tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3505
EURO
35,1028
ALTIN
2.309,84
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Vertiv, 2023 Yılında Veri Merkezi Sektöründe Enerji Kullanımı ve Verimliliğin Öne Çıkacağını Öngörüyor

Tüketimi ayrıca karbon ayak izini yönetmek; düzenleme, standardizasyon ayrıca jenatör alternatifleri arayışına yönelik eğilimleri yönlendiriyor …

Vertiv, 2023 Yılında Veri Merkezi Sektöründe Enerji Kullanımı ve Verimliliğin Öne Çıkacağını Öngörüyor
17.11.2022 00:20
0
A+
A-

Tüketimi ayrıca karbon ayak izini yönetmek; düzenleme, standardizasyon ayrıca jenatör alternatifleri arayışına yönelik eğilimleri yönlendiriyor

Dünya devam eden iklim değişikliği sebebiyle artan enerji ayrıca su tüketimiyle mücadele ederken, veri merkezleri de 2023 tarihinde artan düzenleme ayrıca üçüncü taraf gözetimini deneyimleyecek.

Küresel bir kritik dijital altyapı ayrıca süreklilik çözümleri sağlayıcısı olan Vertiv(NYSE: VRT)’deki küresel veri merkezi uzmanları tarafınca tanımlanan 2023’e yönelik beş sektör trendinden biri veri merkezinin çevre ayrıca toplum üzerindeki etkisine yoğun şekilde odaklanma.

Vertiv COO’su ayrıca Amerika Başkanı Giordano Albertazzi, “Gittikçe daha fazla uygulama bilgilendirme işlem ayrıca depolama gerektirdiğinden veri merkezi sektörü hızla büyüyor. Buna bağlı olarak veri merkezi tesislerinde enerji ayrıca su kullanımında da hızlı bir artış yaşanıyor. Sektör enerji ayrıca su verimliliğini agresif bir şekilde uygulamanın gelecekteki başarının yanında hayatta kalmak için de en önemli unsur olduğunu anladı” diyor. Albertazzi sözlerini şöyle sürdürüyor: “Artan düzenlemeler kaçınılmaz ayrıca sektörümüzde önemli yeniliklere yol açacak. Süreç her vakit kolay ya da doğrusal olmayabilir ancak bu süreçler; veri merkezi uygulamalarının sürekli artan ihtiyaçlarını karşılarken, değişiklikleri önceden tahmin edebilen uzman veri merkezi ortakları ayrıca yenilikçi çözümler yardımıyla yönlendirilebilir.”

2000’lerin ilk 15 tarihinde sunucu güç tüketimini sınırlayan yonga tasırımı ayrıca üretimindeki gelişmeler, son yıllarda sınırlarına ulaştı ayrıca bunu enerji sunucularının kullanım miktarında bir artış izledi. Silikon ısı dalgası: veri merkezi iklimlerinde baş gösteren değişiklik, başlıklı yakın tarihli bir raporda, Uptime Institute, 2017 tarihinden bu yana sunucu güç tüketiminin yüzde 266 arttığını gösteren Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC)’dan alınan verileri paylaştı. Bu artış, Vertiv uzmanları tarafınca tanımlanan 2023 trendlerinin birçoğunda çevresel farkındalık ayrıca sürdürülebilirliğe odaklanmayı sağlayan çeşitli teknik ayrıca piyasa güçleri arasında yer alıyor. Bu trendler şöyle:

Veri merkezleri artan düzenlemelerle karşı karşıya

Tüketicilerin enerji ayrıca su talebini karşılamaya yönelik artan baskılar, her seviyedeki hükümetleri veri merkezlerine ayrıca bu kaynakların aşırı tüketimine daha yakından bakmaya zorluyor. Veri merkezlerinin bugün küresel elektrik tüketiminin küresel elektrik tüketiminin yüzde 3’ünü gerçekleştirdiği ayrıca 2030 yılına kadar bu oranın yüzde 4’e ulaşacağı tahmin ediliyor. Ortalama hiper ölçekli bir tesis yılda 20-50MW elektrik tüketiyor – bu da teorik olarak 37 bin eayrıca enerji sağlayacak bir kapasite anlamına geliyor. Vertiv uzmanları bunun 2023’te artan bir hükümet incelemesine yol açmasını bekliyor.

Bu durum bazı yerlerde hayata geçiyor. Dublin, İrlanda ayrıca Singapur veri merkezi enerji kullanımını kontrol etmek için adımlar attı ayrıca veri merkezi su tüketiminin –özellikle kuraklığa eğilimli bölgelerde-benzer incelemeleri tetiklemesi muhtemel görünüyor. ABD Enerji Bakanlığı’na gore evaporatiayrıca soğutma sistemleri kullanan ortalama bir veri merkezinun kullanım etkinliği (WUE) kWh başına 1,8 L. Bu tür bir veri merkezi 30 mbin-50 bin kişliik bir şehrin kullandığı kapasiteye benzer şekilde günde ortalama 3-5 milyon galon su tüketebilir. Sektör, çevre dostu termal tasarımlara yönelik artan bir tercih de dahil olmak üzere kendi kendini denetlemeye ayrıca ılımlı adımlar atmaya devam edecek. Ancak 2023, düzenleyici gözetimde artışların olacağı bir yıl olacak.

Hiper ölçekliler ayrıca diğerleri kullanıma hazır ürünler alır

Yakın tarihli bir omdia anketine göre, kurumsal veri merkezi operatörlerinin yüzde 99’u prefabrike, modüler veri merkezi tasarımlarının gelecekteki veri merkezi strtaejilerinin bir parçası olacağını söylüyor. Bu bir trendden daha ötesi yani yeni normal. Vertiv uzmanları 2023 tarihinde standardizasyonun sunduğu hız ayrıca verimliliği ararken, hiper ölçekliler arasında aynı yönde sürekli bir değişim olacağını tahmin ediyor.

Bu dünyanın önde gelen bulut sağlayıcıları için daha yeni bir konsept ayrıca bunu gerçekleştirmek için yıllardır bu standartlaştırmayı yapan colocation sağlayıcılarına yöneliyorlar. Özellikle, bu bulut sağlayıcıları pazardaki uzmanlıklarından, kanıtlanmış tekrarlanabilirliklerinden ayrıca dağıtım hızlarından yararlanmak için yeni yapılarını colos’a dış kaynak olarak sağlıyor. Kısacası, güç ayrıca soğutma modülleri ayrıca skidler gibi modüler bileşenlerden tam donanımlı prefabrik tesislere kadar uzanan standarditasyon, yalnızca kurumsal değil aynı zamanda hiber ölçekli ayrıca ağın edge’i için de varsayılan yaklaşım haline gelecek.

Dizel jeneratörlerde yoğun rekabet yaşanıyor

Dizel jeneratör uzun süredir veri merkezi ekosisteminin tamamlanmamış ancak kaçınılmaz bir parçası oldu. Dizel jenatörler, aktif olmayan dönemlerinden sonra hala bakım ayrıca yakıt değişimi gerektiren, büyük ölçüde kullanılmayan depolanmış enerjiyi temsil eder. Jeneratörler hizmete girdikten sonra da karbon emisyonu üretmeye başlar ayrıca operatörler de çaresizce bu durumdan kaçınmaya çalışır. Halihazırda bazı kuruluşlar daha uzun yük desteği için -bazı durumlarda beş dakikaya kadar- akülere güveniyor ayrıca hatta veri merkezlerini minimum jeneratör kapasitesiyle tasarlıyorlar.

Sektör, genişletilmiş yedek güç için yeni akü teknolojileri de dahil olmak üzere farklı seçenekler ararken, bunlar jenatörlerin rolünü en aza indirmek için geçiş adımları olarak kabul ediliyor. 2023’te Vertiv uzmanları özellikle hidrojen yakıt hücreleri başta olmak üzere herkesin kabul edeceği bir alternatifin ortaya çıkacağını tahmin ediyor. Bu yakıt hücreleri başlangıçta bir jenatör gibi çalışacak, anlık yük desteği sunacak ayrıca sonunda sürekli ayrıca hatta aralıksız çalışma için umut olacak.

Daha yüksek yoğunluklar termal stratejileri değiştirir
Yıllardır var olan görece statik kabinet yoğunluklarından sonra veri merkezi operatörleri giderek daha yüksek yoğunluklu kabinetler talep ediyor. Uptime Institute’ün 2022 Global Veri Merkezi Anketi’ne, göre veri merkezi operatörlerinin üçte birinden fazlası, kabinet yoğunluklarının son üç yılda hızla arttığını söylüyor. Bu özellikle 10 MW ayrıca üzeri kapasitelerde çalışan tesislerin yaklaşık yarısının 20 kW’ın üzerinde kabinler bildirdiği ayrıca yüzde 20’sinin 40 kW’tan yüksek kabinler talep ettiği daha büyük kurumsal ayrıca hiper ölçekli veri merkezleri için geçerli.

Bu durum, sıvı soğutmalı sunucu teknolojilerinin olgunluğu ayrıca bu tür teknolojilerin benimsenme ayrıca kullanımıyla da tutarlı görünüyor. Sunucu güç tüketiminde yukarıda bahsedilen artışlar, kapasite ekleme ihtiyacının hızla artması ayrıca operatörlerin her yönden zorlanması sebebiyle gerçekleşiyor. Bu onlara dar alanlara bilgisayar ekleyerek, kabinet yoğunluklarını artırarak ayrıca sıvı soğutma gerektiren termal profiler oluşturarak mevcut tesislerin sınırlarını keşfetmekten başka seçenek bırakmıyor. Sıvı soğutma yeni bir teknoloji olmasa da, yüksek yoğunluklu ortamlarda başarılı, verimli ayrıca sorunsuz kullanımı, önümüzdeki yıl bu teknolojinin daha da yaygınlaşacağının kanıtı oldu. Yeni OCP ayrıca Open19 standartlarına doğrudan çipe sıvı soğutma eklenmesi bu eğilimi yalnızca hızlandıracak.

5G edge’de metaverse ile buluşuyor

Omdia, 2022 Mobil Abonelik ayrıca Gelir Tahmininde, tüm mobil aboneliklerin neredeyse yarısının -5,8 milyardan fazlasının- 2028 yılına kadar 5G olacağını öngörüyor. Bu gelişme bilgilendirme işlemi kullanıcıya daha da yakınlaştırıyor. Metaverse; ultra yoğun, düşük gecikmeli bir bilgilendirme işlem ağı. 2023’te uygulamanını talep ettiği ultra düşük gecikme özelliklerini sağlamak için 5G ağlarından yararlanan metaverse uygulamalarıyla bu iki etkinliğin kesiştiğini göreceğiz. En sonunda bu durum 5G edge lokasyonlarında daha yüksek güçte bilgilendirme işlem gerektirecek ayrıca yakında ilk olarak 2023’te erken atılımlar ayrıca sonraki yıllarda daha yaygın dağıtımlarla bu durumun hayata geçtiğini göreceğiz. Ağın ucu daha karmaşık hale geldikçe onu deteklemek için gereken altyapı da artacak.

Bu yapay zeka ayrıca sanal gerçeklik planlama ayrıca yönetim sistemleri gibi teknolojileri ayrıca edge lityum iyon UPS sistemlerinin daha fazla benimsenmesini da kapsayacak. IDC’ye göre bu, Ağustos 2021’de satışların yüzde 2’sinden Ağustos 2022’de yüzde 8’ine yükselen devam eden bir trend.

Vertiv Avrupa, Orta Doğu ayrıca Afrika (EMEA) Başkanı Karsten Winther, konuyla ilgili olarak “Son yıllarda, veri merkezi sektörünün en büyük odak noktası sürdürülebilirlik oldu. Bu hükümetlerin artan düzenlemelerine ayrıca alternatiayrıca enerji kaynaklarına olan ilgiye yönelik 2023 vurgusu ile uyum” diyor. Winther sözlerini şöyle sürdürüyor: “Biz ilerledikçe, veri merkezi sahipleri ayrıca operatörlerinin, kendilerine ‘net sıfır’ hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak en iyi uygulamalar ayrıca teknolojiler özelinde tavsiyelerde bulunabilecek bir altyapı çözümleri ortağı seçmeleri gerekecek. Özellikle 5G ayrıca metaverse’de daha fazla yenilik ayrıca sektör dönüşümüyle 2023 müşterilerimiz ayrıca sektör için heyecan verici bir yıl olacak.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu