tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3799
EURO
35,1599
ALTIN
2.323,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Türk ve Alman bilim insanlarından diş eti rahatsızlığına yönelik önemli proje

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurcan Buduneli ile Johannes Gutenberg Üniversitesi …

Türk ve Alman bilim insanlarından diş eti rahatsızlığına yönelik önemli proje
23.11.2022 00:35
0
A+
A-

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurcan Buduneli ile Johannes Gutenberg Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. James Deschner iş birliğinde, diş destek dokularını etkileyen çok faktörlü, kronik, enflamatuvar bir hastalık olan ayrıca halk arasında diş eti hastalığı olarak bilinen periodontitis hastalığı ile ilgili araştırma projesi yürütülüyor.

Türkiye Bilimsel Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) – Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ikili iş birliği destek programı kapsamında sürdürülen projede; periodontal sağlıklı, diş eti intihabı bulunan (gingivitisli) ayrıca periodontitisli bireylerden dişeti oluğu sıvısı örnekleri alınarak apelin düzeyleri belirleniyor. Ardından klinik periodontal bulgular ile ilişkisi değerlendiriliyor.

“Erken tanı diş kaybını önlüyor”

Projenin detayları ile ilgili bilgilendirme veren Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurcan Buduneli, “Periodontitis; diş destek dokularını etkileyen çok faktörlü, kronik, enflamatuvar bir hastalıktır. Ağız dışı doku ayrıca organlarda da çeşitli zararlı etkileri olabilen periodontitisin erken tanısı, tedavinin başarısı açısından önem taşıyor. Zamanında uygulanan başarılı periodontal tedavi ile dişlerin kaybedilmesi önlendiği gibi genel sağlık üzerine olumsuz etkilerinin de önüne geçilmiş oluyor. Patojenik mekanizmaların daha iyi anlaşılması, tanı ayrıca tedavi için güvenilir biyobelirteçlerin ortaya konması hem periodontal sağlık hem de genel sağlık için önemlidir. Bu çalışmanın amacı; bugüne kadar obezite ile ilişkisi üzerinde durulmuş olan apelin’in periodontal hastalıklar açısından güvenilir bir biyomarker olup olmadığının belirlenmesidir. Alman araştırmacılarla iş birliği yaparak yürüttüğümüz bu proje kapsamında periodontal tanı ayrıca tedavi seyrine ışık tutabilecek bir biyomarker ortaya koymaya çalışıyoruz” dedi.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz akademisyenleri öncülüğünde uluslararası iş birliğine dayanan önemli projeler yürütülüyor. Küresel dünya ile entegre olmuş bir yükseköğretim kurumu olan tam akredite araştırma üniversitemiz, uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda başta akademik iş birlikleri olmak üzere pek çok alanda uluslararası ağını genişletmeyi sürdürüyor. TÜBİTAK – DAAD İkili İşbirliği Destek Programı kapsamında, uluslararasılaşma alanında marka bir üniversite olma hedefimize katkı sunan Diş Hekimliği Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Nurcan Buduneli’ye teşekkür ediyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu