tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3484
EURO
35,0098
ALTIN
2.329,81
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

TÜRSAB Gastronomi Turizmini Geliştirecek, Türk Mutfağını Dünyanın Çekim Merkezi Olacak

Gastronomi turizmin yükselen değeri olmaya devam ediyor. Bolu’da gerçekleştirdiği medya toplantısında Türk mutfağının tüm dünyaya örnek …

TÜRSAB Gastronomi Turizmini Geliştirecek, Türk Mutfağını Dünyanın Çekim Merkezi Olacak
25.10.2022 17:10
0
A+
A-

Gastronomi turizmin yükselen değeri olmaya devam ediyor. Bolu’da gerçekleştirdiği medya toplantısında Türk mutfağının tüm dünyaya örnek olabileceğini vurgulayan turizm sektörünün duayen ismi ayrıca TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir, “Ülkemizde Gaziantep, Afyonkarahisar ayrıca Hatay gibi dünya listesinde gastronomi şehirlerimiz var. Bunlara Bolu mutfağını da ekleyebiliriz. Türk mutfağında en iyi şefleri çıkaran Bolu, gastronomide maalesef hak ettiği yerde değil. Bolu’nun gastronomide marka değerini yükselteceğiz. Mengenli aşçılarımız gastronomi tanıtımımızda en büyük şansımız olacak. Ülkemizi dünya gastronomisinin başkenti yapabiliriz.” açıklamasında bulundu.

Son dönem dünya turizminde yükselen değer gastronomi olarak karşımıza çıkıyor. Turizmde ülkelere, şehirlere ayrıca şehirlerdeki önemli destinasyonlara turistleri çeken en önemli ayrıca belirleyici değerlerin başında gastronomi geliyor.

TÜRKİYE, GASTRONOMİ AÇISINDAN ZENGİN BİR LOKASYONDA BULUNUYOR

Türk mutfağını çok geniş bir tarihsel süreç beslemektedir. Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Cumhuriyet dönemi Türk mutfağı hem Balkan ayrıca Ortadoğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Türk mutfağını dünya üzerindeki diğer mutfaklardan ayıran en önemli özelliklerden biri de mutfağımızın yörelere göre de farklılıklar göstermesidir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptir.

TÜRK MUTFAĞI ZENGİN ÇEŞİTLİLİĞİ İLE ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

Binlerce yıllık köklü geçmişiyle dünyanın en lezzetli mutfaklarından biri olan Türk mutfağının en belirleyici özelliklerinden biri, ülkemizin eşsiz konumundan kaynaklanan çeşitliliğidir. Akdeniz bölgesinde daha hafif, zeytinyağlı yemekler tercih edilirken, ülkenin doğusunda ise daha yoğun baharatlı ayrıca et ağırlıklı yemekler karşınıza çıkmaktadır. Türk mutfağının en belirleyici özelliklerinden biri, ülkemizin eşsiz konumundan kaynaklanan çeşitliliğidir. Akdeniz bölgesinde daha hafif, zeytinyağlı yemekler tercih edilirken, ülkenin doğusunda ise daha yoğun baharatlı ayrıca et ağırlıklı yemekler karşınıza çıkar.

OSMANLI SARAY MUTFAĞI

Türklerin tarih boyunca dünya coğrafyasının çeşitli yerlerine yayılması, çeşitli uygarlıklara imza atması ayrıca cihan imparatorlukları kurması gastronomi ayrıca mutfak alanında çeşitliliğe neden olmuştur. Türk mutfağı denilince elbette akla ilk gelen Osmanlı Saray Mutfağı’dır. Çünkü Türk mutfağının temelleri, Osmanlı dönemine dayanır. Hem saray mutfağından günümüze kadar gelen geleneksel tatlar, hem de Türkiye’nin tüm bölgelerine has farklı lezzetlerin yarattığı şölen, bu mutfağın adeta imzasıdır ayrıca bu nedenle dünyanın en zengin mutfakları arasında yer almaktadır.

GASTRONOMİ, TÜRKİYE TURİZMİNİ BESLİYOR

Türkiye, yalnızca eşsiz doğası ayrıca deniz-kum-güneş üçlüsü ile değil, aynı zamanda gastronomik zenginlikleriyle de turistlerin yoğun olarak ilgi duyduğu bir ülke. Bu ilgi karşısında ise Türkiye, turistlere yalnızca güzel bir tatil değil aynı zamanda sunduğu geleneksel lezzetlerle unutulmaz bir ziyafet de vadetmektedir. Deneyimlerini çevresiyle paylaşan gezginler ise Türkiye’ye olan merak ayrıca ilgiyi artırmaktadır. Bu da geleneksel Türk mutfağının lezzetli yemeklerinin, turizm sektörünün ne kadar önemli bir parçası olduğunu gözler önüne sermektedir.

MENGENLİ AŞÇILARIN TARİHİ PADİŞAH MUTFAKLARINA DAYANMAKTADIR

Türkiye mutfağı ayrıca gastronomisi açısından çok özel bir yerde bulunan Bolu, doğal güzellikleri kadar zengin yemek çeşitleri ile de yerli yabancı bütün turistlerin dikkatini çekmektedir. Bolu yöresinin tarihi ayrıca turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de oldukça zengindir. Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır. Mengen’den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır.

TOPKAPI SARAYI’NDA MENGENLİ BİR BAŞ AŞÇI: YAKUP AĞA

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettikten sonra Topkapı Sarayı’nı yaptırmış, sarayın aşhanesini de Yakup Ağa’ya emanet etmiştir. Yakup Ağa, Mengenli’dir. Yeğenlerini, akrabalarını İstanbul’a getiren Yakup Ağa, akrabalarının kimisini fırına, kimisini ocağa, kimisini bulaşıkhaneye koymuştur. Topkapı Sarayı’nın mutfağı adeta aşçılık okuluna dönüşmüştür. Saray mutfağında çırak, kalfa, usta olarak yetişen Mengenli aşçılar, paşaların konaklarına aşçı olarak gönderilerek şehir şehir yayılmışlardır. Böylece, aşçılık mesleği Mengenli ailelerde babadan oğula geçe geçe “sanat” haline dönüşmüştür. Aşçılık denince Mengen akla gelmeye başlamıştır.

ATATÜRK’ÜN AŞÇISI DA MENGENLİ İDİ

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün aşçısı da Mengenliydi. Mustafa Kemal Atatürk’ün Çankaya Köşkü’ndeki aşçısı Mehmet Yücel, işinin ehli, temiz, hepsinden önemlisi Mustafa Kemal’in boğazından geçen lokmaların emanet edildiği, canının emanet edildiği, güvenilir bir insan olarak da tarihe geçmiştir.

MENGEN ANADOLU AŞÇILIK MESLEK LİSESİ

Günümüzde turistik tesislerin birçoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir. Bu nedenle Mengen’de 1985 tarihinde Anadolu Aşcılık Meslek Lisesi açılmış ayrıca bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır.

“TÜRSAB GASTRONOMİ TURİZMİNİ ÖNCELEYECEK”

Her yıl eylül ayının ilk haftasında da Mengen’de Türkiye’nin tek “Aşçılık Festivali”nin düzenlendiğini ayrıca yarışma, sergi, konser, panel, şov, spor karşılaşmaları gibi etkinlikler gerçekleştirildiğini ifade eden turizm sektörünün duayen ismi ayrıca TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir, “TÜRSAB, sadece deniz kum güneş üçlüsüne değil turizmin diğer kollarına da yatırım yapacaktır. Bugün turistlerin bir başka ülkeye gitmesinde en önemli nedenlerden biri gastronomi gelmektedir. Gaziantep, Hatay ayrıca Afyonkarahisar olmak üzere ülkemizde çok önemli mutfaklar var. Anadolu mutfağı, Türk mutfağı başta Bolu Mengenli aşçılar olmak üzere dünyayı kıskandırıyor adeta. TÜRSAB olarak gastronomi tanıtımlarına yoğunlaşmalıyız. Yöresel yemeklerimizi globale taşımalıyız. Gastronomi denilince Türkiye’nin, Türk mutfağının akla gelmesini sağlamalıyız. TÜRSAB olarak bunları yapabilirsek ülkemize daha fazla turist çekebiliriz. TÜRSAB acenteleri ile bunları rahatlıkla yapabilecek know howa sahibiz. Mengenli aşçılar ülkemizin en önemli tanıtım kısmında olacak, Türk mutfağını tüm dünya tanıyacak. Harika yemekleri, birbirinden enfes çeşitleri ile Bolu, maalesef hak ettiği yerde değil. TÜRSAB’da göreayrıca geldiğimizde bunu değiştireceğiz.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu