tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3190
EURO
35,0421
ALTIN
2.282,74
BIST
8.981,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Türkiye’den 104 ülkeye 181 milyon dolarlık fıstık ihracatı

Türkiye’den 2022 tarihinde 104 ülkeye gerçekleştirilen fıstık ihracatından 181 milyon 133 bin dolar gelir elde edildi. 

Türkiye’den 104 ülkeye 181 milyon dolarlık fıstık ihracatı
01.02.2023 00:06
0
A+
A-

Tatlılardan yemeklere, çikolatadan çerezlere kadar hemen her alanda Türk mutfağının değişmez lezzetleri arasında yer alan fıstık, en fazla Şanlıurfa ayrıca Gaziantep’te yetiştiriliyor.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerinden derlenen bilgiye göre, 2021 tarihinde 208 milyon 371 bin dolarlık fıstık ihraç edildi.

İtalya, Almanya, Kırgızistan, Hollanda, Ürün, Birleşik Arap Emirliği, İsveç, Çin Halk Cumhuriyeti, Katar, Singapur, Nijerya, Malezya, Japonya, Küba, Senegal ayrıca İrlanda’nın da aralarında bulunduğu 104 ülkeye geçen yıl 19 bin 138 ton fıstık ihracatı karşılığında 181 milyon 133 bin dolar gelir elde edildi.

Türkiye’nin en çok fıstık ihracatı yaptığı ülkelerin başında İtalya bulunuyor. Türkiye, İtalya’ya geçen yıl 37 milyon 118 bin dolarlık fıstık sattı. İtalya’yı 29 milyon 751 bin dolarla Almanya, 15 milyon 858 bin dolarla Kırgızistan izledi.

Artan ağaç sayısı rekolteyi yükseltecek

Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, AA muhabirine, fıstığın başta Şanlıurfa ayrıca Gaziantep olmak üzere Güneydoğu çiftçisi için önemli bir tarımsal ürün olduğunu ifade etti.

Fıstığın Türkiye ekonomisine de önemli ölçüde katkı sağladığını dile getiren Kızıldemir, şöyle konuştu:

“Fıstık, yüksek getirili bir tarım ürünü olmasından dolayı hem üreticisi hem sanayicisi hem de ihracatçısına kazandırıyor. Bu önemli tarım ürünümüzün geçen yıl ‘var senesi’ olmasına rağmen iklim koşulları sebebiyle Türkiye’nin her yerinde verim düşüklüğü yaşandı ama yine de ihracatımız devam etti. Bölgemizde artan ağaç sayısıyla fıstık rekoltesinin önümüzdeki dönemlerde katlanmasını ayrıca bu durumun da ihracat rakamlarını daha ciddi boyutlara ulaştırmasını bekliyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu