tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Tekstil ihracatçıları firmalarını AB Yeşil Mutabakatı’na hazırlıyor

Türkiye’nin ihracatta en katma değerli sektörleri arasında yer alan tekstil sektörü Ege Bölgesi’nde sürdürülebilir ihracatın artması için çalışmalarına devam ediyor.

Tekstil ihracatçıları firmalarını AB Yeşil Mutabakatı’na hazırlıyor
08.01.2023 00:51
0
A+
A-

Türkiye’nin ihracatta en katma değerli sektörleri arasında yer alan tekstil sektörü Ege Bölgesi’nde sürdürülebilir ihracatın artması için çalışmalarına devam ediyor. 

Ege Tekstil ayrıca Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB) tarafınca “Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi” URGE projesi, 18 üye firmanın sürdürülebilirlik teması kapsamında kapasitelerini geliştirebilmek için Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülüyor. 

2021 yılının aylık tekstil ihracat rekorlarının kırıldığı bir yıl olduğunu hatırlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ege Tekstil ayrıca Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi sözlerine şöyle devam etti:

“2022 yılı özellikle ana pazarlarımızda yaşanan ekonomik durgunluk ayrıca talep azalması sebebiyle ihracatımız azaldı. Talebin azaldığı ayrıca rekabetin arttığı bu dönemde bizi öne çıkaracak konular sürdürülebilirlik, dijitalleşme, kaliteli ayrıca katma değerli üretim olmaya devam ediyor. Tüketicilerin sürdürülebilirlik ile ilgili talepleri artarak devam edecek ayrıca sürdürülebilir elyaflardan üretilen ürünlere olan talep yurt dışı alıcılarımızın siparişlerine yansımaya devam ediyor. Birlik olarak faaliyetlerimize bu yönde devam ediyoruz.” 

Enerji Verimliliği, Kurumsal karbon ayak izi, Çevre yönetim sistemi 

Eskinazi, “Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle 18 firmamızın katılımıyla ‘Tekstil Sektöründe Sürdürülebilir Rekabetin Geliştirilmesi URGE Projesi’ni yürütüyoruz ayrıca projemiz kapsamında Enerji Verimliliği danışmanlık hizmetini 6 firmayla, 14064 kurumsal karbon ayak izi danışmanlık faaliyetini 9 firmayla ayrıca 14001 Çevre yönetim sistemi danışmanlık hizmetini de 5 firmayla yürütüyoruz. Özellikle ana pazarlarımızda faaliyet gösteren markalar ayrıca müşterilerin konuya özel bir önem vermesi sebebiyle projemiz ile firmalarımızın bu konuda teknik açıdan daha yeterli olmalarını ayrıca Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına uyumlu ayrıca Avrupa Yeşil Mutabakatı başta olmak üzere önümüzdeki dönemde sektörün dinamiklerini etkileyecek çerçeayrıca koşullara hazırlıklı olmalarını sağlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu. 

Türkiye’de üretilen pamuğun tamamı GDO’suz

Jak Eskinazi, “Tüketicilerin sürdürülebilirlik ile ilgili taleplerinin artması ayrıca sürdürülebilir elyaflardan üretilen ürünlere olan talebin yurt dışı alıcılarımızın siparişlerine yansıması sebebiyle ülke olarak özellikle pamuk özelinde önemli avantajlarımız var. Kaliteli pamuk üretiminin yoğun olduğu bir Bölgedeyiz. Organik pamuk, better cotton, rejeneratif pamuk gibi sürdürülebilir pamuk üretiminin yoğun bir şekilde yapıldığı bir Bölgedeyiz. Dünyanın 6. en büyük pamuk üreticisi konumuna ulaştık 2022/23 sezonu itibariyle. Türkiye’nin organik pamuk üretiminde Hindistan’dan sonra dünyanın ikinci en fazla üretim yapan ülkesi konumundayız, önemli bir nokta da Türkiye’de üretilen pamuğun tamamının GDO’suz pamuk olması.” dedi.

Türk Pamuğu “GMO Free Turkish Cotton” ile markalaştı

Türkiye’nin GDO’suz pamuk üreten nadir ülkelerden biri olduğunun altını çizen Eskinazi, dünyada GDO’suz pamuk üreten ülkelerin sadece Türkiye, Yunanistan ayrıca İspanya’dan oluştuğunu söyledi.

“Ancak tekstil üretimi açısından Türkiye diğer ülkeler arasında öne çıkmaktadır. GDO’suz Türk Pamuğu, “GMO Free Turkish Cotton” markasının Türk tekstil ürünlerine taşınması amacıyla başlatılan proje işlemlerini yürütmek için de GDO’suz Pamuk A.Ş. şirketi kuruldu ayrıca “GMO FREE Turkish Cotton” ibaresi ile tescili alınan Garanti Markası, tüm sektörün kullanımına hazır hale geldi. Bu sayede, Türkiye tekstil sektörüne ayrıcalıklı bir marka yaratarak rekabet şansı artırılmış oldu ayrıca dolayısıyla da Türk pamuk üretimine tercih edilen bir statü sağladı.”

GMO FREE Turkish Cotton markamızın uluslararası tanıtımına odaklanacağız

Jak Eskinazi, “9 Aralık 2022 yılında de tüm ilgili paydaşların katılımıyla GMO Free Turkish Cotton markasının lansmanını yaptık. Bundan sonraki süreçte de hem markamızın uluslararası tanıtımına odaklanarak hem de sektörümüz tarafınca daha fazla sahip çıkılması için çalışmalara devam edeceğiz. Ayrıca, 2023 yılı ihracatımızı artırmak amacıyla Bakanlığımızın uzak ülkeler stratejisi kapsamında ihracat pazar çeşitlendirmesi ile yeni coğrafyalarla tanışılması ayrıca dünyanın her bir noktasında üretici ayrıca tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap vererek rekabetçi yapıyı güçlendirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu. 

ABD ayrıca İtalya gündemde

Eskinazi, 2023 tarihinde Tekstil Birliği olarak ABD’ye yönelik sektörel ticaret heyeti düzenlemeyi planladıklarını açıkladı. 

“Var olan ihracat pazarlarımızı sürdürülebilir üretim ayrıca ihracata daha çok yatırım yaparak korumayı ayrıca uzak ülkelere yönelik ihracatımızı da artırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda 08 – 14 Haziran 2023 tarihleri arasında Milano’da gerçekleşecek ayrıca 4 yılda bir düzenlenen sektörümüz için çok önemli bir fuar olan ITMA-Uluslararası Tekstil ayrıca Konfeksiyon Makineleri Fuarına Birliğimiz tarafınca bir heyet ile katılım sağlanacak. Diğer Birliklerimiz ile de ortak çalışmalarımız devam ediyor. Sürdürülebilirlik ayrıca Eğitim Komitelerimizin faaliyetlerini 2023 tarihinde ortak yapabilmek ayrıca faaliyetlerimizi geliştirmek amacıyla çalışmalarımız devam ediyor.”  

Tekstilde sürdürülebilirlik politikalarıyla ilgili girişimler artacak

Jak Eskinazi, “2023 tarihinde hedeflerimize ulaşılması için dijitalleşmenin ayrıca sürdürülebilirliğin merkeze alınacağı birçok yeni araç kullanılacaktır. Hızla gelişen teknolojiye adaptasyon özelinde büyük şirketler dışındaki diğer firmalarımızın da adaptasyonu ayrıca farkındalığı özelinde çaba gerekiyor. 2023 tarihinde sektörümüzde sürdürülebilirlik politikalarıyla ilgili girişimler artacak ayrıca geri dönüştürülmüş ayrıca sürdürülebilir elyaflara olan talepteki artış trendi devam edecektir.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet elektronik sigara grup sex