tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4985
EURO
34,8273
ALTIN
2.475,69
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Tarıma Elverişli Olmayan Arazilerin Bitkisi Lavanta; Bir Sefer Ek, 30 Yıl Verim Al

Harran Üniversitesi, katma değeri yüksek lavanta bahçelerinin kurulması için çiftçilere destek oluyor. Fırat ile Dicle Nehirleri arasında …

Tarıma Elverişli Olmayan Arazilerin Bitkisi Lavanta; Bir Sefer Ek, 30 Yıl Verim Al
20.11.2022 00:07
0
A+
A-

Harran Üniversitesi, katma değeri yüksek lavanta bahçelerinin kurulması için çiftçilere destek oluyor.

Fırat ile Dicle Nehirleri arasında bulunan Bereketli Hilal olarak adlandırılan topraklarda, bölge çiftçi ayrıca üreticilerinin katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeleri adına Harran Üniversitesi tarafınca tarıma elverişli olmayan arazilerde dikilen lavanta bitkisi, piyasa değeri yüksek yağ ayrıca ilaç sanayisinde kullanılıyor.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafınca Şanlıurfa ilinde yaygınlaştırılması amacıyla yürütülmekte olan proje kapsamında dikilen tıbbi ayrıca aromatik bir bitki olan lavanta, ilaç ayrıca parfümeri sanayisinde önemli rol oynamakta olup, uçucu yağ üretiminin yanı sıra süs bitkisi olarak ta yetiştiriliyor.

Ürünler yetiştirilmesi, tanıtımı ayrıca katma değere ulaştırılması yönünde planlamalar yapan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde Doç. Dr. Hüseyin Arslan’ın yürütücülüğünde yapılan proje ile Osmanbey Yerleşkesinde üniversiteye ait arazide yetiştirilen lavanta bitkisinin çiçekleri hasat edildi. Elde edilen çiçeklerden laboratuvar ortamında uçucu yağları çıkarılarak kaliteleri incelendi.

Bölgeye ekonomik anlamda kazanç sağlayacak çalışmalar hakkında bilgilendirmeler veren Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hüseyin Arslan; “Hem Ar-Ge hem de demostratif amaçlı olarak yürütülmekte olan çalışma ile yetiştirdiğimiz lavantada kaliteyi önemli derecede etkileyen uçucu yağ oran ayrıca verimi ile uçucu yağın içeriği gibi özelliklerini inceledik. Elde ettiğimiz veriler oldukça tatminkar. Şanlıurfa ilimiz lavantada çiçek veriminin yanı sıra, uçucu yağ oranı ayrıca kalitesi yönünden de lavanta yetiştiriciliği için oldukça uygun bir iklim ayrıca toprak yapısına sahiptir.

Bir dekar lavanta alanı tesis etmek yaklaşık 3100 adet fideye gerek duyulmaktadır. Bu da bugünkü fiyatlarla yaklaşık 4 bin TL’ ye tekabül etmektedir. Küçük aile işletmeleri için kârlı bir üretim olan lavanta tarımında fide dikim maliyeti bir defaya mahsus olmakta ayrıca 30 yıl verim alınabilmektedir.

Ekonomik verime gelmiş lavanta tesislerinde dekara ortalama 350-400 kg çiçek alınmaktadır. Bu çiçeklerin 5 uçucu yağı oluşturmakta, 1 kg uçucu yağ 50 Euro’ya pazar bulmaktadır. 1 dekardan ortalama 10-12 kg uçucu yağ alınsa dahi, 500-600 Euro getirisi olmaktadır.

Lavanta bitkisi üzerinde yapmış olduğumuz incelemelerde yaşadığımız bölge şartlarına uygun olduğunu tespit ettik. Piyasa değeri yüksek olduğundan dolayı çiftçi ayrıca üreticilerimize ekmeleri yönünde tavsiyelerde bulunuyoruz. Ziraat Fakültesi olarak çiftçilerimize her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet