tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4969
EURO
34,5845
ALTIN
2.477,01
BIST
9.575,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Tek bir yeme atağında, 3 ile 5 bin arası kalori alınıyor

Yemek yemek, yalnızca fiziksel açlığı gidermek için ihtiyaç duyulan bir eylemden öte, kimi vakit duygusal zorluklardan kaçmak adına sığınılan bir …

Tek bir yeme atağında, 3 ile 5 bin arası kalori alınıyor
29.08.2022 11:21
0
A+
A-

Yemek yemek, yalnızca fiziksel açlığı gidermek için ihtiyaç duyulan bir eylemden öte, kimi vakit duygusal zorluklardan kaçmak adına sığınılan bir liman da olabiliyor. Yeme eylemi, özellikle duygularını sağlıklı yönetmekte güçlük çeken kişiler için, fiziksel bir ihtiyaç olmaktan çıkıp kaçış alanı haline gelebiliyor.

Günümüzün en yaygın görülen problemlerinden biri tıkanırcasına yeme bozukluğunu “Fiziksel olarak açlık hissedilmemesine rağmen, kontrolsüzce yemek ayrıca ardından pişmanlık hissetmek” olarak tanımlayan Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, tıkanırcasına yeme bozukluğu özelinde açıklamalarda bulundu.

Sonu gelmeyen açlık hissinin altında, gizlenmiş bir yeme bozukluğu problemi olabileceğinin altını çizen Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, her yaş grubunda görülmesi mümkün tıkanırcasına yeme bozukluğunu şöyle tanımlanıyor: “Tıkınırcasına yeme bozukluğu, kişinin rutininde yediği yiyecek miktarının çok daha fazlasını kısa bir vakit dilimi içinde kontrolden çıkmışlık hissi ile tüketmesi, devamında da suçluluk ayrıca pişmanlık hissetmesidir. Kişi, kendini iradesiz olarak etiketleyip depresif hisseder; ancak bu bir yeme bozukluğudur ayrıca psikolojik kökenlidir.”

Tek yeme atağında 3-5 bin kalori alınıyor

Günün her saatinde gerçekleşme ihtimali olsa da, yeme ataklarının daha çok akşamları tetiklendiğini belirten Bayraktar, özellikle evde yalnızken, herkesten gizli gerçekleşen tek bir yeme atağı sonucunda, ortalama 3-5 bin kalori alındığını söylüyor.

Sıkı diyetler ayrıca depresyon, ani yeme ataklarını tetkliyor

Çok sıkı diyetlerin yeme ataklarını tetikleyebileceğini söyleyen Bayraktar, “Can sıkıntısı, üzüntü, gerginlik gibi zorlayıcı duyguların yanı sıra, ani hayat değişimleri, iş stresi, performans kaygısı, ilişkilerde sınır koymakta zorlananma, her şeye “evet” demek zorunda hissetme ayrıca gereğinden fazla sorumluluk alma, kişilerde tıkınırcasına yeme bozukluğu riskini arttırır” açıklamasında bulundu.

Mutlaka destek alınmalı

Yeme bozukluğu belirtileri her ne kadar birbirine benzese de, her kişide farklılık gösterdiğini söyleyen Bayraktar, yeme bozukluğu şikayeti ile gelen kişinin türü ne olursa olsun, mutlaka bir hekim tarafınca görülmesi ayrıca sağlık kontrollerinin yapılması gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: “Yeme bozukluğu tedavisi, bu alanda uzmanlaşmış bir psikoterapist ayrıca diğer alanlarda çalışan uzmanlarla iş birliği içinde yürütülmeli. Ben, danışanlarımla çalışırken süreci mutlaka bir dahiliye veya endokrinoloji uzmanı ile yürütüp gerektiği noktalarda da, bir psikiyatristin sürece dahil olması özelinde özen gösteriyorum. Yine, kişinin genel tablosu ayrıca ihtiyaçları doğrultusunda, beslenme uzmanları ile de iş birliği içinde oluyorum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet