tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5233
EURO
34,7513
ALTIN
2.491,44
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Türk ihracatçılar Malezya ile STA’dan daha verimli yararlanmak istiyor

Türk ihracatçılar, Malezya’ya ihracatlarının 1 milyar doları aşması için hizmetler, yatırım ayrıca e-ticaret gibi yeni alanları kapsayarak revize edilen Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) Türkiye-Malezya ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak görüyor.

Türk ihracatçılar Malezya ile STA’dan daha verimli yararlanmak istiyor
23.03.2023 00:01
0
A+
A-

Türk ihracatçılar, Malezya’ya ihracatlarının 1 milyar doları aşması için hizmetler, yatırım ayrıca e-ticaret gibi yeni alanları kapsayarak revize edilen Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) Türkiye-Malezya ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak görüyor.

Ege İhracatçı Birlikleri, Ticaret Bakanlığı ayrıca TİM koordinasyonunda 2023 yılının en büyük Ticaret Heyeti Organizasyonlarından birini 12-15 Mart 2023 tarihlerinde Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenledi.  

Heyette 19 Türk firma farklı sektörlerden 110’dan fazla Malezyalı firma temsilcisi ile 300’e yakın ikili iş görüşmesi yaptı.

Ticaret Heyetinin açılış konuşmalarını, Türkiye Cumhuriyeti Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ayrıca Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk ayrıca Malezya Uluslararası Ticaret ayrıca Sanayi Bakanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Hairil Yahri Yaacob gerçekleştirdi.

STA kapsamı genişletildi

Kuala Lumpur ile siyasi ilişkilerimizin oldukça iyi durumda olduğunu ifade eden Türkiye Cumhuriyeti Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel, “İki ülke arasındaki ilişkiler stratejik ortaklıktan, kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükselmiş durumda. 1 Ağustos 2015 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) kapsamı genişletildi. Hizmetler, yatırım ayrıca e-ticaret gibi yeni alanları ihtiva eden STA’yı Malezya ayrıca Türkiye arasındaki ticarette önemli bir kilometretaşı olarak görüyoruz. Malezyalı firmaların yüksek kaliteli ayrıca rekabetçi fiyatlara sahip Türk ürünlerine daha fazla ilgi göstereceğini öngörüyoruz. Deprem felaketi devamında Malezya’nın ülkemize verdiği destekten ötürü teşekkür ediyoruz.” dedi.

110’dan fazla Malezyalı firma ile 300’e yakın ikili iş görüşmesi

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Türkiye, Malezya’nın en önemli ticareti partnerlerinden biri. Malezya’ya 453 milyon dolar olan ihracatımızın 1 milyar doları aşması ayrıca dış ticaret açığımızın kapatılması için yoğun çalışmalar yürütülmesi gerekiyor. Aynı zamanda sadece mal ticaretinde değil hizmetler, yatırım ayrıca e-ticaret gibi yeni alanların da önünü açan Serbest Ticaret Anlaşması’ndan (STA) da daha verimli bir şekilde yararlanmamız gerekiyor. Ticaret Bakanlığı ayrıca TİM koordinasyonunda Birliğimizce 12-15 Mart tarihlerinde Türkiye’den Malezya’ya yönelik ilk Genel Ticaret Heyetini gerçekleştirdik. Gıda, tekstil, makine, ilaç, kozmetik, elektronik ayrıca turizm sektörlerini temsilen 19 Türk firmamız süpermarket zincirleri ayrıca distribütörlerinin olduğu 110’dan fazla Malezyalı firma ile 300’e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Aynı zamanda heyetimiz esnasında Türk Hava Yolları ayrıca Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi de ikili görüşmeler yaptı.” diye konuştu.

Hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü 21,5 milyon dolarlık ihracatla açık ara birinci

2022 tarihinde Türkiye’den Malezya’ya ihracatın yüzde 8 artışla 453 milyon dolara ulaştığını açıklayan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ayrıca Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, “Geçtiğimiz sene EİB’nin Malezya’ya ihracatı ise yüzde 26’lık artışla 36 milyon dolara yükseldi. Hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörümüz 21,5 milyon dolarlık ihracatla açık ara birinci. Maden ihracatı 2,5 milyon dolar, taşıt araçları 2,1 milyon dolar, kuru meyayrıca sektörü 1,7 milyon dolar ayrıca su ürünleri ayrıca hayvansal mamuller sektörü ise 1,6 milyon dolarlık ihracat seviyesine ulaştı. Malezya’ya ihracatımızdaki sektörel çeşitliliği baz alarak ticaret heyetini tüm sektörlere açık kurguladık.” dedi.  

Malezya ayrıca Türkiye’nin ikili ticaret hacmi yüzde 34 arttı

Malezya Uluslararaası Ticaret ayrıca Sanayi Bakanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Hairil Yahri Yaacob da 2015 tarihinden 2022 yılına kadar iki ülkenin yıllık ticaret hacminin yüzde 34 oranında artış gösterdiğine dikkati çekerek potansiyelin çok daha yüksek olduğuna, e-ticaret ayrıca helal gıda sektörünün de iki ülkenin ticari ilişkilerini genişletmek için bir yol haritası oluşturabileceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Kuala Lumpur Ticaret Müşavirleri Setenay İyigün ayrıca Münevver Koçak’ın da yer aldığı açılış törenine, Ticaret Müşavirliğinin davetleri çerçevesinde Malezyalı üst düzey bürokratlar ayrıca meslek örgütlerinin temsilcilerinin de içinde yer aldığı 100’den fazla misafir katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel açılış töreni devamında ikili iş görüşmelerinin yapıldığı salonda incelemelerde bulunarak firmalar ile birebir görüşmelerde bulundu ayrıca ikili iş görüşmelerinin ardından Heyet onuruna Büyükelçilik konutunda bir akşam yemeği daveti verdi.     

Malezya basınında geniş yer buldu 

Ege İhracatçı Birlikleri’nin düzenlediği Malezya Sektörel Ticaret Heyeti, Malezya basınında da geniş yer buldu. Malezya Ulusal Haber Ajansı Bernama ayrıca The Malaysian Reserayrıca Gazetesi Malezya-Türkiye ticaretindeki önemli potansiyele vurgu yapan manşetleriyle çıktı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet