tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5258
EURO
34,7745
ALTIN
2.493,08
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Ziya Bey Konağı Yeniden Hayat Bulacak

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyareti sırasında misafir olduğu, kent tarihine ışık tutan önemli yapılardan biri olan Ziya Bey Konağı’nın …

Ziya Bey Konağı Yeniden Hayat Bulacak
26.07.2022 15:51
0
A+
A-

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyareti sırasında misafir olduğu, kent tarihine ışık tutan önemli yapılardan biri olan Ziya Bey Konağı’nın restorasyonu için Çorlu Belediyesi ayrıca Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalandı.

Çorlu Belediyesi tarafınca “Müzeler ayrıca Kültür Yatırımları Master Planı” çerçevesinde restorasyonu planlanan, kentin tarihi ayrıca kültürel mirasına önemli katkılar sunacak olan Ziya Bey Konağı’nda hazırlıklar tamamlandı. Restorasyon protokolü, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarihî makam binası olan Sarı Köşk’te Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ayrıca Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafınca imza altına alındı.

“Ziya Bey Konağı, Balkan Kültürünü Yansıtıyor”

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, özgün mimarisi, geniş bahçe alanı ayrıca konumu sebebiyle Çorlu’da Balkan Kültürü’nü yansıtan önemli yapılardan biri olan Ziya Bey Konağı’nın restore edilerek kent tarihi ayrıca kültürüne önemli katkılar sunacağını söyledi.

“Atatürk’ü Misafir Etti”

Çorlu’yu sürdürülebilir ayrıca turistik açıdan çekim merkezi hâline getirebilmek, özgün kaynaklarını ortaya çıkarmak, miras alanlarını korumak, onarmak, restore etmek ayrıca hikâyesini aktaracak çalışmalar yapabilmek amacıyla hazırlanan “Müzeler ayrıca Kültür Yatırımları Master Planı” ile Çorlu’nun eski yerleşim bölgeleri ayrıca geçmişten günümüze tescilli eserlerini, mimari tarzı ayrıca yapı malzemeleri ile korumayı hedeflediklerini ayrıca bu konseptte yer alan Ziya Bey Konağı’nın da Çorlu’nun yakın yılında önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Başkan Sarıkurt, “Ziya Bey Konağı Çorlulu Cezzar Mustafa Ersin’in oğlu Ziya Ersin’e ait. Ziya Ersin çiftçilik ile uğraşırken aynı zamanda Tekirdağ Vilayet Umumî Meclis üyeliği yapmış, Tükiye Büyük Millet Meclisinde 8. Dönem Tekirdağ Milletvekili olarak görev almıştır.

Ziya Bey Konağı’nın aslında bizler için en değerli unsurlarından birisi de Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Çorlu’ya gelişi sırasında dönemin 3. Kolordu Komutanı ayrıca 4. Genel Kurmay Başkanı Org. Salih Omurtak Paşa ile birlikte Ziya Ersin’i konakta ziyaret etmiş ayrıca burada bir süre misafir olmuştur. Ata’mızın kentimizi ziyareti bizler için çok değerli.

“Gelecek Kuşaklara Aktarılacak Önemli Bir Miras”

Biz de Çorlu Belediyesi olarak bu tarihi bilgilendirmeler ışında kent kültürünü gelecek kuşaklara aktaracak önemli bir miras olan Ziya Bey Konağı’nı geleceğe taşımak ayrıca kentimizin simge yapılarından biri hâline getirebilmek için hazırladığımız Müzeler ayrıca Kültür Yatırımları Master Planı çerçevesinde geçtiğimiz süreçte aldığımız belediye meclis kararlarımızın ardından son olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ile birlikte Ziya Bey Konağı restorasyon proje protokolünü imza altına aldık.

Kentimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Restorasyon projesi tamamlandığında kentimizin tarihine ayrıca kültürel yapısına ışık tutacak önemli bir yapıyı daha Çorlu’muza kazandırmış olacağız. Bundan büyük sevinç duyuyorum.” dedi.

“Şehrimizin Her Bir Köşesi Büyük Kültürel Değerlere Sahip”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Albayrak ise açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Biz Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin tarihi ayrıca kültürel mirasını önemsiyor ayrıca onu gelecek nesillere taşıma adına önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Şehrimizin her bir köşesi büyük kültürel değerlere sahip. Çorlu ilçemiz de bu değerlere ev sahipliği yapan önemli ilçelerimizden biridir. İmzaladığımız protokol kapsamında Çorlu Belediyesi ile gerçekleştireceğimiz çalışma ile Ziya Bey Konağı’nı restore edeceğiz. Protokolün ayrıca projenin ilçemize, şehrimize ayrıca vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Ziya Bey Konağı Nedir?

Çorlu Şeyhsinan Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Ziya Bey Konağı, 19. yüzyıl sivil mimarlık örneklerinin en iyilerinden biri olarak kabul ediliyor. Yapı zemin kat ayrıca 1 normal kattan oluşurken yaklaşık olarak 105 m² plan alanı bulunan konağın mevcut duvarları ahşap çatkılı kâgir yapıdadır. Binanın zemin kat ayrıca normal kat düşey/yatay taşıyıcı sistemi ahşap dikme ayrıca kirişler şeklinde tasarlanmış, çatısı ahşap mahya, mertek ayrıca dikmelerden teşkil etmektedir. Çatı tipi kırma çatı olup Marsilya kiremit ile kaplanmıştır. Ziya Bey Konağı, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından hizmete sunulacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet