tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3290
EURO
35,0804
ALTIN
2.292,31
BIST
8.982,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Siz de Goblin modunda mısınız?

Bilinçli bir tembellik, isteksizlik Goblin modunun habercisi olabilir!

Siz de Goblin modunda mısınız?
08.01.2023 00:16
0
A+
A-

Bilinçli bir tembellik, isteksizlik Goblin modunun habercisi olabilir!

Sosyal medyada insanların kendilerini ifade ederken sıklıkla kullandıkları ayrıca Oxford Sözlük tarafınca bu yılın kelimesine aday gösterilen kelimelerden biri  olan “Goblin Modu”, kişinin bir noktada kendini iyileştirme çabasının bir kenara bırakılması olarak tanımlanıyor. Uzman Klinik Psikolog Merayrıca Umay Candaş Demir, Goblin modundaki kişilerin dağınık, çoğu vakit bilinçli bir tembellik, isteksizlik içinde sadece günlük rutinlerini geçirdiklerini belirterek toplumsal normların bir kenara bırakıldığına dikkat çekti. Pandeminin stresi kronik hale getiren bir süreç yarattığını kaydeden Demir, “Bizler tehdit karşısında stresle başa çıkmak için üç tür yol seçeriz: Kaç, savaş ayrıca dona kal. Goblin modu, bu seçeneklerden en çok kaçma stratejisine işaret ediyor. Ancak kaçmak kısa vadede anksiyetemizi azaltırken, uzun vadede anksiyeteyi tetikleyici etkiye sahip denebilir.” uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Merayrıca Umay Candaş Demir, sosyal medyada insanların kendilerini ifade ederken sıklıkla kullandıkları ayrıca Oxford Sözlük tarafınca bu yılın kelimesine aday gösterilen kelimelerden biri  olan “Goblin modu” hakkında değerlendirmede bulundu.

Sosyal basın kullanımının pandemi ile beraber gittikçe yaygınlaşmasıyla duygu ayrıca düşüncelerimizi paylaşmak için geniş bir zemin haline geldiğini hatırlatan Demir, “İnsanlar gündelik yaşamları ayrıca çeşitli durumlara dair yorumlarını bu geniş platformda paylaşmakta ayrıca bazen de hem siyasete hem de sosyal yaşantıya yön vermektedir. Yine son dönem sosyal medyada insanların kendilerini ifade ederken sıklıkla kullanılan ayrıca Oxford Sözlük tarafınca bu yılın kelimesine aday gösterilen kelimelerden biri de ‘Goblin modu.”diye konuştu.

Goblin mod, psikiyatrik bir terim değil

“Goblin Mod” teriminin psikiyatrik bir terim ya da bir hastalık ismi olmadığını ifade eden Merayrıca Umay Candaş Demir, “Aksine gündelik yaşama dair, insanların duygularını, içinde bulundukları durumu anlatmak için kullandıkları Goblin modu, geçmişi eski de olsa günümüzde yeni yeni kullanılan bir terimdir. ‘Sosyal normlara veya beklentilere bağlı kalmaksızın temel alışkanlıklara ayrıca sıradan faaliyetlere kasıtlı ayrıca utanmadan, pişmanlık duymadan teslim olan ayrıca bunlara boyun eğen bir davranış biçimi için kullanılan argo bir terim’ olarak tanımlandı.” dedi. 

Goblin modu, bilinçli bir tembellik ayrıca isteksizlik içeriyor

“Kelimenin kullanılmaya başlaması tam da pandeminin üçüncü yılını geride bırakırken yaşanılan psikolojik tablonun iyice belirgin hale gelmesine rastlıyor” diyen Merayrıca Umay Candaş Demir, “Pandemi sürecinde insanların pozitif kalma çabası, uzmanların umut aşılaması, sağlıklı olmak için aşırı çaba sarf etmesi yorucu bir psikolojik savaştı. Bazı kişiler bu süreçte pes ettiler. Goblin modu, bir noktada kendini iyileştirme çabasının bir kenara bırakılması da denebilir. Goblin modundaki kişiler dağınık, çoğu vakit bilinçli bir tembellik, isteksizlik içinde sadece günlük rutinlerini geçiriyorlar. Toplumsal normlar bir kenara bırakılıyor.”dedi.

Goblin modunda kişi, duygularını hissetmiyor

Pandeminin toplumun pek çok kesimini çok yorduğunu kaydeden Merayrıca Umay Candaş Demir, “İnsanlar salgından o kadar yoruldu ki bazılarımız bu süreçle ancak bu varoluşsal konum ile başa çıkabilir hale geldi diyebiliriz. Yabancı basına yansıyan haberlere göre ise bu mod ‘ahlaksızlığın konforunu kucaklayan’ olarak tanımlandı. Bu moddaki kişi duygularını hissetmez, tüm gününü yatarak geçirebilir, tüm gün sevdiği dizilerin bölümlerini arka arkaya izleyerek geçirebilir, sosyal medyada amaçsızca gezinir, sağlıklı beslenmeden uzaktır, dış görünüşünü önemsemez, bir anlamda kaçış içindedir denebilir.” diye konuştu.

Goblin modu, depresyonu anımsatıyor

Goblin modundaki kişinin kendi iyiliğini umursamadığı gibi başkalarını da umursamadığına göze çarpan Merayrıca Umay Candaş Demir, “Bu dönemde bazılarında alkol ayrıca madde kullanımı artabilir. İnsanların bu şekilde hayat amaçlarını kaybettikleri, toplumsal normları kenara ittikleri tablo bizlere sıklıkla depresyonu anımsatır. Gündelik yaşamın bir şekilde devam ettiği ancak insanların sorgulamadan, duygu hissetmeden robot gibi yaşamlarını devam ettirdiği, bunu bir sorun olarak görmedikleri ayrıca iyi olmayı istemedikleri bir depresif süreç denebilir.” dedi. 

Goblin modu, kaçma stratejisine işaret ediyor

Pandeminin stresi kronik hale getiren bir süreç yarattığını kaydeden Merayrıca Umay Candaş Demir, “Bizler tehdit karşısında stresle başa çıkmak için üç tür yol seçeriz: Kaç, savaş ayrıca dona kal. Goblin modu bu seçeneklerden en çok kaçma stratejisine işaret ediyor. Ancak kaçmak kısa vadede anksiyetemizi azaltırken, uzun vadede anksiyeteyi tetikleyici etkiye sahip denebilir.” uyarısında bulundu.

Kendinizi tanıyın ne istediğinizi keşfedin!

Sinir sistemimizi düzenlemek için çok daha sağlıklı yollar tercih  edilmesini öneren Uzman Klinik Psikolog Merayrıca Umay Candaş Demir, “Bunun için öncelikli olan, kişinin kendi otantik varoluşunu ortaya koymasıdır. Kendinizi tanıyın ayrıca ne istediğinizi keşfedin. Sağlıklı beslenmek aynı zamanda zihnimizin de sağlıklı çalışmasını sağlar. Beraberinde sosyallik son dönem sinir sistemimizin stresle başa çıkmak için kullandığı dördüncü bir yol olarak literatüre girdi. Başkalarıyla konuşun, duygu ayrıca düşüncelerimizi paylaşmak her vakit için onları daha başa çıkılabilir hale getirecektir.” tavsiyesinde bulundu. 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu