tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3602
EURO
35,0056
ALTIN
2.325,97
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Zafer Havalimanı işleticisi bir koydu, dört alacak!

Kütahya’da bulunan ayrıca Türkiye’nin Kamu-Özel işbirliği finansman modeliyle yapılan ilk bölgesel havalimanı olma özelliğini taşıyan Zafer …

Zafer Havalimanı işleticisi bir koydu, dört alacak!
20.08.2022 11:21
0
A+
A-

Kütahya’da bulunan ayrıca Türkiye’nin Kamu-Özel işbirliği finansman modeliyle yapılan ilk bölgesel havalimanı olma özelliğini taşıyan Zafer Havalimanı’nı yapan ayrıca işleten firma bir koydu, dört alacak. IC İçtaş firması tarafınca 52 milyon 187 bin Euro maliyetle yapılan Zafer Havalimanı’nda garanti edilen yolcu sayısının yüzde 1’ine dahi ulaşamadı. Bu nedenle işletici firmaya 2012 tarihinden 2021 yılına kadar 52 milyon 818 bin 762 Euro yolcu garantisi ödemesi yapıldı. Böylece IC İçtaş İnşaat şirketi yatırdığı parayı yalnızca 9 yılda çıkardı.

Sözleşme süresi 29 yıl 11 ay olan havalimanı için garanti edilen yolcu sayısı sebebiyle sözleşme bitimi 2044 yılına kadar 152 milyon Euro daha ödenecek. Zafer Havalimanı için 52 milyon yatırım yapan firma, sözleşmenin bitimine kadar yatırım bedelinin 4 katı olan 206,6 milyon Euro’yu kasasına koymuş olacak.

SERTEL’E YAZILI YANIT

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ayrıca KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, DHMİ’nin bilanço ayrıca hesaplarının görüşüldüğü KİT Komisyonu toplantısında Zafer Havalimanı için yolcu garantisi sebebiyle bugüne kadar ödenen toplam tutarı ayrıca sözleşme bitimine kadar ödenmesi öngörülen meblağı sordu. DHMİ tarafınca verilen yazılı yanıt, Zafer Havalimanı işleticisi firmanın yaptığı yatırım bedelini yolcu garantilerinden çıkardığını, 2022 tarihinden itibaren alacağı ödemeleri de kar hanesine yazacağını ortaya koydu.

YOLCU GARANTİSİNİN YÜZDE 1’İNE DAHİ ULAŞILAMADI

Yap-İşlet-Devret projelerinin Yap – İç et- Devret projeleri haline dönüştüğünü ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Türkiye de yaşayan halkımız Yap-İşlet-Devret projeleri adı altında adeta soyuluyor. Yani vatandaşın cebinden çıkan milyonlarca, milyarca Euro yandaş şirketlerin cebine akıtılmaya devam ediyor. IC İçtaş şirketi bir koydu dört kazandı. 52 milyon 818 bin Euro’ya yapılan Zafer Havalimanı’nda garanti edilen yolcu sayısının yüzde 1’ine dahi ulaşılamadı. Yani sapma yüzde 98-99. Zafer Havalimanı için sözleşme süresi 29 yıl 11 ay. Bu şirket yatırdığı parayı 52 milyon 818 bin Euro’yu 9 yıl içerisinde tahsil etti. Şimdi tam 20 yıl boyunca Zafer Havalimanı’nı yapan ayrıca işleten şirket oradan yolcu uçsa da uçmasa da, uçak inse de inmese de parasını alacak. Hazine’den milyon Euro’lar ona akıtılacak. 52.8 milyon Euro’ya yapılan Zafer Havalimanı için vatandaşlarımızın vergilerinden kesilen paralarla bu şirkete 206.6 milyon Euro para ödenecek. Bu havalimanını devlet kendi imkanlarıyla yapsaydı 9 yılda kendini amorti edecekti. Ayrıca öyle de oldu. Havalimanına yatırılan para 9 yılda çıktı. Şimdi bu şirket 20 yıl daha halkımızdan para almaya devam edecek” diye konuştu.

YANDAŞA BOL KEPÇE

Garantili projelerde kazananın devlet değil müteahhit olduğunu dile getiren Sertel, yüzde 97’ye varan sapmanın olduğu havalimanında kimsenin özeleştiri yapmadığını “Hata ettik” demediğini söyledi. Sertel, şöyle devam etti:

“Bu havalimanı devlet imkanları ile yapılmış olsaydı çok daha ucuza yapılacaktı. İşletici firma yatırım parasını 9 yılda çıkardı. Devlet yapsaydı 9 yıl sonra hiçbir yükümlülüğü kalmayacak 20 yıl daha yolcu garanti parası ödemeye devam etmeyecekti. Ancak garanti yolcu sayısı verilerek Yap-İşlet-Devret modeliyle yapıldığı için devlet kasasından uçmayan yolcu için halkımızdan kesilen vergilerden bu havalimanına zorunlu olarak işletme parası veriliyor. 29 yıl 11 ay işletilecek bu havalimanı. Bu süre boyunca milyonlarca Euro ödenecek. Bu kadar öngörüsüz bir şekilde verilen garanti hiçbir yerde yok. İşçiye, memura, asgari ücretliye zam yaparken eli titrerken, yandaş müteahhitlere bu kadar bol kepçe para dağıtan başka iktidar yok. Bir de halkın cebinden para çıkmıyor, devletin cebinden para çıkmıyor deniliyor. Bu milyon Euro’lar kimin cebinden çıkıyor? Kendi ceplerinden mi ödüyorlar. Yazıktır, günahtır. Biraz özeleştiri yapın, hata yaptık deyin. Ama o da yok. Rakamlar ortada olmasına rağmen körü körüne savunmaya devam ediyorlar.”

YOLSUZLUKLARIN, USULSÜZLÜKLERİN HESABI SORULACAK

Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarında haksız kazançların hepsine son vereceklerini dile getiren Sertel, “Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun Yalova’da dikkat çektiği gibi bu haksız kazançlara iktidar olduğumuzda mutlaka son vereceğiz. KİT Komisyonu’nda yaptığımız konuşmalar ayrıca muhalefet şerhleri adeta birer iddianame niteliğinde. Yolsuzlukların, usulsüzlüklerin üzerine gitmeyi sürdüreceğiz. Ayrıca iktidara geldiğimizde KİT Komisyonu’ndaki tutanaklardan çıkarılacak iddianamelerle pek çok bürokratın yargı önüne çıkarılacağına inancım sonsuzdur. Az kaldı, geliyor gelmekte olan. Haksız ayrıca hukuksuz kazanca son vereceğiz. İsrafı önleyeceğiz. Ayrıca halkımızın soyulmasını engelleyeceğiz” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu