tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3401
EURO
35,1057
ALTIN
2.239,19
BIST
8.852,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Soyer: İzmir’de tarihe geçecek bir imece ortaya koyuyoruz

Halk Konut projesi kapsamında 7 kooperatifle protokol imzalandı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in depremzedeler için Türkiye’de …

Soyer: İzmir’de tarihe geçecek bir imece ortaya koyuyoruz
05.10.2022 23:06
0
A+
A-

Halk Konut projesi kapsamında 7 kooperatifle protokol imzalandı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in depremzedeler için Türkiye’de ilk kez İzmir’de hayata geçirdiği Halk Konut projesi kapsamında 7 kooperatif ile protokol imzalandı. Başkan Tunç Soyer, “Ekonominin felakete sürüklendiği böyle bir dönemde, İzmir’den tüm Türkiye’ye umut oluyoruz. Belediye ayrıca vatandaş kol kola girerek tarihe geçecek bir imece ortaya koyuyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kooperatifçilik modelini depremzedeler için de uygulamaya koyduğu Halk Konut projesi kapsamında 7 kooperatifle daha işbirliği protokolü imzalandı. 30 Ekim İzmir depreminde evleri hasar gören yurttaşlar için geliştirilen Halk Konut projesiyle daha önce Dilber, Çiçek Hanım Apartmanı ayrıca Kılıç Apartmanı sakinlerinin kurduğu üç kooperatif ile masaya oturulmuştu.

“Yanındayız Tunç Başkan”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde yapılan toplu imza törenine CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, eski Bakan Yaşar Okuyan, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları, siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ayrıca Bayraklı halkı katıldı. Başkan Soyer, Adalet Mahallesi’ndeki imza töreninde “Yanınızdayız Tunç Başkan”, “Bayraklı Seni Yalnız Bırakmaz”, “İzmir’in Kalbi Bayraklı’nın Geleceği Şimdi Daha Güvende” dövizleriyle karşılandı.

İzmir imecesi “Halk Konut”
30 Ekim depremi devamında depremzede vatandaşların yaralarını sarmak için zaman kaybetmeden birçok adım attıklarını ifade eden Başkan Tunç Soyer, “Tüm zorlu koşullara ayrıca ekonomik krize rağmen asla mazeret üretmedik. Yeni modeller aramaya çalıştık. İzmirlilerin dertlerine derman olmanın somut yollarını aradık, bulduk ayrıca uyguluyoruz. Halk Konut, üretenin aynı zamanda yöneten olduğu ekonomik demokrasi vizyonumuzun bir sonucu. Bu yepyeni modelin özünde tarımda, ulaşımda ayrıca daha birçok sektörde başarıyla uyguladığımız kooperatif modeli var. İzmir’in kördüğüm olan eskimiş yapı stoku sorununu çözmek amacıyla bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatmıştık. Çağrımıza ilk önce İzmir’in iş insanları yanıt verdi ayrıca mahalle ölçeğinde dönüşüm için yapı kooperatifleri kurulmaya başlandı. Bu sayede altı farklı bölgede şeh rimizin yeni mahallerini inşa ediyoruz. Bugün toplu imza törenini gerçekleştirdiğimiz Halk Konut Projesi ise kooperatifleşme modelimizin bina ölçeğindeki yepyeni örneği” dedi.

“Vatandaşlarımızın yanında durduk”
Başkan Soyer depremde evleri yıkılmış veya hasar görmüş vatandaşların, binalarını yenilemek isteseler bile bu konuda kamunun gücünü yanlarında bulamadığının altını çizerek, “Biz, Halk Konut projesiyle vatandaşlarımızın yanında durduk ayrıca kooperatif kurarak kendi binalarının müteahhidi olmalarını sağladık. Depremzede kooperatifleriyle beraber İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerimiz İzBeton ayrıca Ege Şehir Planlama ile Bayraklı Belediyesi şirketi Baybel, Halk Konut projesinin paydaşları oldu. 15 Haziran’da Dilber Apartmanı sakinlerinin oluşturduğu Halk Konut 1 Kooperatifi ile imzaladığımız protokol, projemizin ilk adımı ayrıca can suyu haline geldi. Projemiz, Çiçek Hanım ayrıca Kılıç Apartmanları ile büyüdü” diye konuştu.

“Bu gurur hepimizin”
7 Ağustos’ta Halk Konut modelini anlatmak için Bilgi Ofisi açtıklarını belirten Başkan Soyer, sözlerine şöyle devam etti: “27 Eylül tarihi itibariyle bine yakın depremzede vatandaşımız ofisimizden bilgilendirme aldı. 70 site ile bilgi toplantısı yapıldı. Üç ay gibi kısa bir vakit diliminde toplamda on kooperatif ile çalışmaya başladık. Bugün imzalayacağımız protokollerle birlikte Halk Konut toplam 409 bağımsız birime ayrıca 66 bin metrekare inşaat alanına ulaşıyor. Bu gurur hepimizin.”

“Türkiye’de böyle bir model yok”
2022 sonuna kadar kurulma aşamasındaki 21 kooperatif projeye dahil olduğunda 3 bin bağımsız birim ayrıca yaklaşık 150 bin metrekare inşaat alanını kapsayacaklarını söyleyen Başkan Soyer, “Depremzede vatandaşlarımızın her biri sağlıklı bir yuvaya kavuşacak. Halk Konut nedir, iki cümleyle sizlere açıklayacağım. Hiç kimsenin siyasi veya ticari rantına teslim olmadan vatandaşın öz gücüyle belediyenin kurumsal gücünün bir araya geldiği konut projesidir. Türkiye’de böyle bir model yok. Türkiye bu modeli İzmir’den öğrenecek. Seçim beyannamemde biz Belediye Ana olacak, vatandaşlarımızın yanında şefkatle duracağız demiştim. Halk Konut bunun en güzel örneklerinden biri oldu. İzmir’de belediye ayrıca vatandaş kol kola girerek tarihe geçecek bir imece ortaya koyuyoruz. Bayraklı ilçemiz dışında Buca, Karşıyaka, Çiğli ayrıca Menderes ilçelerimizden de Halk Konu t’a talepler gelmesi, dayanışmamızın daha da çok büyüyeceğini gösteriyor” dedi.

“Çare, bu örnek imecemiz”
Başkan Soyer ekonominin felakete sürüklendiği böyle zor bir dönemde, Halk Konut projesi ile İzmir’den tüm Türkiye’ye umut olduklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Herkes şunu bilsin isterim. İzmirliler yoksulluk ayrıca felaketlerden dahi rant elde etmeye çalışanlar karşısında çaresiz değildir. Çare biziz. Çare sizlersiniz. Çare, işte bu örnek imecemiz. Bu can bu bedende oldukça sonuna kadar sizi yalnız bırakmayacağım. Yanınızda olmaya devam edeceğim. İzmir umut olmaya, aydınlık olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

“Arkanızda dimdik duracağız”
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal bu işin gemisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi, kaptanının da İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) olduğunu söyleyerek “Deprem siyaset üstü bir mesele. Hem Bayraklı hem Büyükşehir hem de bütün paydaşların çabalarını boş görmeleri bizi üzüyor. Enkaz döneminde de kimin ne yaptığı ortadaydı. Geçici konutlara yerleştirme sürecinde Büyükşehir’in destekleri sorgulanamaz. Depremin üzerinden yaklaşık 2 geçti. Vatandaşımızın kredi borcuyla ilgili sıfır faizli kredi talebimiz vardı. Ne oldu? İki yıl ödemesiz bir kredi alabiliyor muyuz? Hayır. 18 ay sıfır faizli kredi alabiliyor muyuz? Hayır. Depremzedelerin taleplerinin insani ayrıca acil olarak çözülmesi gerek” dedi.
Başkan Soyer hakkında üç ayrı konuda soruşturma izni verilmesine ilişkin de konuşan Serdar Sandal, “Bayraklı olarak, Bayraklı örgütü olarak arkanızda dimdik duracağımıza söz veriyoruz” diye konuştu.

“Tunç Başkan’ın yanındayız”
İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan ise bugün büyük bir sevinç yaşadıklarını vurgulayarak “Bizler depremi gördükten, parasız pulsuz kıyafetsiz kaldıktan sonra, ne olacağız diye düşünürken Başkan Soyer ile karşılaştık. Sonra hep yanımızda oldu başkanımız. Ona çok teşekkür ederim. Bir yolu birlikte açtık. Bizlere güç kuvvet verdi. Yolunuz yolumuzdur Tunç Başkan, hep yanındayız” şeklinde konuştu.

“Umutlu ayrıca heyecanlıyız”
İZDEDA Başkan Yardımcısı Aytekin Keskin de Halk Konut projesinin binadan ibaret olmadığını belirterek “Uzman psikologlarla komşuluk üzerine eğitim danışmanlığı modeli de uygulanacak. Siz başkanlarımızı asla unutmayacağız. Bizlere desteğiniz çok önemliydi” diye konuştu.

Halk Konut 6 Kooperatifi Başkanı Vahit Savran ise umutlu ayrıca heyecanlı olduklarının altını çizerek şöyle konuştu: “Bizlere bu heyecanı yaşatan ayrıca işini aşkla yapan Başkanımız Tunç Soyer’e ayrıca Serdar Sandal’a teşekkür ediyorum. Halk Konut dostluk ilişkilerimizi de güçlendirecek.”

Halk Konut 9 Kooperatifi Başkanı Mutluluk Özdemir ise konuşmasında, “Emsal artışımız titizlikle hazırlandı ayrıca meclisten geçti. Derneğimizin kurulduğu ilk günden bu yana Başkanlarımız yanımızdaydı” dedi.

Halk Konut Projesi nedir?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBETON A.Ş., EgeŞehir A.Ş. ayrıca Bayraklı Belediyesi iştiraki BAYBEL A.Ş.’nin güç birliği oluşturarak hayata geçirdiği Halk Konut projesi, İzmir’deki hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların mevcut yapı yönetmeliklerine uygun olarak tekrardan yapılması ayrıca yurttaşların konut sahibi olmasını hedefliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca Bayraklı Belediyesi, depremzedelerin kendi konutlarını yapabilmesi için vatandaşlara belediye güvencesi ayrıca teknik yardım sunuyor. Model ile pek çok orta hasarlı bina için İzmirlilere destek olunması amaçlanıyor. Halk Konut projesinde görev alan belediye şirketleri, yüzde 1 gibi sembolik bir kar oranı ile kooperatife müteahhitlik hizmetini karşılıksız veriyor.

Dilber, Çiçek Hanım, Kılıç, Onur, Seven, Yeni Ay, Özkanlar 36, Işıl, Öner Bey, Başarı 2-3 Apartmanı sakinlerinin kurdukları kooperatiflerle anlaşma imzalandı. Bu on kooperatifle toplamda 409 bağımsız bölüm inşa edilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu