tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5380
EURO
34,8711
ALTIN
2.488,58
BIST
9.587,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Türk kuru meyve sektörünün önceliği topraklarını koruyarak sürdürülebilir üretim ve ihracat

Dünya Sağlık Örgütü tarafınca sağlıklı gıda ürünleri listesinde yer verilen kuru meyvelerde Türkiye dünyanın en büyük tedarikçisi konumunda.

Türk kuru meyve sektörünün önceliği topraklarını koruyarak sürdürülebilir üretim ve ihracat
24.01.2023 00:46
0
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü tarafınca sağlıklı gıda ürünleri listesinde yer verilen kuru meyvelerde Türkiye dünyanın en büyük tedarikçisi konumunda.

 

Türkiye, 2022 tarihinde 500 bin tona ulaşan kuru meyayrıca ihracatıyla, 1 milyar 573 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koydu.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde medya toplantısı düzenleyen Ege Kuru Meyayrıca ayrıca Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin kuru meyayrıca ihracatında çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ayrıca kuru incirin lokomotif konumda olduğunu aktardı.

Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde son 30 yılda 120 bin ton’dan, 300-350 bin ton bandına geldiğine işaret eden Işık, “Çekirdeksiz kuru üzümde, üretici, ihracatçı birlikte çalışarak büyük bir başarıya imza attık, üretim ayrıca ihracatta dünya lideri konumuna geldik. 2022 tarihinde 254 bin ton kuru üzüm ihraç ederek 431 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırdık” dedi.

Kayısı kurutma tünelleri kuruyoruz

Kuru meyvelerin ihracatında ikinci sırada Malatya’da yetişen şekerpare olarak tanımlanan kuru kayısının yer aldığı bilgisini paylaşan Işık sözlerini şöyle sürdürdü; “Kuru kayısıda dünya üretiminin yüzde 54’ünü tek başımıza gerçekleştiriyoruz. 2022 tarihinde ihracatta 402 milyon dolarlık ihracata imza attık. Kuru kayısıda gıda güvenliğini artırmak için kayısı çekirdeği ayıklama, kurutma tünelleri gibi yenilikleri sektöre kazandırıyoruz. Örnek projeler oluşturuyoruz.”

Kuru incirde 100 bin tona geldik

Tüm semavi dinlerde kutsal meyayrıca olarak tanımlanan kuru inciri cennet meyvesi olarak nitelendiren EKMİB Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru incir üretiminde 100 bin ton sınırına ulaştıklarını kuru incir ihracatından 2022 tarihinde 246 milyon dolarlık ihracat geliri elde edildiğini aktardı.

İç tüketimi artırmak istiyoruz

Sağlıklı ürünler olan kuru meyvelerin tüketim alışkanlıklarının çocuk yaşlarda kazandırılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Işık, “Avrupa’da çocukların okula götürdükleri beslenme çantalarına mutlaka kuru meyayrıca konulur. Bizde de bu alışkanlığın kazandırılması için çabalarımız olacak. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin stoklarında üzüm var, biz ihracatçılar olarak bu ürünleri küçük paketlerde paketlemeye ayrıca çocuklara ulaştırmaya hazırız. Önümüzdeki günlerde Valiliklerimizle bu konuda görüşmelerimiz olacak. Almanya, İngiltere gibi ülkeler üretici olmadıkları halde bizden çok kuru meyayrıca tüketiyorlar. Her gün bir avuç üzüm, 2-3 tane kuru incir ayrıca kuru kayısı tüketim alışkanlığını çocuklarımıza kazandırırsak, ürettiğimiz kuru meyvelerde arz-talep dengesini de kurmuş oluruz” dedi.

Topraklarımızı korumak öncelikli konumuz

Pandeminin gıdaya erişimin önemini tüm dünyaya acı bir şekilde gösterdiğine dikkati çeken EKMİB Başkanı Mehmet Ali Işık, öncelikli başlıklardan birisinin pestisitsiz, sağlıklı gıdalar üretmek olması gerektiğine dikkati çekti. Işık, “Pandemi devamında Almanya ayrıca Avrupa Birliği organik üretimi yüzde 30 artırma kararı aldı. Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir bunu net bir şekilde ifade etti. Bizim de önceliğimiz topraklarımızı koruyarak, sağlıklı gıda üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak olacak. Kuru meyvelerimiz sınırlı bir coğrafyada üretilebiliyor. O nedenle bu toprakları korumamız şart. UR-GE ayrıca ARGE projelerimizle bu başlığa odaklanacağız. Üniversiteler, Enstitüler, üreticiler bu konuda paydaşlarımız olacak” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet