tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3684
EURO
34,9598
ALTIN
2.325,27
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Tahir Yüksel Arşivinden Yılmaz Güney Sergisi AKSM’de

Küçükçekmece Belediyesi, Türk sinemasının Çirkin Kral’ı Yılmaz Güney’i ölümünün 38. yıldönümünde özel bir sergiyle anıyor. 1970 tarihinden bu …

Tahir Yüksel Arşivinden Yılmaz Güney Sergisi AKSM’de
13.09.2022 12:06
0
A+
A-

Küçükçekmece Belediyesi, Türk sinemasının Çirkin Kral’ı Yılmaz Güney’i ölümünün 38. yıldönümünde özel bir sergiyle anıyor. 1970 tarihinden bu yana yaptığı çalışmalarla en büyük Yılmaz Güney arşivine sahip olan Tahir Yüksel’in koleksiyonundan yararlanılarak hazırlanan sergide, usta oyuncunun hayatı ayrıca sanatı tüm yönleriyle ele alınarak, sanatseverlerle buluşturuldu.

Atakent Kültür ayrıca Sanat Merkezi ev sahipliğinde gerçekleştirilen serginin açılışını, Küçükçekmece Belediyesi Kültür ayrıca Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç, araştırmacı ayrıca koleksiyoner Tahir Yüksel ayrıca çok sayıda sanatsever birlikte gerçekleştirdi.

Güney Özkılınç: Serginin kitabını Eylül ayında sanatseverlerle buluşturacağız

Açılışta yaptığı konuşmada Yılmaz Güney sinemasının birçok yönetmeni derinden etkilediğini ifade eden Kültür ayrıca Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç, “önceki yıllarda yayımlanan ‘Sinemanın Güney’i adlı kitabımda kendisini anlatmaya çalıştım ayrıca tanık olmuştum ki filmlerinde anlattığı insanlar O’nu unutmamış. En önemli Yılmaz Güney arşivine sahip Tahir Yüksel arşivini bizlerle paylaştığı için Belediye Başkanımız Sayın Kemal Çebi adına kendisine teşekkür ederim. Yılmaz Güney’in annesi, yaşamının son 4 yılını Tahir Bey’in evinde geçirmiştir. Öylesine güvenini kazanmıştır Yılmaz Güney ailesinin… Diğer sergilerimizde olduğu gibi bu serginin de kataloğunu siz değerli yurttaşlarımıza sunacağız.” dedi.

Tahir Yüksel: Ondan, hak yememeyi, adaletli olmayı, dik durmayı öğrendim

Yılmaz Güney’i, 1966’da bir filmini izleyerek tanıdığını söyleyen Tahir Yüksel, “ Yılmaz Güney’e cezaevindeyken mektuplar yazdım. Daha sonra onunla tanışma imkânı yakaladım. Ondan hak yememeyi, hak aramayı, adaletli olmayı, dik durmayı, vicdanlı olmayı öğrendim. 1966-74 yılları arasında dergilerden gazetelerden fotoğraflarını keserek biriktirmeye başladım. 1974 yılına geldiğimizde o dönemin atmosferinde filmlerinin kaybolabileceği endişesiyle arşiv yapmaya yöneldim. Her İstanbul’a geldiğimde bütün film şirketlerinin depolarını taradım, binlerce fotoğrafını satın aldım. Karanlıktaki Işık adında 624 sayfalık bir kitap hazırladım. 1174 fotoğraftan oluşan bir kitap. Bu sergide bunların bir kısmını göreceğiz. O da bizi yukarılardan bir yerlerden görüyordur. Onu unutmadık, unutturmayacağız” diye konuştu.

1 Ekim’e dek izlenebilir

Yılmaz Güney’in çocukluk yılları, sinemanın her alanında çalıştığı yılları, senaryoları, kitapları, cezaevi yılları, edebi yönleri, Güney Dergisi ile yurtdışı dönemi ayrıca sinematografisinin bütün yönleriyle ele alındığı sergi, 1 Ekim’e dek AKSM’de izlenebilir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu