tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3135
EURO
35,1078
ALTIN
2.280,24
BIST
8.939,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Uzmanlar Uyardı: İstanbul’u Saran Aedes Sineklerinde Sarihumma Kabusu

Sivrisinek ısırmaları sadece alerji yapmıyor! Son günlerde İstanbul’da panik yaratan Aedes sivri sineklerine karşı Türkiye Ulusal Alerji …

Uzmanlar Uyardı: İstanbul’u Saran Aedes Sineklerinde Sarihumma Kabusu
05.08.2022 12:36
0
A+
A-

Sivrisinek ısırmaları sadece alerji yapmıyor!

Son günlerde İstanbul’da panik yaratan Aedes sivri sineklerine karşı

Türkiye Ulusal Alerji ayrıca Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Fatma Merayrıca Tepetam uyarılarda bulundu. Bazı kişilerde ısırılmadan 8-10 saat sonra “Skeeter Sendromu”nun oluşabildiğini söyleyen Tepetam, “Aedes, sarıhumma hastalığına sebebiyet verirken alerjik ayrıca immünolojik rahatsızlıkların da yolunu açıyor, vatandaşları bu konuda daha hassas davranmaya ayrıca önlem almaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Şu sıralar en çok da İstanbul’da artış gösteren Aedes sivrisinekleri kent sakinlerini alarma geçirmiş durumda. Birçok mahalle sakininin belediyelere ilaçlama için başvurması ayrıca her geçen gün sinek ısırıklarına dair şikayetlerin ayrıca haberlerin artması uzmanlar tarafınca “dikkatli olun” çağrısının yapılmasına neden oldu. Bu konuda açıklama yapan Türkiye Ulusal Alerji ayrıca Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Fatma Merayrıca Tepetam, “Aedes, sarıhumma hastalığına sebebiyet verirken alerjik ayrıca immünolojik rahatsızlıkların da yolunu açıyor, vatandaşları bu konuda daha hassas davranmaya ayrıca önlem almaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Aedes türü sivrisinekler, halk sağlığı alanında en iyi tanımlanmış sivrisinek türlerinden biri. İnsanı ısırdıklarında özellikle tropikal bölgelerde sarıhumma hastalığına sebep olduklarını söyleyen Tepetam, “Dişi sinekler, yumurtaları olgunlaşsın diye konakçıdan kan emiyor ayrıca ısırdıklarında konakçıya bulaştırdıkları tükürük bezi sıvısı da alerjik ayrıca immünolojik rahatsızlıklara sebebiyet veriyor. Bu konuda vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı” dedi.

“Sivrisinek ısırığında normal reaksiyon diye tabir ettiğimiz, ısırık yerinde yaklaşık 20 dakikada zirveye ulaşan, kızarıklık ayrıca şişlik oluşur” diyen Tepetam, kaşıntılı, sert, nohut tanesi kadar şişliklerin 24 ila 36 saat içinde zirayrıca yaptığını ayrıca en geç sonraki 7 ila 10 gün içinde düzeldiklerini söyledi. Doç. Dr. Fatma Merayrıca Tepetam, bazı kişilerde sivrisinek tarafınca ısırıldıktan sonra 8-10 saat içinde bu ısırıkların kötüleştiğini ayrıca “Skeeter sendromu” olarak tabir edilen ayrıca 10 cm’ye uzanan kaşıntılı, ağrılı, kızarık, büyük lokal şişliklerin ortaya çıktığını, bu şişliklerin 3 ila 10 gün içinde düzeldiğini ifade etti. Tepetam, “ayırıcı tanıda ise ısırıktan günler sonra ciltte kaşınma ayrıca tahribata bağlı olarak gelişen selülitin de oluşabileceği düşünülmelidir” diye ekledi.

Doç. Dr. Fatma Merayrıca Tepetam, risk altında olanları ayrıca ısırıldıktan sonra neler yapılması gerektiğini adım adım anlattı:

Alerjik reaksiyon açısından kimler risk altında?

● Açık havada sineklere yüksek düzeyde maruz kalanlar

● Bebekler ayrıca küçük çocuklar

● Daha önce karşılaşmadıkları yerli sivrisineklerin bulunduğu bir coğrafi bölgeye yeni gelenler veya ziyaretçiler

● Bağışıklık yetmezliği olan hastalar

Isırıldıktan sonra neler yapılmalı?

Aslında profilaksi yapılmalı yani ısırılmadan önce önlemler alınmalı. Mesela sivrisineklerden kaçınmak için kapalı giysi, cibinlik gibi mekanik koruyucular kullanılmalı. Sivrisinek ısırığı sonrası ağır yakınmaları olan kişilere antihistaminik dediğimiz alerji ilaçları uygulanabilir. Büyük lokal reaksiyonların önlenmesi için de antialerjik ilaçlar kullanılabilir.

Isırılmayı nasıl önleriz?

●Sivrisinek ısırıklarını önlemek için aktiviteler değiştirilmelidir.

●Karanlıkta dışarı çıkılmamalı

●Sulak alanlardan kaçınılmalı

●Sivrisineklerin üreme alanlarını azaltmak için ev veya diğer yakın çevredeki su birikintileri ortadan kaldırılmalı.

●Böcek öldürücü ilaçlar insan derisine doğrudan uygulanmaya uygun değildir. Ancak Permetrin (böcek ilacı) emdirilmiş giysiler ticari olarak temin edilebilir.

●Çeşitli formülasyonlarda ayrıca konsantrasyonlarda farklı böcek kovucular mevcuttur. En etkili kovucular DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid) ayrıca pikaridindir.

Tedavi nasıl olmalı?

Büyük lokal reaksiyonların tedavisinde antihistaminikler ayrıca şiddetli reaksiyonlar için kortizonlu kremler öneriyoruz.

SARIHUMMA NEDİR?

Sarı humma, enfekteAedes veya Haemagoguscinsi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan, akut viral kanamalı bir hastalıktır. Sarı humma virüsü, Flaviviridaeailesinden Arbovirüstür.

Hastalık Nasıl Bulaşır?

Sarıhumma virüsü, etkeni taşıyan sivrisineklerin sokması ile insana bulaşır. Sarı humma virüsü bulaşmış kişiler, viremi döneminde (kanda virüsün bulunduğu dönemdir, ilk semptomların ortaya çıkmasından itibaren 3-6 günlük süredir) Aedes veya Haemagogussivrisinekleri ile enfeksiyonu başka kişilere bulaştırabilirler.

Sarıhumma İnsandan İnsana Bulaşır mı? Ölümcül müdür?

Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmaz. Ciddi klinik tablo gelişen hastaların yaklaşık yarısı 7-10 gün içerisinde hayatını kaybeder.

Hastalığın Tedavisi Nedir?

Hastalığa spesifik bir tedavi yoktur, destekleyici tedaviler uygulanır. Hastanede yakın takip ayrıca erken dönemde destekleyici tedavi ile sağkalım artar. Ateş ayrıca ağrı için asetaminofen kullanılması önerilir, kanamaya meyli artırabileceğinden aspirin ayrıca ibuprofen içeren ağrı kesiciler kullanılmamalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu