tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Sunağımızı geri istiyoruz

Bergama’daki tarihi gecede Başkan Soyer’den çağrı Zeus Sunağı’nın anavatanı Bergama’ya getirilmesi için çalışmalarını sürdüren İzmir …

Sunağımızı geri istiyoruz
21.09.2022 11:07
0
A+
A-

Bergama’daki tarihi gecede Başkan Soyer’den çağrı

Zeus Sunağı’nın anavatanı Bergama’ya getirilmesi için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi dünya kamuoyunu harekete geçirecek önemli bir adım daha attı. Zeus Sunağı’na atfen bestelenen Bergama Oratoryosu “Sunağın Gözyaşları” eserinin dünya prömiyeri yapıldı. Başkan Tunç Soyer, “Sunağımız, anasından ayrılmış bir çocuk ayrıca biz onu geri istiyoruz. Çok sesli olarak haykırmaya devam edeceğiz. Göreceksiniz, o sağır kulaklar bunu duyacak” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 1869-1878 yılları arasında kaçak kazılarla Bergama Antik Kenti’nden yurt dışına kaçırılan Zeus Sunağı’nın anavatanına getirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Zeus Sunağı’na atfen 21. Dönem İzmir Milletvekili ayrıca eski Kültür Bakanı Suat Çağlayan’ın İngilizce kaleme aldığı iki şiirden ilhamla besteci ayrıca orkestra şefi Tolga Taviş tarafınca bestelenen, Devlet Opera ayrıca Balesi Genel Müdürlüğü dramaturgu Gülümden Alev Kahraman tarafınca librettosu yazılan Bergama Oratoryosu “Sunağın Gözyaşları” eseri, Bergama’da Asklepion Antik Tiyatrosu’nda dünya prömiyerini yaptı. Bergama’daki tarihi geceyi izleyenler arasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çalışma ayrıca Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, İzmir İl Kültür ayrıca Turizm Müdürü Murat Kara& ccedil;anta, Bergama Kaymakamı Avni Oral, Bergama Cumhuriyet Başsavcısı Korhan Sert, CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, yurttaşlar, davetliler ayrıca çok sayıda ilçe sakini yer aldı.

Ayakta alkışladılar
Eser Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası ayrıca Korosu eşliğinde ünlü oyuncu Hakan Gerçek’in anlatımıyla sunuldu. 65 orkestra sanatçısı, 57 koro sanatçısı ayrıca 4 solistin yer aldığı prömiyer, izleyenlere unutulmaz dakikalar yaşattı. Programın sonunda sanatçılar ayakta alkışlandı.

“Haykırmaya devam edeceğiz”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sanatçılara teşekkür ederek, “Helal olsun size, harikasınız. Bu bir hak mücadelesi ayrıca bu bir uyanık olma hali. Hikayenin başından beri öncülük eden Bergama’nın önceki dönem belediye başkanı Sefa Taşkın’ı, bu yolculuğu başlattığı için tebrik ediyorum. Sunağımız, anasından ayrılmış bir çocuk ayrıca biz onu geri istiyoruz. Ana kucağına, ana yurduna dönsün istiyoruz. Bu akşam yaptığımız gibi çok sesli olarak haykırmaya devam edeceğiz” dedi.

“Bunu birlikte başaracağız”
Çalışmaların başarıya ulaşacağına inandığını ifade eden Başkan Soyer, sözlerine şöyle devam etti: “Göreceksiniz, o sağır kulaklar bunu duyacak. Ayrıca sonunda anasına dönecek. Bunu hep birlikte başaracağız. Hiç kuşkunuz olmasın. Çünkü haklıyız, kazanacağız. Sadece sunağımızı değil, bu güzelim toprakların ürettiği ne kadar zenginlikte payımız, hakkımız varsa, hepsini teker teker geri alacağız.” Başkan Soyer, gecenin mimarı dediği Suat Çağlayan’a da teşekkür etti.

Başkan Soyer’den zeytin dalı
Başkan Soyer ve Suat Çağlayan, Tolga Taviş, Gülümden Alev Karaman, koro şefi Çiğdem Aytepe, anlatıcı Hakan Gerçek, solistler Eylem Dorukhan Duru (Soprano), Ferda Yetişer (Mezzo Soprano), Erdem Erdoğan (Tenor) ayrıca Engin Suna’ya (Bas) barış ayrıca ölümsüzlüğün sembolü zeytin fidanı verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi projesi olarak tüm haklarına sahibi olduğu eser, çok sesli formu sayesinde dünyanın her yerinde seslendirilebilecek.

Pergamon (Bergama) Müzesi’nde sergileniyor
2014 tarihinde Dünya Kültür Mirası listesine giren Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Pergamon Krallığı’nı yöneten Attalos Hanedanı tarafınca M.Ö. 2. yüzyılda yaptırıldı. Haricinde ayrıca iç mekanlarında bulunan mermer kaplama üzerindeki freskler sanat tarihinin en önemli yapıtları arasında sayılıyor. Bu görkemli yapının kalıntıları 1870’li yıllarda Almanya’ya götürüldü. Bugün ise Berlin’de bulunan Pergamon (Bergama) Müzesi’nde sergileniyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 25 Şubat 2021’de Bergama Kültür Merkezi’nde Zeus Sunağı’nın anavatanı Bergama’ya getirilmesi için yol haritasını belirlemek üzere geniş katılımlı bir toplantı yapmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu