tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3654
EURO
34,9610
ALTIN
2.325,42
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Sermaye Sıkıntısı Artarsa İhracattaki Artış Düşme Tehlikesiyle Karşı Karşıya Kalabilir

TÜİK tarafınca açıklanan Temmuz ayı Tüketici ayrıca Üretici Fiyat Endeksleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Plastik Sanayicileri …

Sermaye Sıkıntısı Artarsa İhracattaki Artış Düşme Tehlikesiyle Karşı Karşıya Kalabilir
04.08.2022 20:51
0
A+
A-

TÜİK tarafınca açıklanan Temmuz ayı Tüketici ayrıca Üretici Fiyat Endeksleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz: “Üretici Fiyat Endeksinde artışın devam etmesi, tüketicilerin satın aldığı ya da alacağı belirli ürün ayrıca hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri de artışa geçirdi. Ortaya çıkan bu olumsuz durumun yaratmış olduğu etki, plastik sektörü gibi yurtiçinden yeterli hammadde tedariki sağlayamayan endüstrilerde daha derinden hissediliyor” dedi.

Kar Marjı Hızla Eriyor

TÜİK oranlarına bakıldığında Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksinin (Yİ-ÜFE) yıllık bazda 144,61’e ulaştığını dile getiren Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, “Öte yandan, Tüketici Fiyat Endeksindeki ise yıllık bazda 79,60’da kalmıştır. Yani daralan iç pazar ayrıca düşen satın alma gücü nedeniyle üreticilerin maliyetlerinde yaşanan artış oranında bir fiyatlama yapamadığını ayrıca bu sebeple kar marjlarının hızla eridiğini gözlemliyoruz. Gerek tüm dünyada artan emtia fiyatları gerekse Türk Lirasının hızlı değer kaybı neticesinde yaşanan bu durum tüm sanayi kollarımızı derinden etkilemekte. Ülkemizde yaşanan ayrıca tüm vatandaşlarımızın zor günler geçirmesine sebep olan enflasyonun talep yönlü değil, maliyet yönlü olduğu gerçeğiyle hareket edilerek maliyetleri düşürecek önlemler alınması gerekmektedir” dedi.

Girdi Maliyetlerinde Yaşanan Artışlar Sanayicimizi Zora Sokuyor

Geçen senelere kıyasla bugün ihracat verilerinin artış gösterdiğini söyleyen Ömer Karadeniz, “Girdi maliyetlerinde yaşanan artışlardan dolayı rekabet gücü azalan sanayicimiz, her ne olursa olsun üretmek için çok çalışıyor ayrıca ihracatını devam ettiriyor. Fakat girdi maliyetlerindeki artışın devam etmesi sanayicimize ciddi bir sermaye sıkıntısı yaşatmakta ayrıca üretimine sekte uğratmaktadır. Maalesef bu durumdan kaynaklı yeterli üretim yapamayan ya da mecburen kısıtlı üretime geçen sanayicimiz çok. Ülkemizde yaşamış olduğumuz enflasyonun temel kaynağı zaten bu durum. Sırf bu problemden kaynaklı sermaye sıkıntısı yaşayan, üretim yapamayan ya da neredeyse yapamayacak duruma gelen sanayicimizin sermaye sıkıntısı da devam ederse ihracattaki artış düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak, uluslararası piyasalarda potansiyelimiz yok olacaktır” dedi.

Sanayiciler Maliyet Hesabı Yapamaz Hale Geldi

Çatı kuruluş PLASFED – Plastik Sanayicileri Federasyonu olarak, enerji başta olmak üzere üretici üzerindeki maliyetlerde yaşanan sürekli artışın yıpratıcı etkilerini katıldıkları her platformda söylediklerini belirten Ömer Karadeniz, “Döviz kurunun yüksek olması ayrıca girdi maliyetlerinde döviz bazında yaşanan artış siparişleri olumsuz etkiliyor. Sanayiciler maliyet hesabı yapamaz hale geldi. İç ayrıca dış olmak üzere, piyasaları rahatlatacak, yatırıma ayrıca üretime teşvik edecek girişimler yapılmalı. Sürdürülebilir bir büyüme olması için bu söylediklerimizi yapmamız şart. Türk Sanayicisinin en büyük isteği öngörülebilirlik ayrıca finansal istikrardır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu