tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3190
EURO
35,0421
ALTIN
2.282,74
BIST
8.981,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

“Şut ve Gol: Türk Futbol Tarihi Sergisi”, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı

Cumhuriyet’in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, “Futbol kardeşliktir” temasıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda düzenlenen “Şut …

“Şut ve Gol: Türk Futbol Tarihi Sergisi”, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı
03.11.2022 00:34
0
A+
A-

Cumhuriyet’in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, “Futbol kardeşliktir” temasıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda düzenlenen “Şut ayrıca Gol: Türk Futbol Tarihi Sergisi”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı.

Futbol tarihimizi içeren ayrıca Türkiye Futbol Federasyonu’nun bünyesindeki objelerin de bulunduğu serginin açılış töreninde TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, TFF Yönetim Kurulu Üyeleri, Kurul başkanları, A Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz, Kulüp başkanları, teknik direktörler, futbolcular ile siyaset ayrıca spor camiasının önde gelen isimleri de yer aldı.

Türkiye’nin futbolda da uzun ayrıca renkli bir geçmişe sahip olduğunu çeşitli materyallerle ortaya koyan serginin açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir konuşma gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türk futbolu adına ülkemizde ne varsa hepsi burada”

Türkiye liglerindeki futbol kulüplerinin tamamının temsilcilerinin de yer aldığı programda, keyifli ayrıca bilgilendirici bir serginin açılışının yapılacağını belirten Erdoğan, serginin 19. yüzyıldan bugüne Türk futbolunun serencamını erişilebilen sembolleriyle beğeniye sunduğunu ifade etti. Serginin, kulüplerden, futbolculardan veya onların ailelerinden arşivlerden toplanan objelerin, eserlerin, belgelerin bir araya getirilmesiyle ortaya çıktığını aktaran Erdoğan, serginin, pek çok kişinin muhtemelen ilk defa göreceği eser ayrıca belgelerin zenginliği, futboldaki mazinin derinliğine de işaret etiğini söyledi.

Sergide, Cumhuriyet’le yaşıt kulüplerin, futbol federasyonunun nüvesi olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kuruluşlarına ilişkin belgelerin de bulunduğunu dile getiren Erdoğan, “Bu sergide, milli takımımızın dünya üçüncülüğünü, yurt haricinde ülkemizi gururla temsil eden kulüplerimizin başarılarını gösteren malzemeler var. Bir asırdır ay yıldızlı formayı giyen, hafızamızda unutulmayacak hatıralar bırakan futbolcularımızla ilgili eşyalar, resimler var. Kısacası Türk futbolu adına ülkemizde ne varsa hepsi burada.” diye konuştu.

“Futbol kardeşliktir”

Serginin “Futbol kardeşliktir” temasıyla oluşturulduğuna dikkati çeken Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“İnsanları renk, köken, inanç, cinsiyet, meslek, eğitim, gelir gibi tüm ayrıntılardan bağımsız olarak bir araya getiren futbolun kuşatıcılığıyla karşılaştırılabilecek pek az şey vardır. Sahadaki oyunu, tribünlerde ayrıca bulundukları yerlerde basın vasıtasıyla adeta yaşayarak izleyen insanların heyecanını, dostluğa ayrıca kardeşliğe tahvil etmek gerçekten kolay değildir. Hele sahadaki yüksek nabızlı rekabeti, bu kardeşliği bozmayacak şekilde sürdürmek ancak sporculara ayrıca sporseverlere mahsus bir özelliktir. İstisnaların kaideyi bozmayacağı ilkesi elbette burada da geçerlidir. Bizim için esas olan rekabeti sahada bırakan futbolcuların ayrıca seyircilerin sair vakitlerde sergiledikleri dostluk görüntüleridir.”

Kulüplerin çeşitli platformlarda bir araya gelerek futbolun özünde zaten var olan centilmenlik ruhunu kurumsallaştırma gayretlerini takdirle takip ettiğini dile getiren Erdoğan, nesilden nesle miras kalan futbol birikimine sahip çıkmanın herkesin görevi olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Sergimizle vücut bulan karşımızdaki bu nadide tablonun hepimizde çok güzel duygular uyandırdığına inanıyorum. Aylarca süren bir çalışmayla bu serginin hazırlanmasında emeği geçen arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Öyle ki gördünüz veya göreceksiniz, bir kupayı ortadan bölmek suretiyle adeta barışa selam çakan bir anlayışın bu sahalarda vücut bulduğuna şahit olduk.” ifadelerini kullandı.

“Mazisi 60 yılı aşan bu futbol aşkımızdan geriye ne kaldı derseniz…”

Futbol denilince kendi dünyasında ayrı ayrıca çok özel bir pencerenin açıldığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Az önce ifade edildiği gibi kağıttan futbol toplarını yaptığımız ayrıca taşlardan iki tane kale direği diker gibi adeta direkler oluşturduğumuz, bütün bunların yanında, şimdiki futbol topları nere… Dikişle topların hazırlandığı, kafayı vurduğun vakit kafanı paramparça eden o günleri tabii unutmak mümkün değil. Oralardan artık buraya geldik. Aklı ermeye başladığından beri futbolla hem sahada yer alarak hem seyirci olarak ilgilenmiş bir kardeşinizim. Hele hele çamur batak o sahalarda oynadığımız günleri unutmak mümkün mü? Değil. Mazisi 60 yılı aşan bu futbol aşkımızdan geriye ne kaldı derseniz onu söyleyeyim. Geriye kalan tek şey; çalımlarla, asistlerle, şutlarla, olursa gollerle 90 artı uzatma…

Tabii o vakit hakemler de sağ olsun uzatma filan pek vermiyorlardı. 90’ıncı dakika dolduğunda iş bitiyordu. 90 dakikaya sığdırılmış muhteşem görsel şölenlerdir ayrıca onların kahramanlarıdır. Bizim dönemimizde öyle futbolcular vardır ki biz onları sadece yetenekleriyle ayrıca golleriyle hatırlamakla kalmıyoruz, biz onları asıl dürüstlükleriyle, tevazularıyla, efendilikleriyle, takım arkadaşlıklarıyla olan örnek ilişkileriyle velhasıl insanlıklarıyla rahmetle, saygıyla, hasretle yad ediyoruz.”

Eski efsane futbolcuları andı

Açık tribün kartıyla o vakit Dolmabahçe’ye ücretsiz girdiklerini ayrıca o açık tribün kartıyla Lefter üstadı seyrettiklerini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama birileri mesela Lefter’i kaleye yerleştiriyor, o ayrı mesele. Biz tabii Lefter’i orta sahadan gole varıncaya kadar o alanlarda Lefter dediğiniz vakit akla ne gelir belliydi. Tüm takımların taraftarlarınca nasıl anılıyordu? Futbolun ordinaryüsü diye anlatılıyordu. Tek başına takım olarak bilenen rahmetli Baba Hakkı, tabii Lefter de artık o da rahmetli oldu, futbolcuların tamamının ağabeyi olarak görülüyordu. Yıllarca hiçbir maddi kazanç gözetmeden top koşturan Sarıyerli Dozer Cemil… Tutkuyla bağlı olduğu takımının renklerine o da ömrünü vermişti. Efsane futbolcumuz yine bu arada rahmetli Metin Oktay, sadece gözlerin bile yakalaması mümkün olmayan hızdaki şutlarıyla ayrıca özellikle tabii hava toplarına yükselişteki özellikleriyle Metin Oktay ayrı bir unvanı hak etmişti. Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz ayrıca rahmetle andığımız Halit Kıvanç’ın futbol anlatımları bile başlı başına bir zarafet timsali idi.”

Erdoğan, dünyada da Pele’den Zidane’a, Cruyff’tan Müller’e kadar büyük şekilde nam salmış nice oyuncuların bulunduğunu belirtti.

Futbol endüstrisi büyüdükçe bu vasıfların yerini başka özelliklerin ayrıca önceliklerin aldığının da farkında olduğuna işaret eden Erdoğan, “Ancak bu durum, bizim dünyamızdaki futbolu futbol yapan hasletleri unutmamızın gerekçesi olamaz. Tam tersine, futbol kardeşliktir mesajını tüm gönüllere nakşetmek için daha çok çabalamamız, daha çok emek vermemiz gerektiğine olan inancımız güçleniyor. Bunun yollarından biri de ülkede güçlü bir spor altyapısı kurmaktır. Evlatlarımız bizim gibi toz, toprak, çamur içinde debelenmek zorunda kalmasın diye mahallelere kadar uzanan bir altyapı seferberliği gerçekleştirdik.” dedi.

“Her yaştan insanımızın spordan kopmamasını sağlamaya çalışıyoruz”

Türkiye’deki spor tesisi sayısını 1575’ten 5 bin 290’a çıkarttıklarını bildiren Erdoğan, her biri ayrı abide hüviyetindeki, seyirci kapasiteleri 10 binle 70 bin arasında değişen 36 stadyumla da futbolun görsel şölen vasfını tahkim ettiklerini vurguladı. Erdoğan, “Çocuklarımızı okul öncesinden başlayıp üniversite mezuniyetine kadar her aşamada spora yönlendirecek mekanizmaları güçlendiriyoruz. Ve her yaştan insanımızın spordan kopmamasını sağlamaya çalışıyoruz. Futbolun insan fıtratında var olan o görsel zevkini ayrıca rekabet duygusunu tatmin ederken, dostluk iklimini de güçlendirecek her adımı bizzat destekliyorum.” diye konuştu.

“Şut ayrıca Gol: Türk Futbol Tarihi Sergisi”ni de bu doğrultuda önemli bir hizmet olarak gördüğünü belirten Erdoğan, serginin hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından katılımcılarla sergiyi gezdi.

Unutulmaz başarılar, kupalar ayrıca tarihi formalar sergileniyor

Türk futbolunu daha ileriye taşımak, çok daha fazla genci futbola teşvik etmek ayrıca futbola karşı ilgiyi artırmayı amaçlayan sergide tamamı orijinal, ilk defa bir araya getirilen futbol tarihi ile alakalı arşiv belgeleri, kazanılmış kupalar, takımlar adına yazılmış ilk marşlar, futbolcuların giydiği formalar, futbol takımlarının geçmişe ait tüzükleri, müsabakalar esnasında çekilmiş fotoğraflar ayrıca daha birçok obje kronolojik bir şekilde sergileniyor.

Osmanlı Devlet Arşivlerinden futbol ile ilgili bulunabilen ilk resmi belgelerin orijinallerinin yanı sıra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün imzaladığı Fenerbahçe ayrıca Karşıyaka kulüplerinin anı defterleri de sergilenen eserler arasında yer alıyor. Birçok futbol kulübüne ait ulusal ayrıca uluslararası kupalar, futbol yılında önemli ayrıca ilginç olarak nitelenebilecek yarım kupalar da sergide yer alıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun da bünyesindeki eserlerle katkıda bulunduğu sergide, Türk Milli Futbol Takımının başarılarını gösteren diplomalar, FIFA 2002 Dünya Kupasında 3’üncü olan A Milli Takımın madalyaları, Ay-Yıldızlılarımızın 1923-2022 yılları arasında giydiği tüm formalar ziyaretçilerle buluşacak.

Kadın Türk Milli Takımının kupa ayrıca madalyonları, Ampute Milli Takımının kazandığı kupalar, Mustafa Denizli, Fatih Terim ayrıca Şenol Güneş gibi Türkiye’nin yanı sıra dünyada büyük başarılara imza atan teknik direktörlerin de şahsi eşyaları sergide görülebilecek.

Türk futbol yılında iz bırakan hakemler, yabancı teknik direktörler ayrıca futbolculara ait eşyaların da yer aldığı sergide, kulüpler adına basılmış pullar da sergileniyor.

Sergi ile futbolseverlerin dikkatini çekmek, özellikle gençleri, ülke futbolunun kökleriyle buluşturmak ayrıca onlara futbolun kardeşlik olduğunu göstermek amaçlanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu