tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5851
EURO
34,6875
ALTIN
2.525,30
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Türkiye’nin en büyük safran üretim merkezi Eskişehir’de kurulacak

Eskişehir, dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen, gıda haricinde tıp, kozmetik, kimya gibi lokomotif sektörlerde de kulla­nılan, ülkemiz başta olmak üze­re tüm dünyada büyük bir pazar açığı bulunan safranın üretim merkezine dönüşüyor.

Türkiye’nin en büyük safran üretim merkezi Eskişehir’de kurulacak
18.05.2023 00:19
0
A+
A-

Ayşe KAYTAN UÇAK

Eskişehir, dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen, gıda haricinde tıp, kozmetik, kimya gibi lokomotif sektörlerde de kulla­nılan, ülkemiz başta olmak üze­re tüm dünyada büyük bir pazar açığı bulunan safranın üretim merkezine dönüşüyor. Eskişe­hir’de bir grup girişimci tarafın­dan hazırlanan ayrıca FonTar tara­fından geliştirilen safran üretim girişimi “SAFFON-A” çıktığı pa­ya dayalı kitle fonlama turunda yatırımcıdan büyük ilgi gördü. Girişim, yatırım turunda şirket paylarının yüzde 70’inin yatırım­cılara arzı yoluyla 15 milyon TL talep etmişti. Kampanya sonu­cunda girişim şirketi SAFFON-A Tarım A.Ş., 2 bin 111 yatırımcı­dan toplamda 19 milyon 212 bin TL yatırım alarak talebinin yüz­de 128.1 üzerine çıktı.

Proje hakkında bilgilendirme veren SAFFON-A Genel Koordinatörü Egemen Temizsoy, Eskişehir’de toplam 1000 dekarlık alanda saf­ran üretimi yaparak yerel ayrıca ih­racata dayalı sürdürülebilir bir tarım modeli inşa etmeyi hedef­lediklerini söyledi. İlk döngüde 100, ikinci döngüde 500, üçüncü döngüde ise 1000 dekarlık alan­da safran yetiştirmeyi planladık­larını aktaran Temizsoy, ilk dön­günün ikinci tarihinden başlamak üzere her yıl düzenli temettü da­ğıtımı gerçekleştireceklerini be­lirtti. Hâlihazırda Eskişehir’in Yukarısöğütönü Mahallesi’nde 10 dekarlık bir alanda safran üre­timi yaptıklarını dile getiren Te­mizsoy, bu yıl ağustos ayında 100 dekarlık alanda safran dikimine başlayacaklarını ayrıca ekim ayında hasadını yapacaklarını belirtti.

2022 tarihinde dünyada 372 mil­yon dolar olan safran ticaretinin 2030 tarihinde 756 milyon dola­ra yükseleceğinin öngörüldüğü­nü belirten Temizsoy, ülkemizde safran üretim alanlarını genişle­terek ulusal ayrıca uluslararası saf­ran pazarında güçlü bir oyuncu haline gelmeyi hedeflediklerini söyledi.

Çiftçiye alım garantisiyle destek olacağız

Türk çiftçisine de rol model ol­mak istediklerini aktaran Temiz­soy, “Bölge çiftçimize hem tohum hem de eğitim desteği sunarak, alım garantisi ile safran üretimi­ne teşvik etmeyi istiyoruz” dedi. Temizsoy ayrıca, Türkiye’nin tek tescilli safran soğanı çeşidinin Eskişehir Geçit Kuşağı Tarım­sal Enstitüsü’nde tescillendiğine işaret ederek, Enstitü’nün 2014 tarihinden itibaren safran araştır­malarına devam ettiğini aktardı.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet