tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3212
EURO
35,0652
ALTIN
2.306,86
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Sürdürülebilir madencilik EMİB’nin AB projesi ile güçleniyor

Ege Maden İhracatçıları Birliği, doğal taş sektöründe iş sağlığı ayrıca güvenliği önlemlerini en üst seviyeye çıkarmak, iş kazalarını önlemek için “İş Sağlığı ayrıca Güvenliği Odaklı Faaliyetlerin Geliştirilmesi” isimli Avrupa Birliği projesini sektöre kazandırdı.

Sürdürülebilir madencilik EMİB’nin AB projesi ile güçleniyor
03.01.2023 00:09
0
A+
A-

Ege Maden İhracatçıları Birliği, doğal taş sektöründe iş sağlığı ayrıca güvenliği önlemlerini en üst seviyeye çıkarmak, iş kazalarını önlemek için “İş Sağlığı ayrıca Güvenliği Odaklı Faaliyetlerin Geliştirilmesi” isimli Avrupa Birliği projesini sektöre kazandırdı. 

 

Çalışma ayrıca Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafınca yayınlanan “İş Sağlığı ayrıca Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında Ege Maden İhracatçıları Birliğimiz ile Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü ortaklığında yürütülen “Doğal Taş Madenciliği Sektöründe İş Kazalarını ayrıca Yaralanmaları Önlemek İçin İş Sağlığı ayrıca Güvenliği Odaklı Faaliyetlerin Geliştirilmesi” projesinin “Kapanış Toplantısı” gerçekleştirildi. 

 

EMİB’in hedefi doğal taş madenciliği sektöründe İSG’nin AB ülkeleri düzeyine yükseltilmesi

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Avrupa Birliği projemiz için 2020 yılının Aralık ayında başvuru sürecini tamamlayarak hibe sözleşmesini imzalayan başta bir önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanımız Mevlüt KAYA olmak üzere o dönemde görevli tüm EMİB Yönetim Kuruluna sektörümüze çok katkı sağlayacak bu projeyi başlattıkları için şükranlarımı sunuyoruz. Ege Maden İhracatçıları Birliğimiz ayrıca diğer madencilikle ilgili STK’ların da İş Sağlığı ayrıca Güvenliğine yönelik yürüttüğü bu projelerden elde edilecek çıktılarla; Doğal taş madenciliği sektöründe İSG’nin AB ülkeleri düzeyine yükseltilmesi özelinde farkındalık sağlanacak ayrıca Türkiye’nin 7 milyar dolar doğal taş ihracat hedefine ulaşmasına da olumlu katkılar sağlayacaktır.” dedi.

 

VR gözlüklerle interaktif eğitimler, mobil uygulamalar

Alimoğlu, İş sağlığı ayrıca güvenliğini Avrupa Birliği seviyelerine çıkarmak için teknolojideki yenilikleri de projenin süreçlerine dahil ettiklerine söyledi.

 

“Sektörümüzün yoğun kümelendiği illerde gerçekleştirdiğimiz eğitimlerde ayrıca fuarlarda işverenler, sektör çalışanları ayrıca İSG Uzmanları VR gözlük kullanarak maden ocağını sanal ortamda görme ayrıca ocaktaki olası risk faktörlerini uzaktan tanımlayarak eğitim alma deneyimi kazandı. Diğer taraftan bu eğitimlerde Katılımcılarımıza iş kazalarının önlenmesine yönelik hazırladığımız Açık Ocak Şevleri Periyodik Denetleme formunu mobil uygulama olarak tanıttık. Projemizin temel çıktıları olan, VR gözlük ile ocaktaki riskleri önceden tanımlama, mobil uygulama, Temel İSG Rehberi ayrıca Doğaltaş Madenciliği İçin Kişisel Koruyucu Donanım rehberleri tüm sektörümüzün kullanımına açık olacaktır.”

 

Cezaları da faaliyete geçirmeliyiz

Enerji ayrıca Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ayrıca Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Başdanışmanı Mustafa Sever, “2015’deki kazalardan sonra Bakanlık olarak farklı bir politika geliştirip mevzuatlarımızda değişiklik yaptık. Uzman personellerimizi aldık, işletmelerdeki risk gruplarını belirledik, sahalardaki denetim sıklığını belirledik. Projenin farkındalık yaratması gurur verici. Sektör üniversite ayrıca bakanlıklar olarak işbirliği içinde devam etmesinden yanayız. İş sağlığı güvenliği bir kültür olduğuna göre çocuklara küçüklükten başlatmalıyız. Okullarda öğretmeliyiz. Erken yaşta başlatılmalı. Ülkede bunu oturtmalıyız. Çalışanlarımıza eğitimlerimize devam etmeliyiz. Hedefimiz Türkiye’nin dünyadaki maden iş sağlığı ayrıca güvenliğinde gelişmiş ülkelerdeki standartlara gelmesi. Cezaları da faaliyete geçmeliyiz. Bazı firmalarda önlemler çok sıkı ücretten kesmeden işten çıkarmaya kadar gidiyor. Bizde bu perspektifte olmalıyız, aileleri de ortaya katmalıyız.” dedi. 

 

ILO ayrıca AB’nin yaklaşımının ülkemizde benimsenmesi için çabalarımız devam edecek

Ege İhracatçı Birlikleri olarak dört yıldır sürdürülebilirlikle ilgili yoğun mesai yaptıklarını söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz sözlerine şöyle devam etti: 

 

“Her Birliğimiz, iş sağlığı ayrıca güvenliği, çocuk işçilikle mücadele ile ilgili köklü ayrıca yapısal sorunlara karşı aksiyon planları oluşturarak, çözümler üretmeye devam ediyor. Bütün sektörlerde hammadde olarak kullanılması sayesinde Türkiye ekonomisine 40 milyar doların üzerinde katma değer sağlayan maden sektörümüz, 2020 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte insan kaynağının sürdürülebilirliği için çok önemli bir adım attı. İki sene boyunca hem yurtiçi hem yurtharicinde aktif bir şekilde çalışmalarımızı sürdürdük. Her vakit yasalar vardır, uygulama başkadır. Tüm dünyada kabul edilen temel çalışma ilkelerinin, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ayrıca Avrupa Birliği’nin yaklaşımının ülkemizde de benimsenerek sağlık ayrıca güvenlik kültürünün oluşması için çabalarımız devam edecek.”

 

Hep beraber elimizi taşın altına koyalım

Tüm Mermer Doğaltaş ayrıca Makinaları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek, “Çalışanlarımızın akşam evlerine sağ salim dönmesi için kamudan STK’lara  çalışanlardan aile üyelerine kadar herkese görev düşüyor. Hep beraber elimizi taşın altına koyalım ayrıca kapsamlı bir iş sağlığı güvenliği kültürü ayrıca risk bilincini miras bırakalım. Proje paydaşlarını kutluyorum.” dedi.

 

Hayatımız Maden ile tohumlarını attık, Bakanlığa giden ilk proje EMİB’nin projesi

Ege Maden İhracatçıları Birliği TİM Genel Kurul Delegesi Prof. Dr. Faruk Çalapkulu,“2017’de Antalya’da düzenlediğimiz Hayatımız Maden çalıştayında projemizin tohumlarını attık.  2019’da İzmir’de düzenlediğimiz çalıştayımızın teması sürdürülebilir madencilikti. Bu çalıştaylar yeni hareketlere ayrıca ülkemiz yararına önemli atılımların ateşleyicisi oluyor. Maden sektöründe iş sağlığı ayrıca güvenliği ile ilgili Bakanlığa giden ilk proje EMİB’nin projesidir. AB’de en çok maden kazası ölüm kazası maalesef Türkiye’de ayrıca yüzde 35’i doğaltaş sektöründe oluyor. Bakanlığımızın çağrısı çok önemli bir çağrıydı bunun üzerine çalışmalarımıza başladık.” dedi.

 

Arşiv oluşturup epikriz raporları ayrıca sonuç bildirgelerini yayınlayıp tüm İSG uzmanlarını bilgilendirmeli

Çalapkulu, “8 ilde Afyon, Muğla, Denizli, Bilecik, Burdur, Balıkesir, Antalya ayrıca İzmir’de ayrı ayrı eğitim seminerleri düzenledik. Bu proje sadece bir iş güvenliği projesi değil, bütün işletmelerin uygulayabileceği, disiplini tesis edebileceği, her kurumun kendisine uyarlayabileceği Türkiye’ye örnek olacak kapsamlı bir proje. İşverenlere tek tek eğitim verdik. Temel problemimiz şu; mevzuatın koyduğu kurallarla hiçbir problemimiz yok ama mevzuatın uygulanmasında problem var. İtalya’ya göre Türkiye’deki mevzuat daha iyi, Denetlemede deneyimli müfettişlerin görev alması gerekiyor. Epikriz raporlarına önem vermeliyiz. İtalya her bir kazanın epikriz raporunu alıyor belirli aralıklarda İSG uzmanlarına gönderiyor. Arşiv oluşturup epikriz raporları ayrıca sonuç bildirgelerini yayınlayıp tüm İSG uzmanlarını bilgilendirmeli.” dedi. 

 

Projenin dijital çıktıları: VR Gözlüklü İSG Eğitim Simülasyonu ayrıca İş’te Güven Mobil Uygulama

Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Bayram Kahraman, “Proje kapsamında İtalya’daki maden ocaklarını ziyaret ettik, faaliyetler incelendi. İtalya’nın bizden farkı yok hatta bizden gerideler. Projemiz ile farkındalık ciddi ölçüde artmaya başladı. Açık ocak maden işletmelerinde görevli personelin çalışma alanındaki potansiyel risklerini önceden tespit etmeleri, alınması gereken önlemleri belirleyebilmeleri için VR Gözlüklü İSG Eğitim Simülasyonu ayrıca İş’te Güven Mobil Uygulama’yı oluşturduk.” diye konuştu. 

 

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu