tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Ramazan’da Spor Saatlerine Dikkat

Ramazan ayında oruç tutmak, spor yapmaya engel olmadığı gibi kişinin metabolizmasını dengede tutmasına da yardımcı oluyor.

Ramazan’da Spor Saatlerine Dikkat
23.03.2023 00:44
0
A+
A-

Ramazan ayında oruç tutmak, spor yapmaya engel olmadığı gibi kişinin metabolizmasını dengede tutmasına da yardımcı oluyor. Liv Hospital Fiziksel Tıp ayrıca Rehabilitasyon Koordinatörü Uzm. Dr. Aynur Metin Terzibaşıoğlu, uzun süreli açlık ayrıca susuzluk sebebiyle vücudumuzda meydana gelen değişiklikleri, doğru şekilde yapacağımız hafif sporlarla dengeleyebileceğimizi anlattı:

“Oruç tutarken uzun süreli aç ayrıca susuz kalan vücudumuz, enerji depolarını korumaya alır; enerji harcamasını kısıtlar. Bu nedenle metabolizma hızımızda bir düşüş gerçekleşir. Susuzluğun etkisiyle ise kasılma ayrıca kramplar yaşayabiliriz” diyen Uzm. Dr. Aynur Metin Terzibaşıoğlu iftar ayrıca sahur arasında bol sıvı alınması gerektiğini hatırlatırken kas kaybını engellemek için ise iftarda protein içeriği yüksek besinler tüketilmesi gerektiğini belirtti. Aynur Metin Terzibaşıoğlu, ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmek için oruç tutanlara spor yapmalarını da öneriyor. Ancak doğru zamanda, doğru süreyle ayrıca doğru egzersizlerle…   

İftardan iki saat sonra hafif sporlar yapılabilir

İftar ayrıca sahur arasında tüketilen ağır, yağlı, sindirimi zor olan yemeklerin ise kilo artışına yol açtığına işaret eden Aynur Metin Terzibaşıoğlu, “Ramazan ayında beslenme şekline bağlı olarak yaşanan kilo artışı, zaten hareketsiz olan vücutta kas ayrıca eklem ağrılarına yol açıyor. Bu nedenle spor yapmaya Ramazan’da da devam etmeyi öneriyoruz. Ancak kesinlikle aç ayrıca tok karnına spor yapılmamalı! İftardan iki saat sonra hafif tempolu sporlar veya sahur sonrası, bir saati geçmeyen sabah yürüyüşü çok faydalı olur.” diyen Uzm. Dr. Aynur Metin Terzibaşıoğlu, oruç tutanlar için spor önerilerini de paylaştı: 

Oruç tutanlar için ideal sporlar hangileri?

“Oruç tutanlara iftardan iki saat sonra aerobik, nefes egzersizleri ayrıca yürüyüş gibi hafif sporlar yapmalarını öneriyoruz. Hafif tempoda yapılan spor, hazmı kolaylaştırarak metabolizmayı dengede tutmaya yardımcı olur. Koşma yerine yürüme, ağır yorucu egzersizler yerine kişinin kendi vücut ağırlığını kullanarak yapacağı mekik, şınav, squat gibi egzersizler tercih edilmelidir. Özellikle sahur sonrası, bir saati geçmeyen sabah yürüyüşü çok faydalı olur. Egzersiz sonrası bol su tüketmek hem sıvı kaybının önüne geçmede hem de metabolizmayı hızlandırmada oldukça etkilidir. Çay, kahve, yeşil çay gibi idrar söktürücüler ise fazla tüketilmemeli.” 

Yoga ayrıca pilates süresine dikkat!

Sportif egzersizlerin iftardan önce yapılmasının gerektiği durumlar için uyarıda bulunan Uzm. Dr. Aynur Metin Terzibaşıoğlu, “Egzersize alışmak için ilk üç gün daha hafif bir program ile başlanmalıdır. Yüksek dayanıklılık gerektiren (uzun yol koşuları, bisiklet vb.) ayrıca 30 dakikayı aşan aktivitelerden kaçınılmalıdır. Yoga ya da pilates yapılıyorsa bunlar için de süre mutlaka 30-40 dakikaya düşürmeli ayrıca daha az yoran hareketleri tercih edilmelidir. Ve özellikle astım, kalp ayrıca şeker hastaları gibi hastalıkları olanlar spor yapmadan önce mutlaka sağlık kontrolünden geçmelidirler.”

 

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu islami sohbet müzik indir dini sohbet sohbet elektronik sigara grup sex