tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3212
EURO
35,0797
ALTIN
2.300,60
BIST
9.066,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Sınır durum kişilik bozukluğu, toplumun yüzde 1-2’sinde görülüyor

Borderline olarak da adlandırılan sınır durum kişilik bozukluğunda kişinin davranışlarının çoğu vakit kestirilemediğini belirten Psikiyatri …

Sınır durum kişilik bozukluğu, toplumun yüzde 1-2’sinde görülüyor
29.08.2022 16:21
0
A+
A-

Borderline olarak da adlandırılan sınır durum kişilik bozukluğunda kişinin davranışlarının çoğu vakit kestirilemediğini belirten Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Elvan Çiftçi, bu kişilerin kısa süreli psikotik dönemler geçirebileceğine dikkat çekiyor. Bu kişilerin davranışlarının çoğu vakit kestirilemez olduğunu ifade eden Çiftçi, bağımlılık ayrıca öfke hisleri sebebiyle kişilerarası ilişkilerinin çalkantılı olduğunu belirtiyor. Sınır durum kişilik bozukluğunun toplumun yaklaşık 1-2’sinde var olduğunun düşünüldüğünü kaydeden Yrd. Doç. Dr. Elvan Çiftçi, kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha yaygın olduğunu belirtti.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Elvan Çiftçi, borderline olarak da adlandırılan sınır durum kişilik bozukluğuna (SKB) ilişkin değerlendirmede bulundu. Yrd. Doç. Dr. Elvan Çiftçi, sınır durum kişilik bozukluğunun (SKB), olağandışı değişken duygulanım, duygu durum, davranış, nesne ilişkileri ayrıca kendilik imajı ile karakterize olduğunu söyledi.

Davranışları çoğu vakit kestirilemez

Sınır durum kişilik bozukluğunda kişinin davranışlarının çoğu vakit kestirilemediğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Elvan Çiftçi, “Hastalar bir anda tartışmacı, daha sonra depresif olabilir ayrıca devamında hiçbir şey hissetmediklerini ifade edebilir. Kısa süreli psikotik dönemler geçirebilir. Davranışları çoğu vakit kestirilemez ayrıca başarıları yeteneklerine göre daha azdır. Diğer insanlarda yardım almak, öfkelerini ifade etmek, yoğun duygularını duyarsızlaştırmak için bileklerini kesebilir ya da kendine zarar verme davranışları olabilir.”uyarısında bulundu.

Yalnız kalmaya katlanamazlar

Bağımlılık ayrıca öfke hisleri sebebiyle kişilerarası ilişkilerinin çalkantılı olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Elvan Çiftçi, “Yakın oldukları kişilere bağımlı olabilirler, hayal kırıklığına uğradıklarında samimi arkadaşlarına büyük öfke duyabilir. Yalnız kalmaya katlanamazlar, birlikte olduğu kişinin mutlu olup olmadığını umursamadan arkadaşlık için yoğun bir arayışı olabilir. Yalnızlıklarını bastırmak için, tanımadıkları kişilerle kısa süreliğine arkadaşlık edebilir veya rasgele cinsel ilişkide bulunabilir.” diye konuştu.

Kronik boşluk hissi ayrıca kimlik karmaşası yaşanıyor

Sınır durum kişilik bozukluğunda kişinin, çoğu vakit kronik boşluk hissi ayrıca can sıkıntısından, tutarlı bir kimlik duygusunun yokluğundan (kimlik karmaşası) şikayetçi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Elvan Çiftçi, “Bu kişiler, baskı altında olduklarında, diğer duygularındaki canlılığa rağmen devamlı depresif hislerinden yakınırlar.”dedi.

Kadınlarda iki kat daha yaygın

Sınır durum kişilk bozukluğunun toplumun yaklaşık 1-2’sinde var olduğunun düşünüldüğünü kaydeden Yrd. Doç. Dr. Elvan Çiftçi, “Kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha yaygındır. B kümesi kişilik bozukluklarının görünürde genetik bir temeli vardır. Sınırda kişilik bozukluğu olan hastaların ailelerinde depresyon yaygındır, akrabalarında duygu durum bozuklukları, alkol ayrıca madde kullanım bozuklukları daha fazladır.” dedi.

Duygusal kararrsızlık ayrıca hipomani ayırıcı tanı

SKB’nin diğer tanı kategorileriyle örtüşen çok çeşitli belirtilere ayrıca klinik özelliklere sahip olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Elvan Çiftçi, “Ayırıcı tanı, özellikle duygusal kararsızlık ayrıca hipomaninin dikkatli bir değerlendirmesini gerektiren SKB’yi bipolar bozukluklarından ayırt etmek için önemlidir. SKB, ve majör depresyon, şizofreni, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ayrıca travma sonrası stres bozukluğu ile karıştırılabilir.” uyarısında bulundu.

Yatarak tedavi ediliyor

Yrd. Doç. Dr. Elvan Çiftçi, tedavi sürecinde aşırı dürtüsel, kendine zarar verici veya kendini yaralayıcı davranışları olan hastaların hastanenin koruyucu ortamında sınırlandırılabileceğini ayrıca diğer hareketlerinin gözlenebileceğini kaydetti.

Psikososyal tedavi tavsiye ediliyor

Diyalektik Davranış Terapisinin (DDT), sınırda kişilik bozukluklarının en iyi basit destekleyicisi kabul edilen psikososyal tedavi olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Elvan Çiftçi, “DDT’nin amacı hayatlarında kronik ayrıca yaygın sorunlardan fazlasıyla acı çeken hastaların yaşamlarını yaşamaya değer hale getirmektir. Hastalar, kişiler arası becerileri geliştirmek ayrıca kendine zarar verici davranışları azaltmak amacıyla diğer tekniklerle birlikte tavsiye, metafor, hikaye anlatma, yüzleştirmeyi de içeren tekniklerle haftalık olarak görülürler.”dedi.

Yrd. Doç. Dr. Elvan Çiftçi, diğer tedavi yöntemlerinden bahsederek sözlerini şöyle tamamladı:

“Zihinselleştirmeye dayalı tedavide, dürtüselliği ayrıca duygularını yönetmede zorlanmadan dolayı azalmış zihinselleştirme kapasitesinin hem kendi hem de başkalarının düşünce ayrıca duygularını anlamasını artırılması ayrıca ilişki kurması artırılması hedeflenir. Aktarım odaklı terapide, birincisi hasta ayrıca terapisti arasında aktarımsal çarpıtmaların açığa kavuşturulması, ikincisi yüzleştirmedir. İlaç tedavilerinde işlevselliklerini etkileyen kişilik özelliklerinin üstesinden gelmek için, antidepresan, duygudurum düzenleyici ayrıca antipsikotikler kullanılmaktadır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu