tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5210
EURO
34,7522
ALTIN
2.492,33
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, TRT Spor’a konuk oldu

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, TRT Spor’da yayınlanan Spor Merkezi programında, federasyon olarak Türk futboluna …

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, TRT Spor’a konuk oldu
19.08.2022 23:06
0
A+
A-

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, TRT Spor’da yayınlanan Spor Merkezi programında, federasyon olarak Türk futboluna getirdikleri yeniliklerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Programa telefon bağlantısıyla katılan TFF Başkanı Büyükekşi, Ceyla Büyükuzun ayrıca Erbatur Ergenekon’un sorularını yanıtladı. Büyükekşi’nin sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Süper Lig maçlarında yaşanan tartışmalı pozisyonların her hafta televizyonda yayınlanacak programda MHK yetkilileri tarafınca değerlendirileceğini açıkladınız. Bizlere biraz bu yenilikten bahsedebilir misiniz?

“Biliyorsunuz hakem kararları yıllardan beri tartışılıyor. Merkez Hakem Kurulu haftanın maçları sona erdikten sonra salı akşamları yayıncı kuruluşta, MHK Başkan Yardımcımız Sayın Murat Ilgaz ile TFF eğitimcimiz ayrıca danışmanımız Hugh Dallas ile birlikte haftanın tartışmaları kararlarını değerlendirecekler. Bu programda doğru karar da konuşulacak, yanlış karar da konuşulacak. Böylece futbol severler, güncel FIFA kuralları çerçevesinde bilgilendirilecek ayrıca kamuoyunda yaratılan bilgilendirme kirliliği giderilmiş olacak. Biliyorsunuz göreayrıca geldiğimiz ilk günden bu yana Türk futbolunu tüm paydaşlarıyla birlikte şeffaflık ayrıca karşılıklı iletişimle yöneteceğimizi söyledik. Bu nedenle üzerinde en çok polemik yapılan konu olan hakem performansı değerlendirmesi üzerine odaklandık. Hakemler tarafınca saniyeler içinde belki de saliseler içinde verilen kararlar, farklı farklı programlarda dakikalarca pozisyonu ileri geri alma yönetimiyle inceleniyor, yorumlar yapılıyor. Bunun hakkaniyetli olması, gerçeği tam olarak yansıtması mümkün mü? Bunu kendi kendimize sorduk. Madem ki ekranda hakemlerin kritik kararlarının irdelenmesi gerekiyor, o halde bunu görevde olan yetkili kişiler yapsın, doğruyu yanlışı gerekçeleriyle açıklasın. Bu program sayesinde, Türk futbolunu kaosa sürükleyen ayrıca sürekli polemik konusu olarak kullanılan bir soruna son vermeyi amaçlıyoruz. Tüm futbolseverlerin, hakemlerin performansıyla ilgili en doğru değerlendirmeyi en yetkili isimlerden ayrıca en şeffaf haliyle izlemesini arzu ediyoruz. Bundan herhâlde daha iyisi olamaz. Birçok tartışmayı da bu uygulamayla bitiririz diye düşünüyoruz.”

Hakem camiası konuşamıyor tartışmaları yapılırken siz MHK sözcüsü olarak Murat Ilgaz’ı tanıttınız. Bunun amacı neydi?

“MHK, hakemlerimizin gelişim, eğitimi ayrıca organizasyonu için çalışıyor. Bu çalışmalarla ilgili futbol severleri bilgilendirmek, yanlışları düzeltmek maksadıyla MHK sözcüsü olarak MHK Başkan Yardımcısı Murat Ilgaz’ı görevlendirdik. Aynı şekilde de hakem performanslarının değerlendirileceği televizyon programını da Murat Ilgaz ayrıca hakem eğitmenimiz ayrıca danışmanımız Hugh Dallas her hafta birlikte yapacaklar.

Hakem atamalarıyla ilgili teknolojik yeniliklerden bahsediyorsunuz. Bu değişikliğin yeteri kadar anlaşıldığını düşünüyor musunuz?

“Yıllardan bu yana Türk futbolunda; şu hakemi istemiyorum, bu hakemi istemiyorum. Bazı hakemlere düdük astıralım gibi eski alışkanlıklar var. Neden eski diyorum çünkü geliştirdiğimiz teknolojik atama sistemiyle hakem atamalarında kişi iradesini dışarıda bıraktık. Atamalarla ilgili yaklaşık 40 kadar kriteri yazılımımıza yükledik. Böylece dijital atama yapıyoruz. Hakemin gözlemci puanı, fiziksel ayrıca psikoteknik performansları gibi birçok kriter de göz önüne alınıyor. Bu sistemin sonuçlarını görebilmek için de ilk günden bu yana şunu söylüyoruz; ‘lütfen 14 haftayı bekleyin’. Böylece oluşturulacak data ile hakem atamalarında inşallah bütün tartışmalar sona erecek. Daha güzel günler yaşayacağımızın altını çizdik hep.”

Seminer sırasında yaptığınız hakem atamalarıyla ilgili açıklamanız, Beşiktaş camiasının büyük bir kesiminden tepkiyle karşılandı. Futbol federasyonundan konuyla ilgili açıklama yapıldı ama neler söylemek istersiniz. Bu süreç neden kamuoyuna böyle yansıdı. Aslında sizin burada bakış açınız nedir?

Ben özellikle şunu söylemek istiyorum. Açıklamalarımın muhatabı ne Beşiktaş Kulübü ne de başka bir kulüp. Özellikle de çok sevdiğim, saydığım Ahmet Nur Çebi değil. Bir defa bunun altını çizmek istiyorum. Sizlerin aracılığıyla bir kez daha anlatayım. Biliyorsunuz az önce bahsettik hakem atamalarını, kişisel iradenin tümüyle dışına çıkaran dijital bir sisteme bağladık. Ligin ilk haftasından bu yana eskiden sözel yapılan hakem atamalarını sayısal hale getirdik. Sayısal gözlemci raporları, dijital ortamda sisteme giriliyor ayrıca böylece kişisel müdahalelerden de arındırılmış oluyor. Son derece şeffaf bir şekilde değerlendiriliyor. Yani hakem atamalarımız federasyonda ya da MHK’de bulunan kişilerin inisiyatifleri ile gerçekleşmiyor. Sizlerden de rica ediyorum, lütfen bu durumu izleyicilerimize sık sık hatırlatalım. Eski dönemlerde bazı kişiler takdir haklarını kullanmış olabilir. Bu nedenle kulüpler, basın ayrıca kamuoyunda hala aynı şekilde atama yapıldığını sananlar olabilir. Ama bu bilgilendirme yanlış. Biz bu sistemi daha lig başlamadan değiştirdik. Bu gerçeğin bilinmesini özellikle istirham ediyorum. İki hafta boyunca neredeyse yüz medya mensubuyla görüşmeler yaptım, yemek yedim. Kulüp başkanlarımız ile yöneticilerimiz ile sponsorlarımız ile kısacası Türk futbolunun paydaşı kim varsa hepsiyle konuşuyorum. Onlara da şunu söylüyorum, ‘Lüften çevrenizde kim varsa hakem atamaları özelinde eskiye dair algıların düzeltilmesi için bizlere yardımcı olun’ diyorum. Ancak maalesef ligin daha iki haftası oynanmış olmasına rağmen tüm yaptığımız çalışmalara ayrıca bunları anlatma çabamıza rağmen hakemlerimizin art niyetli olduklarına dair bir takım açıklamalar ayrıca sistemimize müdahale etme çabaları bizleri son derece üzüyor.

Çok değerli Ahmet Başkanımıza gelirsek; dün konuşma yaptığım MHK eğitim semineri programımızın sonrasında medya mensubu arkadaşlarımızla yaptığımız soru cevap bölümünde bir soru üzerine, sözlerimin kesinlikle Ahmet başkan ile ilgili olmadığını açık ayrıca net şekilde belirtmiştim. Burada da sizlerin aracılığıyla tekrardan bunu ifade etmek istiyorum. Maksadım kimseye özel bir mesaj vermek değil. Bu önemli bir rica tekrar ediyorum. Hakem atamalarını biz kişilerin isteği veya ricasıyla yapmıyoruz. Bu gerçeğin kesin bir şekilde anlaşılması ayrıca artık konuşulmaması gerektiğini düşündüm. Ve Ahmet başkan ile dün gece telefonla görüştük. Açıklamalarımın kendisine yönelik olduğuna dair yaratılan yanlış algıdan dolayı üzgün olduğumu dile getirdim. Çünkü biz futbol ailesi ile el ele vererek, futbolumuzun marka değerini yükseltmek için çalışıyoruz. Futbol Federasyonu olarak bizim için hakemlerimiz, futbolcularımız ne kadar önemliyse kulüplerimiz de başkanlarımız da o kadar değerli ayrıca önemli. Biz kimsenin değersizleştirilmeye çalışılmasını doğru bulmuyoruz. Burada başarılı olmak için hep beraber sorunların üstesinden gelmek zorundayız. Tabi ki her takım taraftarı her hafta kazanmak ister. Ama işler yolunda gitmeyince ya da şansızlıklar olunca bunun sebebini hakem atamalarına bağlamayalım. Çünkü hakem hataları ayrıca hakem atamaları aynı şey değil, birbirinden farklı. Biri hakemin hatası bir hakemin ataması. Umarım bu konularla ilgili yapmak istediklerimizi ayrıca hassasiyetimizi doğru ifade edebilmişimdir. Çünkü biz netice itibariyle biraz sabır istiyoruz. Bu sabır sonunda bu konuların önümüzdeki günlerde daha iyi olacağını arzu ediyoruz. Sizler de bu konuda bizlere destek verirseniz inşallah elimizdeki datalar sisteme girdikçe bu konuların daha iyi olacağını düşünüyorum.

Sizinle daha önce bir araya geldiğimiz de hep iletişim konusundan bahsetmiştiniz. Herhâlde bu süreçte yanlış anlaşılmaları ayrıca doğru frekansı sürdürebilmek için en önemli başlık iletişim olmalı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

“Aynen katılıyorum ayrıca iletişime çok önem veriyorum. Biz yeni bir federasyonuz, geçmişten gelen alışkanlıkları değiştirmemiz gerekiyor. Konuşmamda onunla ilgili bir vurgu yapmak istedim. Bu vurguda belki vücut dilimde bir yanlışlık olabilir. Bunun için de eğer yanlış anlaşılmalara sebep verdiysem; kamuoyuna ‘Sürçülisan ettiysek affola’ demek istiyorum.”

Mehmet Büyükekşi ligin 3. hafta maçları öncesinde hakemlerin, tüm takımlara eşit ayrıca güzel yönetim göstereceği performans sergilemesi dileğinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet