tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Sosyal ilişkiler, çocuğun gelişiminin bir parçası!

Çocuğun gelişiminde sosyal ilişkilerin önemine işaret eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, doğduğu andan itibaren çocukla iletişim kurulması …

Sosyal ilişkiler, çocuğun gelişiminin bir parçası!
15.09.2022 16:51
0
A+
A-

Çocuğun gelişiminde sosyal ilişkilerin önemine işaret eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, doğduğu andan itibaren çocukla iletişim kurulması gerektiğini söyledi. Aydoğdu, “Sosyal ilişkiler çocukların gelişiminin bir parçasıdır. İnsan biyolojik, psikolojik ayrıca sosyal bir canlıdır. Sağlıklı bir gelişimden bahsedebilmek için bu üç alanında desteklenmesi gerekmektedir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocukların gelişiminde sosyal ilişkilerin önemini vurguladı.

Çocuk mutlaka desteklenmelidir

Çocukların gelişimi için kurdukları sosyal ilişkilerin önemli olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Sosyal ilişkiler çocukların gelişiminin bir parçasıdır. İnsan biyolojik, psikolojik ayrıca sosyal bir canlıdır. Sağlıklı bir gelişimden bahsedebilmek için bu üç alanında desteklenmesi gerekmektedir.” dedi.

Doğduğu andan itibaren çocukla iletişim kurun…

Çocukların sosyal ilişkilerini doğru bir şekilde geliştirebilmesi için yapılması gerekenlere değinen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocukla doğumundan itibaren iletişim kurmanın önemini vurguladı.

Sosyal ilişkilerin gelişebilmesinin en önemli yolunun, öncelikle iletişim kurabilmekten başladığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, şunları söyledi:

“İnsanlar kendilerini sözel ayrıca sözel olmayan iletişim kanallarıyla ifade ederler. İletişimin temeli de ailede atıldığı için çocuğumuz doğduğu ilk andan itibaren onunla sesimizi değiştirerek konuşmaya veya çeşitli mimikler ayrıca yüz ifadeleri ile iletişim kurmaya başlıyoruz. Bebeğin büyümesiyle, çevresini fark etmeye başlamasıyla birlikte o da tepki vermeye başlıyor ayrıca böylelikle iletişim çift taraflı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor.

Çocukla iletişim desteklenmeli

Önce mimikleriyle, yüz ifadeleriyle veya ağlama, gülme gibi duygularla kendini ifade eden bebek büyüdükçe kelimelerle kendini ifade etmeye başlar hale geliyor. Bu noktadan itibaren sosyal çevreye de daha çok katılmaya başlayan bebek diğerleriyle iletişim kurmayı da öğrenir hale geliyor. Çocuğumuzda gelişmeye başlayan bu iletişim kurma ayrıca iletişimi sürdürebilme becerilerinin desteklenmesi için sosyal ortamlara dahil olmanın çok büyük bir önem derecesine sahibi olduğu unutulmamalıdır.”

Çocukla sürekli iletişimde olunmalı

Ailelerin çocuklarının sosyal gelişimi için onlarla sürekli iletişim halinde olması gerektiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Bu iletişimin temelinde çocukların kendi duygu ayrıca düşüncelerini ifade edebilmelerine yönelik ifadeler olmalıdır. Çocuklar uygun zamanda ayrıca duruma uygun tepkilerini, duygu ayrıca düşüncelerini ifade edebilmeyi ailelerinin rehberliğinde öğrenmektedir.” dedi.

Sosyal ortama girmek istemeyen çocuklara dikkat!

Çocukların bazen sosyal ortama girmek istemeyebileceğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, bunların nedenlerinin iyi anlaşılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Aileler bu durumları gözlemlemeli ayrıca nedenlerini anlamaya yönelik çalışmalıdır. Bazen de çocuklar girdikleri sosyal ortamda konuşmamayı seçebilirler, sorulan sorulara en kısa cevapları vererek ortamdan uzak durabilir veya tek başına oynamayı tercih edebilirler. Çocukların bu davranışıyla birlikte; göz teması kurmaktan kaçınma, ellerde terleme, kendini ifade etmeye çalışırken kekeleyebilme gibi başka davranışlar da gözükebilmektedir. Bu durumların temeli bazen aileler tarafınca mizaca bağlanarak açıklanabilmektedir. Eğer çocukta bu durumlar gözlemleniyorsa bir uzmana danışılmalıdır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet elektronik sigara grup sex