tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3698
EURO
34,9364
ALTIN
2.325,48
BIST
9.121,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Şekerin Neden Olduğu 9 Hastalığa Dikkat

Doğal olmayan şekerin fazla tüketimi günümüzde çocukluk döneminden başlayarak yetişkinlik döneminde de hızla yaygınlaşıyor. Bazen çocuğumuzu ya …

Şekerin Neden Olduğu 9 Hastalığa Dikkat
16.09.2022 10:51
0
A+
A-

Doğal olmayan şekerin fazla tüketimi günümüzde çocukluk döneminden başlayarak yetişkinlik döneminde de hızla yaygınlaşıyor. Bazen çocuğumuzu ya da kendimizi ödüllendirmek için tükettiğimiz şeker, başta obezite olmak üzere; kalp hastalıkları, Tip2 diyebet, hipertansiyon, depresyon ayrıca uyku bozuklukları gibi birçok rahatsızlığa neden olabiliyor. Hayati riske de yol açan bu hastalıklardan korunmak için doğal olmayan şekerlerden ayrıca ilaayrıca şeker içeren besinlerden uzak durulması gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Endokrinoloji ayrıca Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. İdris Kuzu, “19–25 Eylül Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası” sebebiyle şeker içeren gıdaların zararları ayrıca korunma yöntemleri hakkında bilgilendirme verdi.

Şeker ihtiyacınızı atalarımız gibi sınırlı tutun ayrıca meyvelerden karşılayın

Avcı- toplayıcı dönemlerinden yakın tarihimize kadar yaşayan atalarımızın şeker tüketimi sadece meyvelerin olgunlaştığı mevsimlerle sınırlıydı. Vücudun ekstra şekere ihtiyacı olmadığı düşünüldüğünde aslında bu çok sağlıklı bir durumdur. Ancak son dönemlerde basit şeker tüketimi her yaştan insanı etkisi altına almış durumdadır. Dünya ile birlikte ülkemizde de ilaayrıca şeker kullanımının oldukça arttığı ayrıca buna bağlı olumsuz sonuçların da ortaya çıktığı görülmektedir.

Yanıltıcı isimlerle satılan besinlerden uzak durun

Doğal olmayan şekerin kendisi kadar besinlere ilaayrıca edilen şeker de kişinin tüm vücut sistemlerine zarar verebilmektedir. Bu riskleri özellikle serbest şeker artırır. Serbest şekerler üretici, aşçı veya müşterinin kendisi tarafınca yiyecek ayrıca içeceklere eklenen monosakkarit ayrıca disakkaritler ile bal, şurup, meyayrıca suları ayrıca meyayrıca suyu konsantrelerinde bulunabilmektedir. Besin maddelerine sonradan eklenen grup daha riskli olabilmektedir. İlaayrıca şekerli içecek, genellikle yararı olmayan ayrıca yaygın olarak tüketilen bir gıda türüdür. Bu kategoriye giren içecekler; geleneksel (kamış şekeri veya mısır şurubu ile tatlandırılmış) sodalı içecekler, sporcu içecekleri, tatlandırılmış çaylar, meyveli içecekler, limonatalar ayrıca “vitaminli su” gibi isimler taşıyan bazı ürünler olabilmektedir. Genellikle bu içeceklerin ortak özelliği besin değerine sahip olmamaları ayrıca bol miktarda şeker içermeleridir. İçecek seçimi yapılırken içeriğine, üretici firmanın güvenilirliğine çok dikkat edilmelidir.

Şeker hayati riske bile sebep olabilen hastalıklara yol açabiliyor

Aşırı miktarda şeker içeren besinlerin tüketilmesi kişilerde bazen hayati riskleri de olabilen şu hastalıklara neden olabilir;

  1. Obezite
  2. Kalp hastalıları
  3. Tip 2 diyabet
  4. Hipertansiyon
  5. Karaciğer yağlanması
  6. Uyku bozuklukları
  7. Depresyon
  8. Diş çürükleri
  9. Bazı kanser türlerinin riskini de artırabilir.

Çok fazla olumsuz etkisi olan aşırı şeker tüketiminden korunmak için çeşitli önlemler almamız gerekir. Öncelikle şeker tüketimini kısıtlayacak kararlar alınmalıdır. Şeker tüketimini azaltmak için toplumsal ayrıca bireysel olarak şu önerilere uyulması önemlidir.

  • Okul kantinlerinde çocuklarda obeziteye neden olacak ürünlerin satışı kısıtlanabilir ya da doğrudan yasak konulabilir.
  • Gıdaların üzerine kalori içeriğini gösteren ayrıca uyaran etiketleme uygulaması yapılmalıdır.
  • Şekerin en önemli obezite nedeni olduğu özelinde çocuklar eğitilmelidir.
  • Çocuklara evde, içinde basit şeker olmayan atıştırmalıklar hazırlanabilir.
  • Şeker ihtiyacı doğal yollardan sınırlı olarak karşılanmalıdır.
  • Hareketli yaşam alanlarında yani herkesin birbirini görüp etkilendiği park, bahçe gibi alanlarda şeker ayrıca paketli ürünlerin tüketilmesi sınırlandırılabilir.
  • Çay, kahayrıca gibi içeceklerde şeker kullanılmayabilir.
  • Eayrıca basit şeker alınmaması da alınabilecek basit bir önlemdir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu