tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Türkiye’de HIV/AIDS Kontrol Programı uygulanmıyor

HIV ayrıca AIDS’in küresel bir halk sağlığı sorunu olduğuna göze çarpan Cinsel Sağlık ayrıca Üreme Sağlığı Hakları (CİSÜ) Platformu, 2019 …

Türkiye’de HIV/AIDS Kontrol Programı uygulanmıyor
09.08.2022 12:21
0
A+
A-

HIV ayrıca AIDS’in küresel bir halk sağlığı sorunu olduğuna göze çarpan Cinsel Sağlık ayrıca Üreme Sağlığı Hakları (CİSÜ) Platformu, 2019 tarihinden bu yana Türkiye’de HIV/AIDS Kontrol Programı olmasına rağmen uygulanmadığını kaydetti.

Türkiye’de 2021 Kasım ayı verilerine göre 1985 tarihinden itibaren HIV tanısı almış kişi sayısı toplam 31 bin kişiye ulaştı. Son 3 yılda HIV tanısı alan kişilerin sayısı ise yaklaşık 10 bin… Geçen yıl içinde HIV tanısı alan kişilerin sadece yüzde 38’inin hangi yolla HIV edindiğini bilmesi, bu konuda ciddi yetersizliklerin varlığına işaret ediyor. Birleşmiş Milletler tarafınca 2030 tarihinde ulaşılması amaçlanan UNAIDS 95-95-95 hedeflerinden uzak olunduğuna işaret eden Cinsel Sağlık ayrıca Üreme Sağlığı Hakları (CİSÜ) Platformu, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafınca 2019 tarihinde açıklanan HIV/AIDS Kontrol Programı’nın uygulanması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Programı (UNAIDS) verilerine göre 2020 tarihinde yüzde 53’ü kadın olmak üzere toplam 37 milyon kişi HIV’le yaşıyor. Ancak her yıl bu sayıya yaklaşık 1,5 milyon kişi ekleniyor ayrıca HIV ile yaşayan kişilerin yaklaşık dörtte biri tedaviye erişemiyor. HIV’in sadece kliniği ilgilendiren bir enfeksiyon değil, aynı zamanda sağlığa erişim dahil olmak üzere sosyal yaşamdaki ayrıca kamu hizmetlerindeki birçok eşitsizliği, hak ihlalini ayrıca ayrımcılığı da gün yüzüne çıkaran bir enfeksiyon olduğu belirtiliyor. Bu olumsuzlukların ortadan kaldırılmasına yönelik olarak Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Programı (UNAIDS) tarafınca HIV’in yayılımını ayrıca HIV’le yaşayanların yaşam refahının azalmasını ayrıca karşılaştıkları insan hakkı ihlallerini önlemek amacıyla küresel hedefler belirlendi. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı sorumluluğunda BM hedefleri doğrultusunda 2019-2024 yıllarını ihtiva eden “Türkiye HIV/AIDS Kontrol Programı” hazırlandı. Program kapsamında HIV ayrıca AIDS yeni vaka sayısı ayrıca enfeksiyona bağlı ölümleri azaltmak, HIV ayrıca AIDS’e yönelik sağlık hizmetlerinin kapasitesini geliştirmek ayrıca HIV ile yaşayan bireylere yönelik ayrımcılığı ayrıca mahremiyet ihlallerini önlemek amaçlandı.

Türkiye’de epideminin durumu izlenmiyor

CİSÜ Platformu tarafınca yayınlanan politika belgesinde, Program kapsamındaki paydaşlar arasında sivil toplum kuruluşlarının da bulunmasına rağmen eylem planının izleme ayrıca değerlendirilmesi amacıyla değerlendirme toplantılarının düzenlenmesi gerektiği ancak bugüne kadar gerçekleştirilmediği ayrıca kamuoyunun bilgilendirilmediği kaydedildi. Bildirgede, Türkiye’deki uygulamadaki HIV ayrıca AIDS sürveyansı (izleme) ile toplumdaki HIV ile yaşayan ayrıca HIV’den etkilenen kişi ayrıca toplulukların deneyim ayrıca ihtiyaçlarına yönelik yeterli derecede veri toplanamadığı belirtilerek, “Türkiye’de epideminin genel durumu izlenemiyor. Halbuki 2030 tarihinde ulaşılması amaçlanan UNAIDS 95-95-95 hedefleri, HIV ile yaşayanların yüzde 95’inin test olup statülerini öğrenmelerini, statülerini öğrenenlerin yüzde 95’inin tedaviye başlamalarını ayrıca tedavi alanların yüzde 95’inin viral yüklerinin baskılanmasını içeriyor. Bu hedefler aynı zamanda Belirlenemeyen=Bulaşamayan (B=B) olarak da bilinen, viral baskılanma sonrası HIV aktarımının mümkün olmaması bilimsel gerçeğini vurguluyor ayrıca devletlere HIV hizmet ayrıca raporlamalarını bu hedefler doğrultusunda geliştirmelerini öneriyor. Bir diğer deyişle HIV ile yaşayanlar tanı almadıkları sürece tedaviye erişimde gösterilen performans tam anlamıyla karşılığını bulamayacak, toplum içinde HIV aktarımı artarak hızlanacak ayrıca her yıl daha fazla kişi tanı almaya devam edecek. “Kontrol Programı”nın belirli bir sosyal bağlamda ayrıca yapısal olarak etkililiğini anlamak, uygulama aşamalarındaki sorunları tespit etmek ayrıca programın nasıl geliştirileceği özelinde fikir üretebilmek için izleme ayrıca değerlendirme çalışması zorunludur. Aksi halde uygulama aşamasında yaşanan sorunlar programın etkililiğini kaçınılmaz olarak düşürecektir” ifadeleri kullanıldı.

Eylem Planı’nda belirtilen toplantılar yapılmalı

HIV/AIDS Programı kapsamında öngörülen izleme ayrıca değerlendirme toplantılarının sivil toplum kuruluşlarının katılımı sağlanarak, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanlığı yönetiminde düzenlenmesi gerektiğine işaret edildi. CİSÜ Platformu’nun sunduğu öneriler şöyle;

● Eylem planının izleme sütunlarında belirlenmiş olan program göstergelerinin uygulanma durumlarına yönelik, bu programa özel bir izleme ayrıca değerlendirme sistemi sivil toplum kuruluşlarının da katılımı sağlanarak oluşturulmalı.

  • UNAIDS ayrıca ülke hedeflerinin değerlendirilmesine olanak sağlaması yanı sıra programda “HIV/AIDS müdahale programlarına yönelik ihtiyacı göstermek; planlama sırasında kaynak tahsisi yapmak; önlem ayrıca bakım hizmetleri ile müdahale stratejilerinin etkinliğini gözetmek; müdahaleleri hedeflemek için ülke içinde epidemiden etkilenen nüfus gruplarını belirlemek; virüsün yayılmasına ayrıca AIDS’e ilerlemesine ilişkin risk faktörleri hakkındaki çalışmalara yol göstermek açısından önemli kullanım alanlarına sahip olduğu” belirtilen biyodavranış araştırmaları ayrıca sekonder sürveyans (izleme) çalışmaları desteklenmeli ayrıca yürütülmeli.
  • İzleme ayrıca değerlendirme sürecinin ortaya koyacağı bulgularla birlikte, bir sonraki “Kontrol” Programı ülke içinde HIV’den etkilenen her bir grubun özelleşmiş ihtiyaçlarına ayrıca güncel konjonktüre göre güncellenmeli.
  • HIV epidemisinin ülke içindeki takip ayrıca raporlamaları UNAIDS 95-95-95 hedefleri doğrultusunda yapılmalı.
  • HIV ile yaşayanların yüzde 95’inin viral baskılanmaya erişmesi nihai hedefine ne kadar yaklaşıldığı ülkede HIV’den etkilenen gruplar içinde ve raporlanmalı.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu