tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4281
EURO
34,4490
ALTIN
2.490,11
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Yel Değirmenleriyle Savaşan Şövalye ‘’Don Kişot’’ AKM’de

İstanbul Devlet Opera ayrıca Balesi, Miguel de Cervantes’in aynı ismi taşıyan romanından seçilmiş bazı bölümlerden esinlenilerek bale sahnesine …

Yel Değirmenleriyle Savaşan Şövalye ‘’Don Kişot’’ AKM’de
06.10.2022 15:51
0
A+
A-

İstanbul Devlet Opera ayrıca Balesi, Miguel de Cervantes’in aynı ismi taşıyan romanından seçilmiş bazı bölümlerden esinlenilerek bale sahnesine taşınan Don Kişot balesini, ‘’Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’’ kapsamında AKM – Türk Telekom Opera Salonu’nun muhteşem atmosferinde; 13 Ekim’de gerçekleştireceği temsille tekrardan seyircisi ile buluşturuyor.

Ludwig Minkusun bestesiyle Marius Petipatarafınca ilk kez 1869 tarihinde Moskova’da Bolşoy İmparatorluk Tiyatrosu’nda sahnelenen eser, müziklerindeki melodi zenginliği, İspanyol kültürünün renkli ayrıca heyecan verici etkisinin uyumlu birlikteliği ile klasik bale dünyasının en pırıltılı ayrıca ihtişamlı eserlerinden biridir.

Yüksek seviyedeki bale tekniğiyle dünyaca ünlü toplulukların repertuvarlarında değişmez bir yeri olan Don Kişot’u Ayşem Sunal Savaşkurt sahneye koyuyor.

L. MINKUS

DON KİŞOT

Bale / 2 Perde

Koreograf: M. PETIPA

Sahneye Koyan ayrıca Düzenleyen: Ayşem SUNAL SAVAŞKURT

Orkestra Şefi: Murat KODALLI

Dekor Tasarımı: İsmail DEDE

Kostüm Tasarımı: Gizem BETİL

Işık Tasarımı: Önder ARIK

Orta Çağ şövalye hikayelerine saplantı derecesinde meraklı olan Don Kişot, gezgin bir şövalye olmaya karar verir ayrıca yaveri Sancho Panza ile birlikte şehre doğru yola çıkar. Hayalinde aşkını kazanmak istediği Dulcinea vardır.

Hancı Lorenzo, kızı Kitri’yi zengin Gamache ile evlendirmek istemektedir. Oysa Kitri, Basilio’yu sevmektedir. Bu sırada Don Kişot ayrıca Sancho Panza şehre gelir. Don Kişot Kitri’yi görür görmez, en sonunda Dulcinea’yı bulduğunu düşünür. Meydandaki şenliğin ortasında Kitri ayrıca Basilio, arkadaşları Espada ayrıca Mercedes’in yardımıyla oradan kaçmayı başarır. Don Kişot ayrıca Sancho Panza da onları takip eder. Gamache ayrıca Lorenzo da zaman kaybetmeden çiftin peşine düşer.

Don Kişot ayrıca Sancho Panza kaçan çiftin bir çingene kampına sığındığını keşfeder. Herkes gecenin romantik atmosferinin etkisindedir. Don Kişot hayallere dalar ayrıca Kitri’nin aslında Basilio’yu sevdiğini anlar. O sırada birden fırtına kopar. Don Kişot bir yel değirmenine saldırır; onu bir canavar olarak algılamıştır. Ancak bu çarpışmanın sonunda sefil bir halde yere yığılır ayrıca kendinden geçer.

Don Kişot büyülü bir rüyaya dalar ayrıca gözünün önünden olağanüstü güzellikte görüntüler geçer. Kitri’yi gene Dulcinea olarak görür. Şafağın sökmesiyle Çingene Kampı’ndan kaçan Kitri ayrıca Basilio’yu Sancho Panza fark eder ayrıca hemen Don Kişot’u uyandırır. O sırada kampa varan Lorenzo ayrıca Gamache onlara Kitri’yi sorar. Genç aşıklara sempatiyle bakan Don Kişot, Lorenzo ayrıca Gamache’ı kasıtlı olarak yanlış yönlendirir. Ancak Sancho Panza ikiliye bilinçsizce doğru yolu gösterir.

Kitri ayrıca Basilio her ne kadar saklanmaya çalışsa da, sonunda yakalanır. Lorenzo, kızından Gamache’ın ilgisine karşılık vermesini ister. O sırada Basilio sahte bir “intihar” sahnesi yaratır. Kitri bunun bir oyun olduğunu anlayınca, Don Kişot’a Basilio ile evlenmek istediğini söyler ayrıca konuyla ilgili Lorenzo’yu ikna etmesini rica eder. Bir anda Basilio “hayata” döner! Düğün hazırlıkları için herkes coşkuyla oradan ayrılır.

Halk çiftin evliliğini kutlamaktadır. Don Kişot da çiftin evlenmesinden dolayı mutludur. Onlara samimi bir biçimde veda ederek, yeni maceralara doğru yola koyulur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet