tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5700
EURO
34,7581
ALTIN
2.495,33
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

“Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi Toplantısı” yapıldı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal moderatörlüğünde “Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi” konulu çevrimiçi bilgi toplantısı yapıldı.

“Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi Toplantısı” yapıldı
26.05.2023 10:39
0
A+
A-

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal moderatörlüğünde “Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi” konulu çevrimiçi bilgi toplantısı yapıldı. Çevrimiçi toplantıya Sanayi ayrıca Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ayrıca TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın yanı sıra üniversitelerin yöneticileri katıldı. Programa katılan Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Yücel, Ege Üniversitesinde oluşturulan bilim üretme ekosistemi, bir kültüre dönüşen proje hazırlama süreci, yapılan yapısal düzenlemeler, Ar-Ge ayrıca inovasyon stratejileri, yetkin olduğu alanlara yönelik yapılan tematik çalışmalar, ulusal ayrıca küresel düzeyde elde edilen başarılar ile ilgili bilgilendirmeler verdi.

Toplantının açılışında konuşan Sanayi ayrıca Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “2002’de sayıları 8 bini bulmayan bilimsel yayın sayısı bugün 49 bini aşarken, bilim insanlarımız her geçen gün çığır açıcı çalışmalara imza atıyor. Biz de Sanayi ayrıca Teknoloji Bakanlığı olarak TÜBİTAK eliyle bilimsel araştırmanın koşulsuz destekçisi olmaya devam edeceğiz. Bilim ayrıca araştırma kapasitemizin yükseltilmesini, bilimsel araştırmanın çıktılarının toplumsal faydaya dönüştürülmesini, Milli Teknoloji Hamlesinin hedeflerine ulaşmada anahtar olarak değerlendiriyoruz. Bilimsel ayrıca teknolojik dönüşümü gerçekleştirerek Türkiye’yi Ar-Ge ayrıca inovasyonun adresi haline getirmek. Bugün milletimizin iftihar kaynağı olan milli projelerimizin her birinde akademisyenlerimizin ayrıca onların yetiştirdiği vatan sevdalısı öğrencilerinin alın ayrıca akıl teri mevcut. Fakat halen katedecek çok yolumuz var. Bu anlayışla araştırma ayrıca inovasyon kapasitesini güçlendirmeyi, gerçekleştirdiğimiz her projede ayrıca yayımladığımız tüm stratejilerde açıkça vurguluyoruz. Burada da başarının anahtarı olarak veri temelli karar vermeyi görüyoruz. ‘Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz’ anlayışından hareketle üniversitelerimizin alan bazlı yetkinliklerini hem nicelik hem nitelik açısından toplam 11 gösterge ışığında analiz ediyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlarla 132 farklı alanda ülkemiz üniversitelerinin yetkinliklerini karşılaştırma imkanı sunuyoruz. Her üniversitemizin fark yarattığı alanları tespit ediyoruz. 2016’dan bu yana sürdürülen çalışmayla aynı zamanda üniversitelerimizin farklı alanlardaki yetkinliklerinin gelişimi ayrıca değişimini de takip etme imkanına kavuşuyoruz” dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise amaçlarının üniversiteleri sıralamak değil, onların potansiyellerini, birbirleri, üniversite ile sanayi, üniversite ile kamu arasında iş yapma biçimleri ayrıca görünürlüklerini ortaya koymak olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Mandal, “Üniversiteleri ilgilendiren 13 eylem planı var. Bunlar, açık bilim, araştırma değerlendirmesi, kamu araştırma kurumlarınca araştırma yöntemi, telif hakkı ayrıca veri yasaları ile düzenleyici mevzuat, özendirici ayrıca sürdürülebilir araştırmacı kariyeri, üniversitelerin ERA ayrıca Avrupa Eğitim Alanı ile sinerjisi, araştırma altyapıları, karşılıklı kazanıma dayalı uluslararası işbirliği, Ar-Ge ayrıca yenilik misyonları ayrıca ortaklıkları, kilit sektörlerdeki yeşil ayrıca dijital ikiz dönüşümlerin hızlandırılması, yeşil enerji dönüşümü, bilgilendirme değerleme ayrıca bilimin vatandaşlara yaklaştırılmasıdır” dedi.

“Son beş yılda önemli bilimsel atılımlar gerçekleştirdik”

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Banu Yücel ise “ Ege Üniversitesi 68 yıl önce kurulmuş Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biridir. 2020 tarihinde YÖKAK tarafınca tam akreditasyon verilen ilk devlet üniversitesi olan Ege Üniversitesi,  2021 tarihinde da YÖK tarafınca araştırma üniversitesi seçildi. Bunun yansıması olarak da üniversite programlarımızın şu anda yüzde 70’i akredite edildi. Son beş yılda önemli bilimsel atılım gerçekleştirildi. Son süreçte de kalite kavramını bütün birimlerine yansıtmaya başladı” diye konuştu.

Ege Üniversitesinin;  yerel, bölgesel, ulusal kalkınma hedefleri ile ilişkili olarak oluşturulan öncelikli alanlar doğrultusunda araştırma süreçlerini yürüttüğünü vurgulayan Prof. Dr. Banu Yücel, “Öncelikli alanlarını gelişen teknoloji ayrıca oluşan ihtiyaçlar doğrultusunda belirleyen bir üniversiteyiz. Bu öncelikli alanların belirlenmesi sürecinde Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ayrıca Yenilik Politikaları Kurulu tarafınca belirlenen öncelikli alanların yanı sıra dış paydaşlarımız olan başta TÜBİTAK ayrıca YÖK Başkanlığımızın üniversitelerin alan bazlı yetkinlik analizi araştırma, aday araştırma üniversitelerin öncelikli sektörler ayrıca alt alanlarla eşleştirilmesi raporlarını da göz önüne alarak hazırlık yapıyoruz. Ege Üniversitesinde atılımın özellikle bu büyük birikimin, potansiyelin harekete dönüşmesini sağlayan ayrıca çok iyi bir rol model olan Rektör hocamız Prof. Dr. Necdet Budak hocamıza da çok teşekkür ediyoruz”  dedi.

“Araştırma bütçemiz bir yılda üç kat arttı”

Araştırma Alanı Bazında Üniversiteler arasında toplam 20 alan ayrıca 130 alt alan bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yücel, “Ege Üniversitesi, bu alt alanların 115 tanesinde bir başka deyişle yüzde 89’unda yer alıyor. Sağlık ayrıca kimya alanlarındaki alt alanların tümünde, tarım ayrıca gıda, fizik, kimya mühendisliği gibi alanların yaklaşık yüzde 95’inde üniversitemiz araştırma hacmi ayrıca kalitesi bakımından en üst grubu temsil eden birinci bölgede yer alıyor. Özellikle son yıllarda uluslararasılaşma ayrıca dijitalleşme kapsamında araştırma çalışmalarına hız veren üniversitemiz, en yeşil ayrıca çevreci üniversitelerden birisi olarak dijitalleşmede ‘ikiz dönüşüm’ planlaması uyguluyor. Araştırma üniversitesi olması hasebiyle geçtiğimiz yıla göre araştırma bütçemizin üç kata yakın oranda artması da bu stratejinin etkin ayrıca sağlıklı şekilde sürdürülmesi açısından olumlu bir gelişmedir. TÜBİTAK alan odaklı ayrıca çoklu disipline dayalı proje başvurularında göze çarpan bir başarı ivmesi sergileyen üniversitemiz, 2022 yılı ikinci döneminde üniversite öğrencilerinin araştırma kültürü entegrasyonuna önemli katkı sağlayan 2209 ARDEB lisans öğrencileri proje başvuru sayısı ayrıca kabulünde Türkiye’de ilk sırada yer almıştır” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Prof. Hasan Mandal, “70 yıla yakın bir geçmişi olan Ege Üniversitesinde bir dönüşüm oluşturuluyor. Özellikle en çok takip ettiğimiz öğrenci projeleri süreçlerinde olsun ya da bir takım projelerde süreç yenileme noktalarında bizden ayrıntılı bilgiler, eğitimler talep ediliyor. Prof. Dr. Necdet Budak hocamız özellikle bu konuya çok önem veriyor” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet