tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3290
EURO
35,0804
ALTIN
2.292,31
BIST
8.982,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Sonuçları Açıklandı

Mevsimsellik ayrıca pazar koşulları etkisiyle Bileşik Endeks 69,52 puana indi

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Sonuçları Açıklandı
01.01.2023 00:19
0
A+
A-

Mevsimsellik ayrıca pazar koşulları etkisiyle Bileşik Endeks 69,52 puana indi

Türkiye İMSAD tarafınca hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, kasım ayında mevsimsellik ayrıca pazarlardaki koşulların bozulması nedeniyle pandemi sonrası en düşük seviyelerine geriledi. Özellikle dış pazarlardaki ayrıca ihracattaki daralma, artan durgunluğu işaret ediyor. Seçim yaklaşırken iç pazara yönelik destek beklentileri de arttı. Yüksek maliyetler, enflasyon ayrıca finansmana erişimdeki zorluklar Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileri zayıflattı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafınca hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi kasım ayı sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks’te eylül ayında erken başlayan gerileme mevsimsellik etkisiyle kasım ayında da sürdü.

Özellikle dış pazarlardaki ayrıca ihracattaki daralma artan bir durgunluğu işaret ederken iç pazar, göreceli olarak hareketliliğini koruyor. Seçim yaklaşırken iç pazara yönelik destek bekleniyor.

Endekste durağanlaşma belirginleşti

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi kasım ayında sınırlı ölçüde geriledi. Kasım ayında faaliyetlerde sınırlı düşüş yaşanırken güven ayrıca beklentilerdeki zayıflama devam etti. Bu dönemde iç ayrıca özellikle dış talepteki daralma güven ayrıca beklentileri sınırladı.

Bileşik Endeks kasım ayında 0,26 puan gerileyerek 69,52 puanla pandemi sonrası en düşük seviyelerine geriledi. Mevsimsellik ayrıca pazarlardaki koşulların bozulması düşüşte etkili oldu. Küresel yavaşlama ayrıca içerideki riskler yeni bir zayıflama dönemi başlattı.

Bu yılın son aylarında iç ayrıca dış talepteki daralmalar önümüzdeki aylarda faaliyetlerde de düşüşler olacağını gösteriyor. Ekonomik ayrıca finansal koşulların da Bileşik Endeksi sınırlaması bekleniyor.

İç satışlardaki yavaşlama ayrıca dış satışlardaki düşüş faaliyetleri zayıflatıyor           

İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri kasım ayında çok sınırlı bir düşüş gösterdi. Son üç aydır faaliyetler giderek durağanlaşırken yüksek mevsimin sonunda iç pazarda yavaşlama etkisi faaliyetleri sınırladı. Bu dönemde dış pazarlardaki yavaşlama etkisi de daha fazla hissedildi. Finansman sıkıntıları ile yüksek maliyetler de faaliyetler üzerinde etkili oldu.

Faaliyet Endeksi kasım ayında bir önceki aya göre 0,1 puan düştü. Alt faaliyet gruplarında farklı eğilimler ortaya çıkarken, iç pazarda sınırlı bir artışla birlikte hareketlilik yavaşlayarak sürüyor.                                     

Yurtiçi satışlar kasım ayında sınırlı ölçüde artış gösterdi. İhracat ise kasım ayında uzun süre sonra düşüş kaydederken birim fiyatlarda da yine uzun bir süre sonra gerileme oldu. Üretimde ekim ayının ardından kasım ayında artış sınırlı kaldı. Faaliyetler giderek durağanlaşırken iç pazardaki geri dönüş dikkat çekti. Dış talepteki yavaşlama ise daha belirgin hale geldi. Finansman sıkıntıları ile yüksek maliyetler de faaliyetleri yavaşlattı.

Güven Endeksi bu yılın son çeyreğinde kırılgan ayrıca zayıf kaldı

Güven Endeksi kasım ayında da gerilemeye devam etti. Özellikle dış pazar faaliyetlerinde yaşanan düşüş güven kaybının nedeni oldu. İçerideki satışlarda yaşanan artış güveni desteklese de yüksek inşaat maliyetleri ayrıca finansmana erişimde yaşanan zorluklar zayıflamaya sebep oluyor. Seçim yaklaşırken sektöre yönelik destek beklentileri güvendeki düşüşü sınırlıyor.

Güven seviyesi kasım ayında bir önceki aya göre 0,12 puan azalırken kırılgan yapısı ile yeni bu yılın ikinci yarısında kademeli zayıflama eğilimi gösteriyor. Bu dönemde Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi çok sınırlı ölçüde gerileme kaydetti. İnşaat sektöründe güven sınırlı düşüş gösterdi. Yurtiçi pazarlarda güven seviyesi sınırlı ölçüde azalırken ihracat pazarlarına olan güven kasım ayında da geriledi.                                

Güven bu yılın son aylarında kırılgan ayrıca zayıf kalmaya devam ederken pazarlardaki yavaşlamanın yanı sıra finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar, jeopolitik riskler ile yüksek maliyetler gibi birçok etken güveni sınırlıyor.

Alınan iç ayrıca dış siparişlerdeki düşüşler beklentileri olumsuz etkiledi  

Kasım ayında Beklenti Endeksi sınırlı şekilde gerileyerek bir önceki aya göre 0,5 puan kaybetti. Böylece Beklenti Endeksi son yedi ay boyunca düştü.  İç ayrıca dış pazara ilişkin göstergelerdeki kayıplar da sürdü. Siparişlerdeki düşüşlere bağlı olarak üretim ayrıca istihdam beklentileri de bu dönemde zayıfladı. Ve iç ayrıca dış pazar koşullarındaki zayıflama etkili olurken siparişlerdeki düşüş olumsuz etki etti.

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerdeki düşüş ise sınırlı kaldı. Yüksek maliyetler ayrıca enflasyon ile finansmana erişimdeki zorluklar ekonomik beklentileri zayıflattı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişler azalmaya devam ederken ihracat siparişleri kasım ayında gerilemeye devam etti. İhracat pazarlarındaki daralma bu dönemde daha belirgin hissediliyor. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi de düşüş gösterdi. Üretim beklentileri, iç ayrıca dış talepteki düşüşe bağlı olarak geriledi.                

İç ayrıca dış talepteki zayıflama, beklentilerin kasım ayında da gerilemesine neden oldu. İhracat pazarlarına ayrıca iç pazara ilişkin beklentiler faaliyetlerde de daralma olacağını gösteriyor.   

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu