tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3698
EURO
35,0047
ALTIN
2.326,10
BIST
9.092,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Prof. Dr. Şevket Pamuk: “Şeffaflığa ve hukuka ihtiyaç var”

İkinci Yüzbu yılın İktisat Kongresi’nin “Yürüyüşe Davet” başlıklı üçüncü gününün ilk konuşmacısı iktisatçı Prof. Dr. Şevket Pamuk oldu.

Prof. Dr. Şevket Pamuk: “Şeffaflığa ve hukuka ihtiyaç var”
17.03.2023 15:25
0
A+
A-

İkinci Yüzbu yılın İktisat Kongresi’nin “Yürüyüşe Davet” başlıklı üçüncü gününün ilk konuşmacısı iktisatçı Prof. Dr. Şevket Pamuk oldu. 1923 yılındaki İktisat Kongresi’nden ikinci yüzyıla geçen süreci rakamlarla anlatan Pamuk, yeni iktisadi kalkınma programı için, “Aradan geçen yüzyıla rağmen bizim de bugün yeni kurallara, şeffaflığa ayrıca hukuk devletine ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

İkinci Yüzbu yılın İktisat Kongresi, üçüncü gününde “Yürüyüşe Davet” sloganıyla başladı. Gazeteci Özlem Gürses’in sunumunu yaptığı üçüncü gün oturumunun ilk konuşmacısı Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Pamuk oldu. Türkiye’nin Batı Avrupa ayrıca Amerika’ya göre iki yüz yıllık kişi başına düşen milli gelir grafiğini gösteren Şevket Pamuk, İktisat Kongresi’nden sonra Türkiye’nin hızlı bir yükselişe geçtiğini söyledi.

“Kalıcı zafer için iktisadi ilerleme şarttır”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 1923’te düzenlenen İzmir İktisat Kongresi’nin Türkiye Cumhuriyeti ekonomisinin oluşturulmasındaki öneminden söz eden Şevket Pamuk, “Bu kuşak iktisadın ne kadar önemli olduğunu bilerek yetişti. Teknoloji farkının ne kadar önemli olduğunu bilerek çalışmalar yürüttü. İzmir’de bir İktisat Kongresi toplanmasına karar verilmesi hiç rastlantı değil. Cumhuriyeti kuracak kadroların ekonomiyi ne kadar önemsediğini gösteriyor. Cumhuriyet farklı bir ekonomi kurabildiyse dünya koşullarının burada çok büyük bir katkısı olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, açılış konuşmasında ‘Efendiler dünya tarihi boyunca biz sabanın kılıca galip geldiği gördük’ diyor. Bunu askeri zafer kazanmış bir lider söylüyor. Askeri zafer yeterli değil, kalıcı zafer için iktisadi ilerleme şarttır&rdqu o; diye konuştu.

“Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu hukuk devletinin olmayışıdır”
Cumhuriyetin ekonomisinin yüzyıl sonra bugün farklı bir yerde olduğunu dile getiren Pamuk, şunları söyledi: “Bugün kişi başına düşen gelirler yüz yıl öncesinin yaklaşık 20 katıdır. O yüzden geldiğimiz yolu küçümsemeyelim. Son dönemde çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Türkiye artık alt yapısı olmayan, demiryolu olmayan bir ülke değil ama sanayisi, eğitimi yetersiz, teknolojisi düşük bir ülke. Bugün geldiğimiz noktada iktisadi ilerleme için çok büyük sorunlarımız var. Bugün Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu bir hukuk devletinin olmayışıdır. Türkiye’de ne siyasette, ne toplumda, ne de ekonomide hesap verilişin olmamasıdır. Ekonomiye dair şeffaf kuralların olmamasıdır. Bugünün Türkiye’sinde güven yoktur. Yüzyıl önce İzmir’de İktisat Kongresi, Türkiye ekonomisi için yeni kur allar oluşturmak için yola çıktı. Bu yüzyıla rağmen bizim de bugün yeni kurallara şeffaflığa ayrıca hukuk devletine ihtiyacımız var. Yeni başarılar ancak bu asgariler sağlanırsa mümkün olabilir. Daha müreffeh bir ekonomi için daha iyi bir eğitime ayrıca teknolojiye ihtiyaç var ama kısa vadede yeni ekonominin oluşması ancak güvenin sağlanmasıyla mümkün olabilecek. Böyle bir dönemeçteyiz. Umarım düşündüğümüz şeyler gerçek olur.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu