tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3290
EURO
35,0728
ALTIN
2.298,20
BIST
9.058,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Seferihisar Orhanlı Halkının Jeotermale Karşı Zaferi

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Köyü sakinleri, yaşam alanlarına yapılmak istenen jeotermal enerji santrali (JES) projelerine karşı …

Seferihisar Orhanlı Halkının Jeotermale Karşı Zaferi
19.11.2022 00:26
0
A+
A-

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Köyü sakinleri, yaşam alanlarına yapılmak istenen jeotermal enerji santrali (JES) projelerine karşı İzmir Su ayrıca Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ayrıca sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte açmış oldukları davaları kazandı. Birden çok proje ruhsatının yer aldığı köy ayrıca çevresinde mahkeme üç alanın JES ruhsatını iptal etti. Mahkeme kararları, 17 Kasım Perşembe günü köy meydanında zeybeklerin halk oyunları gösterileriyle ayrıca keşkek dağıtılarak kutlandı.

İzmir Seferihisar’da bulunan Orhanlı Köyü, bölgede hayata geçirilmesi planlanan jeotermal enerji santrali (JES) projeleri, jeotermal sondaj kuyuları ile yardımcı kaynak olarak rüzgar enerji santrali (RES) ayrıca güneş enerji santrali (GES) projeleriyle 2 yılı aşkın süredir yaşam alanlarını korumak için hukuki olarak mücadele ediyor. 2107 jeotermal işletme ruhsat alanı, 2150 jeotermal arama ruhsat alanı ayrıca 1586 jeotermal arama ruhsat alanına karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Su ayrıca Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün davacı, Doğa Derneği ayrıca Orhanlı Köyü Derneği’nin müdahil olduğu davalarda mahkeme üç alanın ruhsatını iptal etti.

İzmir’in Zeytin Ormanları JES Projelerinin Tehdidi Altında

Hayata geçirilmesi halinde İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytinlerden oluşan zeytin ormanlarına büyük zarar verecek olan jeotermal enerji santrali projeleri, hem bu yörede geçimini sağlayan insanları hem de, bu ormanlarda yaşamını sürdürmekte olan pek çok canlıyı tehdit ediyor. Yüzlerce nadir bitki, kuş ayrıca memeli türünün yaşadığı yöre, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından en değerli 312 Önemli Doğa Alanı’ndan birisi olan Kızıldağ Önemli Doğa Alanı (ÖDA) içerisinde yer alıyor.

Orhanlı Köyü bu tehdide karşı örnek bir mücadele verdi. Ancak İzmir ayrıca Ege’nin büyük bir bölümünde JES tehdidi devam ediyor.

‘’Binlerce Yıldır Kadim Yöntemlerle Yaşıyoruz.’’

Orhanlı Köyü sakinleri adına konuşan, Orhanlı Köyü Kültür, Gençlik ayrıca Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil: Köyümüz üreterek yaşayan ayrıca yediden yetmişe kültürünü devam ettiren bir köy. Kadim Üretim Havzası olan köyümüz için kurdu kuşu doyuran zeytinlikler, aynı zamanda temel bir geçim kaynağı. Binlerce yıldır kadim yöntemlerle yaşıyoruz ayrıca bu yöntem aynı zamanda ekosistemleri ayrıca biyolojik çeşitliliği koruyor.Zeytin ağaçları yoksa, biz yokuz. Kurdun, kuşun, bizim hakkımız için jeotermal istemiyoruz.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu