tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3753
EURO
35,0555
ALTIN
2.326,55
BIST
9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?

Ramazan ayı, oruç tutanlar bireyler için beslenme ayrıca yaşam tarzının değiştiği bir aydır. Yeterli ayrıca dengeli beslenmeye göze çarpan Klinik Beslenme ayrıca Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Derya Fidan, “Yeterli ayrıca dengeli beslenmenin sağlanması için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak gerekir” dedi.

Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz?
22.03.2023 12:05
0
A+
A-

Ramazan ayı, oruç tutanlar bireyler için beslenme ayrıca yaşam tarzının değiştiği bir aydır. Yeterli ayrıca dengeli beslenmeye göze çarpan Klinik Beslenme ayrıca Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Derya Fidan, “Yeterli ayrıca dengeli beslenmenin sağlanması için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak gerekir” dedi. 

“Sahur öğününü atlamayın!”

Uzm. Dyt. Derya Fidan, “Sahura kalkılmaması  ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı oruç tutulan vakit için 16  saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Ayrıca sahur öğününün atlanması açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ayrıca buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Tam tersine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı artar ayrıca kilo alma riski de buna bağlı olarak artmaktadır. Bu nedenle sahur öğünleri atlanmamalıdır.

Sahurda süt ayrıca süt ürünü besin gruplarından yararlanılarak (süt, yoğurt, ayran, kefir vb.)  peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da kremasız çorbalar, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ayrıca salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilmesi sağlıklı beslenme açısından oldukça önemlidir.

Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur), tam buğday ekmekleri, liften zengin kuruyemişler ayrıca yulaf gibi besinleri tüketmesi; aşırı yağlı ayrıca tuzlu yiyeceklerden, hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır” diye konuştu.

İftarda kaçınılması gerekenler nelerdir?

Uzm. Dyt. Fidan, “İftarda aşırı tuzlu ayrıca yağlı besinler tüketildiğinde, yemek sonrası mide yanması, uyku hali, kilo artışı gibi birçok problemi beraberinde getirmektedir. Yağlı yiyecekler midede kalma süresi uzun olduğu için sindirimi güçleştiriyor. Bu sebeple iftar sofralarında kavurma ayrıca kızartmalar yerine ızgara, haşlama, buğulama gibi usullerle pişirilmiş hafif yemeklerin tercih edilmesi daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

İftar sofralarında yemeklerin yanında susuzluğun giderilmesi açısından içilen soğuk asitli içecekler, içeriğinde çok fazla tatlandırıcı olması nedeniyle kan şekerinde ani değişiklikler yaratıp insülin salımını etkiler ayrıca insan vücudunda uzun süre açlık halindeyken insülin direnci düşmüşken asitli içeceklerin kan şekerini bir anda yükseltmesi de vücuda oldukça zarar verir. Ve kafein içeren asitli içeceklerle birlikte besin alımı gerçekleştiği vakit besinlerden vücudumuza gelecek olan minerallerin emilimi engellenir ayrıca yeterli beslenme sağlanamaz.

Sahur ayrıca iftar yemeklerinin vazgeçilmezi olarak bilinen şarküteri ürünleri ayrıca tütsülenmiş gıdalar da sağlık açısından ramazan ayında tercih edilmemesi gereken yiyecekler arasındadır çünkü şarküteri ürünlerinin (sucuk, salam, sosis, pastırma vb.) doymuş yağ oranları, toksik yükleri kalorileri ayrıca tuz oranları oldukça yüksektir. Bu sebepten dolayı uzun süre aç kaldıktan sonra ani tansiyon artışları görülebilmektedir ayrıca bu durum sağlık açısından oldukça risklidir” diye söyledi.

İftarda nelere dikkat etmeliyiz?

Uzm. Dyt. Fidan, “İftardan sahura kadar olan vakit diliminde kişi kendi kilosu başına 30 cc kadar su tüketimine dikkat etmelidir. Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir.

Sahur ile iftar arasında geçen uzun sürede vücut besin ayrıca su almıyor bu nedenle uzun süreli açlık sonucu tek seferde büyük porsiyonlarla yenilen yemekleri vücut sağlıklı bir şekilde sindiremez. İftardan sonra besinleri küçük porsiyonlarda tüketmek, yemekleri yerken aralıklı ayrıca yayılmış bir şekilde yemek kan şekerinin yavaş ayrıca dengeli bir şekilde yükselmesini sağlar ayrıca olası sindirim sistemi problemlerinin önüne geçer, bunlara ek olarak yemeklerden 2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler de besinlerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olacaktır” diye açıkladı.

 

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu