tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3107
EURO
35,0595
ALTIN
2.279,50
BIST
8.971,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Tahıla koridor olan Türkiye, hububat borsasına da talip

İmam GÜNEŞ İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ayrıca Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) gündemin önemli konularının başında gelen …

Tahıla koridor olan Türkiye, hububat borsasına da talip
25.07.2022 10:51
0
A+
A-

İmam GÜNEŞ

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ayrıca Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) gündemin önemli konularının başında gelen buğday üretimini yerinde incelemek için sahaya indi. Türkiye’nin buğday ambarı olarak bilinen Konya’nın Ereğli ilçesine çıkarma yapan İHBİR, başta üreticiler olmak üzere ilgili STK’lar ayrıca kamu temsilcileriyle istişarelerde bulundu.

Ukrayna limanlarına sıkışmış olan 25 milyon ton tahılın sevkiyatı özelinde yapılan tahıl koridoru anlaşmasına değinen İHBİR Başkanı Kazım Taycı, şunları söyledi: “Tahıl koridorunun açılmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Mersin Limanı, Afrika ayrıca Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatta bir merkez haline gelmişti. İstanbul da bu anlaşmayla dünya hububat sektöründe stratejik bir rol üstlenmiş oluyor. Dünya buğday ihracat pazarının yüzde 30’unu Rusya ayrıca Ukrayna üstleniyor. Bu da Türkiye’ye stratejik bir rol daha veriyor. Orta ayrıca uzun vadede İstanbul’un küresel hububat fiyatlarının belirlendiği bir merkez olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu iş ileride dünya hububat sektörünün borsasının İstanbul’da olmasına kadar gidebilir. Bunun için bu işin arkasında olmamız ayrıca hatta lobi çalışmalarını yapmamız lazım.”

Ambargonun kalkması ihracatta 3 milyar dolarlık fırsat yarattı

Gıdada en yüksek fiyatları gördüklerini belirten Taycı, yaşanabilecek en kötü senaryoları yaşadıklarını, bunun ilerisinin görülemeyeceğini kaydetti. Türkiye’nin bu yılki rekoltesinin yaklaşık 20 milyon ton olacağını ifade eden Taycı, kendi tüketim ihtiyacımız olan 20 milyon tonu karşılayacaklarını dile getirdi. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ayrıca mamulleri sektörünün 2022’nin ilk yarısını yüzde 31,5 büyümeyle 5,44 milyar dolarla kapattığını söyleyen Taycı, “Bu yılı geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 büyümeyle 12,5 milyar dolar seviyesinde tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

Suudi Arabistan’ın uyguladığı amborgoyu kaldırmasına sevindiklerini vurgulayan Taycı “Suudi Arabistan’da 3 milyar dolarlık potansiyel var. 9 ila 12 aylık periyotta bu rakamı yakalarız. Bu pazar Türk ürünlerine oldukça aşina. Dolayısıyla tercih edilen bir ülkeyiz. Bu nedenle oldukça umutluyuz. Mısır hala bazı konularda direniyor. 3 aylık periyotta bu direniş ortadan kalkar. Suudi Arabistan ile ilişkimiz bu pazarı da olumlu anlamda tetikleyecek” ifadelerini kullandı.

“İşletme sermayeleri eridi finansmana erişemiyoruz”

Sektördeki en ciddi sorunun finansmana erişim olduğuna göze çarpan Taycı, “Son 2 yılda işletme sermayesi ihtiyacımız 2,5 kat arttı. Emtia fiyatları yükseldi, lojistikte sıkıntılar oldu. Sadece enerji son 1 yılda TL bazında yüzde 330 arttı. Zamanında ürünü tedarik edemeyeceğimiz endişesini taşıdık. 2 bin ton stok tutarken 3 bin ton stok tutar hale geldik. Dolayısıyla bankalardaki limitlerimiz de eridi. Limitlerimizi güncelleyelim dediğimizde bankalar bizlere gülüyor. Onların da bazı konularda sıkıntıları var. Ancak finansmana erişim her geçen gün daha da zorlaşıyor” diye konuştu.

30 yıllık tarım politikasına ihtiyaç var

Rusya-Ukrayna savaşının tarımın ne kadar stratejik olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini belirten İHBİR Başkanı Kazım Taycı, “Her şerde bir hayır vardır. Otorite ayrıca kamuoyu bunu gördü. Bazı çalışmalar yapıldığı yönünde bilgilendirmeler alıyoruz. Ekili alanların yenilenmesi, bazı teşviklerin ayni yardımlar olarak düzenlemesi kulağımıza geliyor. Otoriteden beklentimiz, en azından 30-35 yılık tarım stratejisini oluşturmaları yönünde. Hangi bölgelerde hangi topraklar en verimli üretilecek ürünlerin tespit edilmesi ayrıca yönde düzenleme oluşturulması gerekiyor. Uzman sayısını artırmak ayrıca sahada çalışmalarını sağlamamız, verileri çok iyi kullanmamız lazım. Bugüne kadar farklı teşvikler uygulandı. Ama tam anlamıyla nokta atışı yapılamadı. Sağlıklı üretim için planlamanın yanı sıra denetimin de yapılması önemli” diye konuştu.

Çiftçiler 3 yıldır para kazanıyor ama gelecekten endişeli

Ereğli’de görüştüğümüz çiftçiler, son 2-3 yıldır durumların iyi olduğunu vere para kazanabildiklerini söyledi. Ancak, sürdürülebilirlik açısından endişe duyduklarını kaydeden çiftçiler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarımız mutlu değil. Bu işi yapmak istemiyorlar. Her geçen gün tarımın geleceği umutsuzlaşıyor. Çiftçilikten her geçen yıl uzaklaşıyoruz. Türkiye’nin bir tarım politikası yok. Normalde buğday için verimli topraklarımıza mısır ekiyoruz. Toprağın verimi bozuluyor, fazladan sulama gerekiyor. Biz doğru politika olsun ayrıca toprak ne istiyorsa onu ekelim istiyoruz. Devletin verdiği teşvikler yetmiyor.”

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu