tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3680
EURO
34,9842
ALTIN
2.325,98
BIST
9.102,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Türkiye’de arka kapı bilgisayar kötü amaçlı yazılımları tespitleri 2022’nin ikinci çeyreğinde yüzde 29 azalsa da hala yüksek seviyede

Kaspersky Security Network’ün kurumsal kullanıcılara yönelik verilerine göre, Türkiye’de 2022’nin ikinci çeyreğinde tespit edilen arka kapı …

Türkiye’de arka kapı bilgisayar kötü amaçlı yazılımları tespitleri 2022’nin ikinci çeyreğinde yüzde 29 azalsa da hala yüksek seviyede
22.08.2022 10:51
0
A+
A-

Kaspersky Security Network’ün kurumsal kullanıcılara yönelik verilerine göre, Türkiye’de 2022’nin ikinci çeyreğinde tespit edilen arka kapı bilgisayar kötü amaçlı yazılım sayısı bir önceki çeyreğe göre azaldı. Kaspersky’nin güvenlik çözümleri Nisan-Haziran 2022’de 111 bin 036 vaka tespit etti. Bununla birlikte arka kapı tespitlerinin sayısı yükseklerde seyretmeye devam ediyor. Bu da ticari ayrıca kamu kurumlarındaki güvenlik operasyon merkezleri için zorluk teşkil ediyor.

Arka kapılar, en tehlikeli kötü amaçlı yazılım türlerinden biridir. Bunlar siber suçluların kurbanın makinesini uzaktan yönetebilmesini sağlar. Meşru uzaktan yönetim yardımcı programlarının aksine arka kapılar, kullanıcının izni veya bilgisi olmaksızın fark ettirmeden kurulur, başlatılır ayrıca çalıştırılır. Bir kez kurulduktan sonra arka kapılar üzerinden dosya gönderme, alma, yürütme, silme, bilgisayardan gizli verileri toplama, etkinliği kaydetme ayrıca daha fazlası için talimat verilebilir.

Son zamanlarda Kaspersky, dünya genelinde hükümetleri ayrıca STK’ları hedef alan SessionManager adlı, tespit edilmesi zor bir arka kapı keşfetti. Bu arka kapı, Microsoft tarafınca sunulan popüler web sunucusu Internet Information Services (IIS) içinde kötü amaçlı bir modül olarak kuruldu. SessionManager, e-posta toplamaktan kurbanın altyapısı üzerinde tam denetime kadar çok çeşitli kötü amaçlı etkinliklere olanak tanıyor. İlk olarak Mart 2021’de keşfedilen bu arka kapı Afrika, Güney Asya, Avrupa ayrıca Orta Doğu’daki kamu ayrıca diğer kurumları tehdit etmeye devam ediyor.

Kaspersky verilerine göre Türkiye’de arka kapı tespit sayısı 2022’nin ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre 29 azalarak 111 bin 036 oldu. Bununla birlikte arka kapılardan etkilenen kullanıcı sayısı sadece 3 oranında azaldı.

Kaspersky Küresel Araştırma ayrıca Analiz Ekibi (GReAT), Orta Doğu, Türkiye ayrıca Afrika Bölgesi Başkanı Dr. Amin Hasbini, şunları söylüyor: “Arka kapılar, önemli finans veya itibar kayıplarına neden olan ayrıca mağdur kuruluşun operasyonlarını kesintiye uğratabilecek bir dizi uzun, fark edilmeyen siber casusluk kampanyasını mümkün kılıyor. Bu nedenle kurumsal sistemler sürekli olarak denetlenmeli ayrıca gizli tehditler açısından dikkatle izlenmelidir. Aktif siber tehditler hakkında bilgilendirme edinmek, şirketlerin varlıklarını korumaları için çok önemlidir. Tehdit istihbaratı, karmaşık arka kapıların güvenilir ayrıca zamanında öngörülmesini sağlayan tek bileşendir. Tehdit istihbaratı, karmaşık ayrıca hedefli saldırılara karşı hepsi bir arada koruma sağlayan nihai bir uç nokta algılama ayrıca yanıt çözümü olan Kaspersky Anti Targeted Attack platformunu güçlendirir. Siber güvenlik ekiplerine genel bulutlardaki ağ, web, e-posta, PC’ler, dizüstü bilgisayarlar, sunucular ayrıca sanal makineler hakkında tam görünürlük sağlar.”

Kuruluşunuzu arka kapı saldırılarından korumak için Kaspersky uzmanları şunları öneriyor:

  • Savunma stratejinizi yanal hareketleri ayrıca internete veri sızmasını tespit etmeye odaklayın. Siber suçlu bağlantılarını tespit etmek için giden yöndeki trafiğe özellikle dikkat edin. Verileri düzenli olarak yedekleyin. Acil bir durumda yedeklerinize hızlıca erişebildiğinizden emin olun.
  • Özünde genişletilmiş EDR bulunan Kaspersky Anti Targeted Attack gibi bir çözüm kullanın. Bu, arka kapı saldırılarını saldırganlar hedeflerine ulaşmadan önce erken aşamalarda belirlemeye ayrıca durdurmaya yardımcı olur.
  • Kaspersky Endpoint Security for Business (KESB) gibi kötüye kullanım önleme, davranış algılama ayrıca kötü amaçlı eylemleri geri alabilme özelliğine sahip düzeltme motoruyla desteklenen güvenilir bir uç nokta güvenlik çözümü kullanın. KESB ve siber suçlular tarafınca devre dışı bırakılmasını engelleyebilecek kendi kendini koruma mekanizmalarına da sahiptir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu