tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5998
EURO
34,7797
ALTIN
2.496,69
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Çiftçi temsilcilerinin yeni hükümetten beklentileri var

Kabinenin açıklanmasının ardından üreticiler çözüm bekleyen sorunları özelinde önerilerde bulundu. Adanalı çiftçiler, süt fiyatlarından sulama yatırımlarına, tarım reformlarından et fiyatlarına kadar beklentilerini paylaştı.

Çiftçi temsilcilerinin yeni hükümetten beklentileri var
06.06.2023 00:19
0
A+
A-

Ziya İPEK

Adana’da çiftçi temsilcileri, önümüzdeki döneme ilişkin yeni hükümetten beklentilerini açıkladı. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Türkiye’de tarımsal envanterin çıkartılması için çalışma yapılmasını isterken, Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise, buğday taban fiyatının açıklanmasını ayrıca ve çiftçi için kredi kanallarının açılmasını talep etti.

Tarım için doğru rakamlar lazım

Mutlu Doğru, çiftçilerin, çiftçi temsilcilerinin, tarımla ilgili önemli sivil toplum kuruluşlarının fikirlerini ayrıca görüşlerini alarak tarımın yönetilmesini istediklerini kaydederek, “Tarım bakanının öncelikle Türkiye’de tarımsal envanterimizin çıkartılması için çalışma yapmasını bekleriz. Karar verebilmek iyi yönetebilmek için.

Neyi ne kadar üretiyoruz, ne kadar ekiyoruz, bunu doğru bilmemiz lazım, doğru rakamlar lazım. Bu nedenle de tarımsal envanterimizi çıkartarak işe başlamasını arzu ederim.” ifadelerini kullandı. Mutlu Doğru konuyla ilgili şunları kaydetti: “Tarım pandemi döneminde stratejik bir sektör olduğunu gösterdi. İklim değişikliğiyle beraber gıdaya olan ulaşım ayrıca suyun azalması tarımın önemini artırıyor. Bu nedenle tarımı doğru yönetmemiz lazım.

Tarımı eğer doğru yönetemezsek; Cumhuriyetimizin ikinci yüztarihinde gıdaya erişim ayrıca gıdada süreklilik açısından sorunlar yaşarız. Şu anda buğday, arpa biçimleri başlandı Anadolu’da ayrıca fiyatlar çok düşük. Dünya fiyatlarıyla beraber çok düşük seyrediyor. Buna bir müdahale fiyatı açıklanması lazım. Tarım bakanımızın ilk yapacağı icraat sanırım bu olacaktır. Alım fiyatı ayrıca primde çiftçimizi sevindirecek bir müdahale olmalıdır.

Ve tarımsal desteklemelerin sadeleştirilmesi hep gündemdeydi ama bir türlü yapılamadı. 2023 yılı tarımsal desteklemeleri henüz belli değil. Bu kararnameyi biraz daha sadeleştirerek, ülkenin ihtiyacı olan ayrıca stratejik konulara destekleri artırarak daha sade, daha az kalemleri olan ‘hedef odaklı’ bir destekleme kararnamesi hazırlanması gerekiyor.”

Sulama yatırımlarının hayata geçirilmesi şart

“Tarımda sulama ile ilgili yatırımlar bekliyoruz. Önümüzde iklim değişikliği ayrıca suya ulaşımın zor olacağı dönemler bizi bekliyor. Bu nedenle yeni yapılacak sulama yatırımlarının kapalı sistem ayrıca basınçlı sulama projeleri ile hayata geçmesi lazım.

Bu projelere artık bütçe ayrılması, hayata geçirilmesi gerekiyor” diyen Mutlu Doğru sözlerine şu şekilde devam etti: “Tarım bakanımızın Ulusal Süt Konseyi’ne bir an önce talimat verip, maliyeti 9 lira 87 kuruş olan bir litre süt fiyatını yükseltmesini bekliyoruz. Ulusal Süt Konseyi’nin resmi sayfasında bir litre sütün tavsiye fiyatı hala 8,5 lira. Yani maliyetinden yaklaşık 1-1,5 lira daha aşağıda.

Bunun değişmesi lazım. Bu durum, Ulusal Süt Konseyi’nin inandırıcılığını, güvenini zedeler. Ulusal Süt Konseyi’ne bir talimat verip bu maliyetler çerçevesinde yeni bir tavsiye fiyatı açıklaması gerekiyor. Süt üreten çiftçilerimizin de yeni Tarım bakanımızdan en çok beklediği şey şu anda bu. Çiğ süt üreticisi zarar etmesin ki ineğini satmasın, kesmesin.”

Süt fiyatlarına baskı var, et fiyatları o sebeple yüksek

Et fiyatlarının yüksek olmasının süt fiyatlarındaki baskıdan dolayı olduğunu söyleyen Doğru, “Süt baskı görünce inekler kesildi. Şu anda erkek dana sayısı az. Bu nedenledir ki et fiyatları yükseliyor. Birbirini negatif etkileyen faktörler. Sütten şu anda kazanamayan çiftçi daha çok ineğini kestirecek. Et fiyatı da yüksek çünkü daha cazip. Birçok bölgede tavsiye fiyatları açıklanıyor ayrıca canlı dana fiyatı kilosu 140-150 lira. Bunu hesapladığımız vakit bir çiftçi, sütten daha fazla etten kazanır, kestirir ayrıca bu işten çıkar. Ayrıca bu işin geri dönüşü olmaz” dedi.

Doğan: Kredi kanalları açılmalı, buğday taban fiyatı açıklanmalı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise Adana’da buğday hasadının bitmek üzere olduğunu belirterek, buğday müdahale alım fiyatının bir an önce açıklanmasını beklediklerini bildirdi. Çiftçinin özel bankalardan kredi kullanma imkanı olmadığını, bankaların en fazla bir aylık kredi kullandırdıklarını aktaran Doğan, kredi kanallarının bir an önce açılmasını beklediklerini kaydetti. Doğan, şöyle konuştu: “Hükümetimizden beklentimiz buğday taban fiyatının bir an önce açıklanması, kredi musluklarının açılması. Çiftçimizin rahat bir nefes alması için bu şart.

Buğday taban fiyatının da en az 10 liranın üzerinde olması gerekiyor, prim hariç. Mazot, gübre her ne kadar düşse de girdi maliyetleri hala yüksek. 10 liranın altındaki buğday çiftçiye para kazandırmaz. Kıraç bölgelerde buğday verimi çok düşük, ovada rekolte yüksek. Tahıl koridoru açıldığı için şimdi depolar buğday dolu. Tüccar şu anda buğday almıyor. Bir an önce müdahale alım fiyatlarının açıklanmasını bekliyoruz.”

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet