tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3679
EURO
35,1221
ALTIN
2.324,78
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Tip 1 diyabetli çocukların okul yaşamlarını ve tedavilerini destekleyen Okulda Diyabet Programı’nın Eğitim Platformu yayına başlıyor

Tip 1 diyabetin erken tanısına destek olmak ayrıca diyabetli çocukların okuldaki yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla T.C. Milli Eğitim …

Tip 1 diyabetli çocukların okul yaşamlarını ve tedavilerini destekleyen Okulda Diyabet Programı’nın Eğitim Platformu yayına başlıyor
10.11.2022 00:08
0
A+
A-

Tip 1 diyabetin erken tanısına destek olmak ayrıca diyabetli çocukların okuldaki yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı ayrıca Çocuk Endokrinoloji ayrıca Diyabet Derneği tarafınca Sanofi Türkiye’nin koşulsuz desteği ile hayata geçirilen Okulda Diyabet Programı 12’nci tarihinde önemli bir yeniliğe daha imza attı.

Bugüne kadar gerçekleştirdiği okulda eğitimler ayrıca şehir toplantıları sayesinde diyabet özelinde güçlü bir farkındalık yaratan proje kapsamında, bu yıl önemli bir adım daha atılarak bir eğitim platformu hizmete açılıyor. Diyabet bilincini toplumda çok daha geniş kitlelere yaymak üzere yayına başlayacak Okulda Diyabet Programı Eğitim Platformu, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle, projenin paydaşları tarafınca duyuruldu.

“Ülkemizde yaklaşık 30 bin Tip 1 diyabetli çocuk var”

Diyabetin, çocukluk çağında sık görülen kronik hastalıkların başında geldiğini ifade eden Okulda Diyabet Programı Koordinatörü, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi ayrıca Diyabet Dalı Başkanı ayrıca Çocuk Endokrinolojisi ayrıca Diyabet Derneği Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde 18 yaş altında 30.000 dolayında Tip 1 diyabetli çocuk bulunmakta ayrıca bunların en az 23.000’ini okul çağındaki çocuklar oluşturmaktadır.

Günümüzde Tip 1 diyabetli çocukların tedavisinde günde 6-10 kez kan şekeri ölçümü ya da sensörle sürekli glukoz izlemi ayrıca bu bilgilere dayalı olarak günde 4 kez insülin enjeksiyonu veya insülin pompa tedavisi kullanılmaktadır. Tip 1 diyabetli çocuklar tedavinin gerekleri yapıldığında normal ayrıca başarılı bir ömür sürdürebilmektedir. Bunun için çocuk diyabet ekipleri, aileler ayrıca öğretmenler arasında iş birliği yapılması gerekmektedir.

Diyabetli çocuklar haftada en az 30 saatlerini okulda geçirmekte ayrıca tedavilerinin kesintisiz sürmesi yanında kendi akranları gibi bütün okul aktivitelerine katılmaları için öğretmenlerinin desteğine ihtiyaç duymaktadır. Öte yandan günümüzde, öğretmenlerin diyabet tedavisindeki rolü giderek artmaktadır. Öğretmenler, kan şekeri düşüklüğünde ayrıca diğer acil durumlarda ne yapmaları gerektiği özelinde eğitim almalıdır.

Ve diyabetli çocukların gerektiğinde ara öğünlerini almaları, insülinlerini yapmaları için kolaylık sağlanmalı, arkadaşları ile uyumlu ayrıca ayrımcılığa uğramadan bir okul yaşamı sürmeleri için çaba gösterilmelidir.

Diyabetli çocukların okulda yaşadığı sorunları çözebilmek için Çocuk Endokrinolojisi ayrıca Diyabet Derneği tarafından, Milli Eğitim ayrıca Sağlık Bakanlığı ile iş birliği yapılarak Kasım 2010’da Sanofi’nin koşulsuz desteği ile Okulda Diyabet Programı hayata geçmiştir. Bu programın amacı, diyabetli çocukların okuldaki bakımlarını güçlendirmek ayrıca öğretmen ayrıca öğrencilere çocuklarda diyabet bulgularını öğreterek erken tanı konmasına yardımcı olmaktır. Program kapsamında 12 yılda birçok aktivite yapılmış ayrıca diyabetli çocukların okulda bakımı özelinde ülke düzeyinde iyileşmeler sağlanmıştır. Ülkemizde kantin yönetmeliğinin ayrıca sınav yönetmeliğinin diyabetli çocuklar lehine değiştirilmesi projenin kazanımlarına en büyük örneklerdir.

Okulda Diyabet Programı’nın 10. tarihinde ülkemizde önemli bir adım atılarak, dünya standartlarında ayrıca diyabetli çocukların okullarda bakımı ile ilgili temel ilkeler çerçevesinde bakımı için bir yönerge hazırlanmış ayrıca bu yönerge 14 Ekim 2020 yılında Millî Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi’nde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bundan sonraki görevimiz, bu yönerge doğrultusunda, ülkemizdeki bütün okullardaki diyabetli çocukların yaşamlarını iyileştirmek ayrıca diyabet ekiplerine, öğretmenleri de içine katan bir anlayışla çalışmaktır.

Okulda Diyabet Programı Eğitim Platformu’nun amacı, diyabetli çocukların okulda, evlerindeki gibi güvenli bir şekilde vakit geçirmelerini sağlamak, onları desteklemek ayrıca bunun için başta öğretmenler olmak üzere okul çalışanlarını eğitmektir.

Eğitim Platformu ile Millî Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyonunda başta okullarında tip 1 diyabetli çocuk olan okul personeli olmak üzere, bütün öğretmenlerin platformun eğitim seviyelerini tamamlayarak eğitim belgesi almalarını amaçlıyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu