tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3770
EURO
35,0164
ALTIN
2.325,59
BIST
9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Trend Micro, teknoloji sektörünü Metaverse risklerine karşı önlem almaya davet ediyor

Metaverse ayrıca Metaverse benzeri yapılarla birlikte ortaya çıkacak “Karanlık Evrenler” ayrıca “Siber Fiziksel Tehditler” için şimdiden önlem …

Trend Micro, teknoloji sektörünü Metaverse risklerine karşı önlem almaya davet ediyor
01.09.2022 11:06
0
A+
A-

Metaverse ayrıca Metaverse benzeri yapılarla birlikte ortaya çıkacak “Karanlık Evrenler” ayrıca “Siber Fiziksel Tehditler” için şimdiden önlem alınması kullanıcıların güvenliği açısından büyük önem taşıyor.

Siber güvenlik alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Trend Micro, Metaverse’ten doğup hızla gelişme potansiyeline sahip “Karanlık Evren” (Darkverse) ayrıca siber fiziksel tehditlere karşı uyarıda bulunan yeni bir rapor yayınladı.

Raporda ana hatlarıyla belirtilen ilk beş Metaverse tehditleri arasında şunlar yer alıyor:

  • NFT’ler, mülkiyetlerin düzenlenmesinde önemli bir Metaverse emtiası haline geldikçe giderek artan bir şekilde fidye yazılımı, oltalama, dolandırıcılık ayrıca diğer saldırıların hedefi olmaya devam edecek.
  • Takip etmesi, izlenmesi ayrıca emniyet güçleri tarafınca sızılması zor olacağından “Karanlık Evren”, yasadışı faaliyetlerin yürütüldüğü bir suç merkezi haline gelecek. Bu sürece emniyet güçlerinin uyum sağlaması uzun yıllar alacaktır.
  • Aşırı yüksek fiyatlı Metaverse gayrimenkulleri ayrıca NFT’ler, siber suçlulara para aklama özelinde bir çıkış yolu sunacaktır.
  • Sosyal mühendislik, propaganda ayrıca yalan haberlerin siber-fiziksel dünyada derin bir etkisi olacak. Etkili anlatılar, belirli konulara duyarlı hassas grupları hedef alarak suçlular ayrıca devlet aktörleri tarafınca kullanılacaktır.
  • Metaverse benzeri alan operatörleri, kullanıcı eylemlerine yönelik benzeri görülmemiş bir görünürlüğe sahip olacağından gizlilik tekrardan tanımlanacak. Operatörlerin dünyası kullanıldığından sıfır gizlilik olacaktır.

Trend Micro Türkiye Teknik Lideri Burçin Olgaç, “Metaverse, bir sonraki internet çağını tanımlayacak milyarlarca dolar değerinde bir teknoloji vizyonudur. Henüz nasıl gelişeceğini tam anlamıyla bilmesek de tehdit aktörleri tarafınca nasıl istismar edileceğini şimdiden düşünmeye başlamamız gerekiyor. Yüksek maliyetler ayrıca yargısal zorluklar göz önüne alındığında emniyet güçleri, ilk yıllarında Metaverse’ü denetlemede güçlük çekecektir. Güvenlik topluluğu şimdi devreye girmesi veya dijital kapımızın eşiğinde gelişecek yeni bir “Vahşi Batı” riskini göze alması gerekiyor” dedi.

Trend Micro’ya göre Karanlık Evren, karanlık ağın (Dark Web) Metaverse versiyonuna benzeyecek ayrıca tehdit aktörlerinin yasadışı faaliyetleri ceza almaktan kaçınarak koordine etmelerine ayrıca yürütmelerine olanak tanıyacak.

Karanlık Evrende faaliyet gösteren yeraltı pazaryerlerine emniyet güçlerinin kimlik doğrulama belirteçleri olmadan sızmaları neredeyse imkansız olacak. Kullanıcılar, yalnızca belirlenmiş bir fiziksel konumdaysalar bu evrene erişebileceklerinden kapalı suç toplulukları için ek bir koruma düzeyi sağlayacak.

Bunun, finansal dolandırıcılıklar ayrıca e-ticaret dolandırıcılıklarından NFT hırsızlığına, fidye yazılımlarına ayrıca daha fazlasına kadar birçok tehdidin gelişmesi için bir sığınak sağlama olasılığı bulunuyor. Metaverse’ün siber-fiziksel doğası, tehdit aktörlerine yeni kapılar açacak.

Siber suçlular, endüstriyel sistemleri sabote etmek veya şantaj yapmak için kritik altyapı operatörleri tarafınca işletilen “dijital ikiz” alanlarını ele geçirmeye çalışabilir ya da fiziksel zarara neden olmak için Metaverse kullanıcılarının tüm vücudu saran kıyafetlerine kötü amaçlı yazılım yükleyebilirler. Şu ana kadar avatarlara yönelik birkaç saldırı halihazırda rapor edilmiş durumda.

Tam teşekküllü bir Metaverse’ün hayata geçmesine daha yıllar olsa da Metaverse benzeri yerlerin kısa sürede yaygın bir hale geleceği öngörülüyor. Trend Micro’nun hazırladığı bu rapor, ne gibi siber tehditler olabileceği ayrıca bu tehditlerin nasıl azaltılabileceği özelinde bir diyalog başlatmayı amaçlıyor.

Sorulmaya başlanması gereken sorular ise şöyle:

  • Metaverse’de kullanıcı etkinlikleri ayrıca konuşmaları nasıl denetlenecek ayrıca kim sorumlu olacak?
  • Telif hakkı ihlalleri nasıl denetlenecek ayrıca uygulanacak?
  • Kullanıcılar gerçek bir kişiyle mi yoksa bir botla mı etkileşime girdiklerini nasıl bilecek? Konuşulanın insan mı yoksa yapay zeka mı olduğunu doğrulamak için bir Turing Testi olacak mı?
  • Metaverse’ün birkaç büyük teknoloji şirketinin egemenliğine girmesini engellemenin ayrıca gizliliği korumanın bir yolu var mı?
  • Emniyet güçleri, Metaverse suçlarını geniş ölçekte önlemenin yüksek maliyetlerinin üstesinden gelebilecek mi? Yargı yetkisiyle ilgili sorunlar nasıl çözülecek?
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu