tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3290
EURO
35,0728
ALTIN
2.298,20
BIST
9.058,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Online Ödeme Dolandırıcılığı 343 Milyar Dolar Zarara Yol Açacak

E-TİCARET SEKTÖRÜNE YÖNELİK SALDIRILAR ARTIYOR! 2023 ayrıca 2027 yılları arasında e-ticaret sektöründe online ödeme dolandırıcılığından …

Online Ödeme Dolandırıcılığı 343 Milyar Dolar Zarara Yol Açacak
06.09.2022 10:21
0
A+
A-

E-TİCARET SEKTÖRÜNE YÖNELİK SALDIRILAR ARTIYOR!

2023 ayrıca 2027 yılları arasında e-ticaret sektöründe online ödeme dolandırıcılığından kaynaklanan zararın, 343 milyar doları aşacağını belirten Komtera Teknoloji Satış Direktörü Gürsel Tursun, bu tür bir dolandırıcılığın çift faktörlü kimlik doğrulama önlemlerinin kullanılmasına rağmen gerçekleşebileceğinin altını çiziyor ayrıca online dolandırıcılık potansiyeline karşı alınabilecek 4 kritik önlemi paylaşıyor.

Juniper Research’ün araştırma bulgularına göre 2023 ayrıca 2027 yılları arasında e-ticaret sektöründe online ödeme dolandırıcılığından kaynaklanan zararın, 343 milyar doları aşması bekleniyor. Böyle bir durumun e-ticaret sektörünü ciddi anlamda etkileyeceğini ayrıca online ödeme dolandırıcılığı ile mücadelede geliştirilecek stratejilerin inovatif olması gerektiğini belirten Komtera Teknoloji Satış Direktörü Gürsel Tursun, artan dolandırıcılıkla mücadele etmek ayrıca kullanıcıları en iyi şekilde korumak için etkili kimlik doğrulama araçlarının kullanılması gerektiğini vurguluyor ayrıca olası online ödeme dolandırıcılığı riskine karşı alınması gereken 4 kritik önlemi paylaşıyor.

Online Ödeme Dolandırıcılığı ayrıca Türleri

Online ödeme dolandırıcılığı, çalınan kart bilgileri gibi kişisel bilgilerin başkaları tarafınca sahte satın alma işlemlerinde kullanması olarak tanımlanıyor. Suçlular kart sahibine benzer bir konumda IP kullanıyor ayrıca tarayıcı ayarlarını da yine bilgilerini çaldığı kişinin ayarlarını taklit edecek şekilde düzenliyor. Sistemlerinin başarılı olması durumunda hem parasını kaybeden kart sahibi hem de sahte satın alma işlemini onaylayan işletmeler etkileniyor. Öyle ki, gerçek kart sahibi bankaya talepte bulunması halinde satışı onaylayan işletmeler ters ibraz tutarından da sorumlu oluyor. Önlem alınması gereken online dolandırıcılık türleri şu şekilde sıralanıyor:

1. Kimlik avı dolandırıcılığı: Kimlik avı dolandırıcılığı, bir suçlunun kurbanın kişisel bilgilerine ulaşmak amacıyla kurbana e-posta, SMS ya da telefon yoluyla ulaşması şeklinde gerçekleşir. Bunun için suçlu, kişinin tanıdığı bir kişiyi veya markayı taklit etmeye çalışır ayrıca kişisel bilgilerini kurbandan talep eder.

2. Siber saldırılar: Bu dolandırıcılık faaliyeti sırasında suçlular, mağdurların mal veya hizmet satın almak için ödeme bilgilerini girdiği web sitelerinden banka kartı verilerini çalar. Dolandırıcılar daha sonra çalınan verileri özellikle DarkWeb’de sahte satın almalar ayrıca işlemler yapmak için kullanır.

3. Banka havalesi dolandırıcılığı: Banka havalesi dolandırıcılığı, kurbanın mal veya hizmetler için doğrudan transfer yapması amacıyla kandırıldığı çeşitli dolandırıcılık faaliyetlerini kapsar.

4. Dostça dolandırıcılık: ‘’Dostça’’ dolandırıcılık olarak adlandırılan bu dolandırıcılıkta dolandırıcılar, kişisel kartlarıyla veya banka aracılığıyla bir ödeme başlatırlar. Daha sonra ürünü almadıklarını veya hatalı bir ürün aldıklarını iddia ederek iade isterler. Bu durumda dolandırıcı satın aldığı ürünü hem kendine saklar hem de parasını geri alabilir.

Online Ödeme Dolandırıcılığı Karşısında Alınabilecek Önlemler!

Çoğu dolandırıcılık önleme sistemi, bir suç işlemeye çalışan dolandırıcıları tespit etme özelinde yetersiz kalabiliyor. Özellikle e-ticaret sektöründe yer alan şirketlerin online ödeme dolandırıcılığından doğacak zararlara karşı önlem alması gerektiğini söyleyen Komtera Satış Direktörü Gürsel Tursun, alınabilecek 4 kritik önlemi sıralıyor.

1. Ödeme ayrıca gönderim bilgilerini kontrol edin. Herhangi bir şüpheli işlem olup olmadığını belirlemek için ödeme ayrıca gönderim bilgilerini dikkatlice kontrol edin.

2. Güvenilir ödeme sistemlerini seçin.Sağlam güvenlik özelliklerine sahip güvenilir bir ödeme sistemlerini seçin ayrıca kontrolünüzün dışındaki ödemeleri tespit etmek için online ödeme sahtekarlığı tespit mekanizmalarını kullanın.

3. Şüpheli işlemleri inceleyin. Genellikle gece veya sabahın çok erken saatlerinde yapılan çok büyük alışverişler gibi şüpheli satın alma işlemlerini kontrol edin.

4. Yetkili kişilerle iletişime geçin. Satış hizmeti veren şirketlerin tetikte olması ayrıca şüpheli işlemleri ya doğrudan tüketiciyle iletişime geçerek ya da ödeme işlemleri sağlayıcısıyla konuşarak incelemesi gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu