tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3154
EURO
35,1147
ALTIN
2.292,51
BIST
9.065,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Türkiye, inşaat devler liginde ikinciliği geri aldı

Türkiye, 42 firma sayısıyla müteahhitlikte dünya ikincisi oldu Covid-19 salgınında aşılamanın yaygınlaştığı ayrıca yükselen petrol fiyatlarının …

Türkiye, inşaat devler liginde ikinciliği geri aldı
26.08.2022 10:06
0
A+
A-

Türkiye, 42 firma sayısıyla müteahhitlikte dünya ikincisi oldu

Covid-19 salgınında aşılamanın yaygınlaştığı ayrıca yükselen petrol fiyatlarının öne çıktığı 2021 yılındaki performansıyla Türkiye, bu yıl “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 42 firma ile yer aldı. Böylece Türkiye, firma sayısına göre dünya ikinciliğini bir yıllık aranın ardından geri aldı. Listede 79 firmayla birinci yine Çin olurken, üçüncü sırada 41 firma ile ABD bulunuyor. Türkiye’nin küresel inşaat pazarından aldığı pay ise yüzde 5,1’e yükseldi.

Salgın sebebiyle ertelenen ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 24 Ağustos 2022 yılında 2020 ayrıca 2021 yıllarına ait listelerde yer alan firmalar için düzenlenen ödül töreninin hemen ardından açıklanan 2022 listesi Türkiye için yine gurur verici bir tablo ortaya koydu.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, “Müteahhitlerimiz, uluslararası pazarda artan sorunlara rağmen zoru başardı ayrıca söz verdiği üzere küresel devler liginde ülkemizin adını tekrardan ikinci sıraya taşıdı. 42 firmamızın listede yer almasının gururunu yaşıyoruz. Müteahhitlerimiz, zor coğrafyalarda dahi iş yapma kabiliyeti, hız, mühendislik ayrıca ilişki geliştirme becerisiyle öne çıkıyor” dedi.

Dünya çapında referans alınan inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record), her yıl müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayımladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi”nin 2022 yılı sonuçları açıklandı. Türkiye, bir yıllık aranın ardından 42 firma ile listede tekrar ikinci sıraya yükseldi. 2020 ayrıca 2021 tarihinde ENR listelerine giren müteahhitlik firmalarına ise ödülleri, salgın sebebiyle ertelenerek 24 Ağustos 2022 yılında gerçekleştirilen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafınca verilmişti.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2022 yılı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi”nin Türkiye sonuçlarını duyurdu. Buna göre ENR, listenin yer aldığı bülteninde, Covid-19 salgını ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının ardından giderek daha karmaşık hale geldiğini belirttiği küresel inşaat pazarının büyüklüğünün 2021 tarihinde 420 milyar ABD Doları’ndan 398 milyar ABD Doları’na gerilediğini kaydetti.

ENR’ın bülteninde ayrıca, küresel inşaat pazarında salgın döneminde ortaya çıkan ayrıca halen tam anlamıyla çözülmemiş olan tedarik zinciri krizi ile bazı ekonomiler için de Ukrayna’daki savaşın olumsuz etkilerine, bu çerçevede artan inşaat maliyetleri ayrıca risklerinin kontrol altında tutulmasının zorluğuna işaret edildi. Bültende, genel olarak ise ilk 250 müteahhit firması gelirlerinin 2021 tarihinde toparlandığının görüldüğü belirtildi.

Pazar küçülürken Türk firmaları cirosunu artırdı

“Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi”nde lider Çin, listede 79 firma ile yer alırken, ABD’li firma sayısı 41 oldu. Küresel pazarda daralma kaydedilirken Türk müteahhitlerin gelirlerindeki artış ve öne çıktı. Covid-19 salgınında aşılamanın yaygınlaştığı ayrıca yükselen petrol fiyatlarının öne çıktığı 2021 tarihinde Türkiye’ninperformansını artırarak, listedeki sıralamada geçen yıl ABD’ye bıraktığı ikinciliği geri alması dikkat çekti.

2 Türk firması en büyük ilk 50 arasında

Türk firmaları 20,4 milyar ABD Doları tutarında gelir ile listedeki firmaların toplam gelirleri içerisindeki payını bir önceki yılda ulaşılan 4,4’lük orandan 5,1’e yükseltti. Böylece Türkiye, uluslararası gelirlere göre 2022 yılı listesinde bir sıra yükselerek 7. oldu. Bu rakamla Türkiye, İngiltere, Avusturya ayrıca Japonya’nın önünde yer alıyor. Müteahhitlik firmalarının 2021 yılı uluslararası proje gelirlerine göre 2022 yılı listesinde ilk 100 firma arasına giren Türk müteahhitlerinin sayısı 8 oldu. İki Türk firması ilk 50 firma arasında yer buldu.

Bölgesel olarak bakıldığında; Türk firmalarının faaliyetleri 2021 tarihinde ağırlıklı olarak Rusya dahil Avrupa (8,8 milyar ABD Doları), Orta Doğu (5,6 milyar ABD Doları), Afrika (3 milyar ABD Doları) ayrıca Asya (2,5 milyar ABD Doları) bölgelerinde yoğunlaştı.

“Türk müteahhitler küresel pazarda zoru başardı”

TMB Başkanı M. Erdal Eren ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Müteahhitlerimiz, uluslararası pazarda artan sorunlara rağmen zoru başardı ayrıca söz verdiği üzere küresel devler liginde ülkemizin adını tekrardan ikinci sıraya taşıdı. 42 firmamızın 2022 yılı ENR listesinde yer almasının gururunu yaşıyoruz. ‘Türk müteahhitliği’ dünyada bir marka haline gelmiştir. Müteahhitlerimiz, uluslararası standartlarda, zamanında ayrıca uygun maliyetlerle iş yapma kabiliyetleri, zor ayrıca riskli coğrafyalarda sahip oldukları iş deneyimi ayrıca işbirliği geliştirme becerileriyle uluslararası inşaat sektöründe öne çıkmaktadır.Geleneksel pazarlarımızda sorunların sürdüğü ayrıca finansman ihtiyacımızın arttığı bir dönemde bu başarının kazanılması ve önemlidir. Küresel inşaat pazarından aldığımız paydaki artış da sevindiricidir.

Geçen yıl salgının belli ölçüde kontrol altına alınması ayrıca petrol fiyatlarında görülen artışın etkisiyle yurt haricinde 31 milyar ABD Dolarlık yeni proje büyüklüğüne ulaşmış, bu doğrultuda yıllık yeni proje hedefimizi kısa vadede 30 milyar ABD Doları olarak revize etmiştik. Ancak 2022 yılının henüz başında Rusya-Ukrayna savaşı ile sarsıldık. Yaşanan insanlık dramının sona ermesi en büyük dileğimizdir. Savaş sebebiyle bölgesel iş kaybının yaşanması da kaçınılmazdır.

Yüksek seyreden petrol fiyatları ile Körfez ülkeleri ile ısınan siyasi ilişkiler ise sektörümüzü destekleyebilecek olup küresel inşaat sektörünün ilgi odağı haline gelen Sahra-altı Afrika pazarında rekabet için finansman kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer öne çıkan hedefimiz; gerekli düzenlemelerin yapılması halinde yurt dışı projelerimizde istihdam edilen Türk işgücü sayısının, mevcut 35 binler seviyesinden 100 bine yükseltilmesidir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu