEÜ öğrencisi Mert Küçük ise depremler başta olmak üzere afetler devamında ortaya çıkan riskleri azaltmaya ayrıca kişiye güven sağlamaya yönelik oluşturduğu, AFAD ile koordineli çalışabilen “Acil Nokta” mobil yazılımını, konuklara tanıttı.

TEBRİK BELGELERİ VERİLDİ

Sunum programının ardından Engelsiz Bayrak Ödülü ayrıca Engelsiz Program Nişanı alan akademik birimlere tebrik belgeleri, Çalışma ayrıca Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan ayrıca DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar tarafınca takdim edildi. Ardından DEÜ Sabancı Kültür Sarayı Fuaye Alanı’nda kurulan Engelsiz DEÜ Fotoğraf Sergisi ayrıca ressam Ayşe Işık’ın resim sergisi konuklar tarafınca gezildi. Programda ve kutlama pastası kesilerek, aile fotoğrafı çekimi yapıldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet dijital pazarlama ajansi dijital pazarlama elektronik sigara grup sex deneme bonusu deneme bonusu veren siteler betvolegiris.co van escort deneme bonusu