tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3205
EURO
35,0717
ALTIN
2.280,74
BIST
9.029,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Omurilik Felciyle Uluslararası Mücadele Sempozyumu Gerçekleşti

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü kapsamında Türkiye’de ilk kez Omurilik Felciyle Uluslararası Mücadele …

Omurilik Felciyle Uluslararası Mücadele Sempozyumu Gerçekleşti
05.09.2022 14:51
0
A+
A-

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü kapsamında Türkiye’de ilk kez Omurilik Felciyle Uluslararası Mücadele Sempozyumu’nu gerçekleştirdi. Başakşehir Çam ayrıca Sakura Şehir Hastanesi’nde gerçekleşen sempozyumda Avrupa Omurilik Felçlileri Derneği (ESCIF) Başkanı Stefan O. Jorlev ayrıca omurilik felci tedavisi için çalışmalar yapan dünyaca ünlü Hindistanlı doktor HS Chhabra da dünya çapında yapılan çalışmalar hakkında son gelişmeleri Türk bilim insanlarıyla paylaştı.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin (TOFD) ev sahipliğini yaptığı Omurilik Felciyle Uluslararası Mücadele Sempozyumu 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü’nde ilk kez İstanbul’da gerçekleştirildi. Başakşehir Çam ayrıca Sakura Şehir Hastanesi’nde gerçekleşen sempozyuma İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Başakşehir Kaymakamı Uğur Turan ayrıca Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit katılım gösterdi.

TOFD Başkanı Semra Çetinkaya yaptığı konuşmada etkinlikte omurilik felcinin nedenleri ayrıca önleyici uygulamalar özelinde bilgi ayrıca farkındalığın artırılması gerektiğini dile getirerek; “Tüm dünyada eş zamanlı olarak etkinliklerin düzenlendiği bu önemli günde omurilik felcini ayrıca bununla yaşamak zorunda olan bireylerin sorunlarını ulusal ayrıca uluslararası boyutta konuşmak büyük önem taşıyor. Sadece Türkiye’de değil dünyada geliştirilen tedavi yöntemleri hakkında gelişmeleri öğreneceğimiz bu etkinliği Türkiye’de ilk kez gerçekleştirmiş olmaktan sevinç duyuyoruz” dedi.

Uluslararası Omurilik Felci Derneği (ISCoS) temsilen katılan Prof. Dr. Belgin Erhan, tüm dünyada 2016 tarihinden bu yana kutlanan 5 Eylül Uluslararası Omurilik Felçlileri Günü’nün Türkiye’de de geleneksel hale gelmesi hedeflenen bu sempozyum ile gündem haline gelmesinden sevinç duyduğunu ifade etti.

Omurilik felcinden sonra sadece 12’si iş hayatına geri dönüyor

Sempozyumda Türkiye genelinde 500 omurilik felçlisi ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları da açıklandı. Araştırmanın sonuçlarına göre omurilik felci öncesinde çalıştığını ifade edenlerin sadece yüzde 12’si omurilik felcinden sonra çalışmaya devam edebiliyor. İş çevresi olumsuz yönde etkilenen omurilik felçlilerinin yüzde 40 oranında ortez ayrıca protez başta olmak üzere bez ayrıca havalı minder gibi malzemelere de erişim güçlüğü çekiyorlar. Çevre düzenlemesinde eksiklik ise özellikle sosyal yaşamda hissedilen önemli sorunların başında geliyor.

Engelli bireylerin yasal hakları kitapçık haline getirilecek

TOFD Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Çengel’in bilgilendirmede bulunduğu engellilerde yasal haklar konusu başlıklarıyla detaylandırılırken farklı kamu kurum ayrıca kuruluşlarını ihtiva eden bu hakların dernek tarafınca kısa süre içerisinde bir kitapçık haline getirilerek kamuoyuna sunulacağının da bilgisini verdi.

Ekranlardan tanıdığımız kendisi de bir hekim olan Ercan Kesal tarafınca yönetilen Omurilik Felçlilerinin Yaşamındaki Sorunlar panelinde ise omurilik felçlileri duygularını, tecrübelerini ayrıca çözüm önerilerini paylaştı.

“Omurilik felcinin engellenmesi için bilgilendirme paylaşımı önemli”

Türkiye’de alanında uzman konuşmacıların yanı sıra omurilik tedavisi için çalışmalar yapan dünyaca ünlü Hindistanlı doktor HS Chhabra’da omurilik felcinin görülme sıklığının yoğun olduğu Hindistan’da yaşanan gelişmeleri aktarırken toplumsal farkındalığın artırılması noktasında Türkiye’deki çalışmaları da yakından takip ettiğini söyledi.

28 ülkeden 32 sivil toplum kuruluşunun üye olduğu Avrupa Omurilik Felçlileri Derneği (ESCIF) Başkanı Stefan O. Jorlev ise Avrupa’da omurilik felci kapsamında farkındalık oluşması için vakıf ayrıca organizasyonların öneminden bahsederken, gerçekleştirilen başarılı uygulamaların ülkeler arasındaki bilgilendirme ayrıca tecrübe paylaşımıyla aktarılmasının, omurilik felcinin engellenmesi ayrıca omurilik felçlilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi noktasında öneminin altını çizdi.

Halka açık gerçekleştirilen sempozyumda omurilik felçlisi bireylerin yaşadığı fiziksel ayrıca psikolojik zorluklar, tedavi süreçleri, yasal hakları ayrıca cinsel yaşam özelinde yaşadığı zorluklar hakkında merak edilen sorular alanında uzman doktorlar tarafınca cevaplandı.

“Omurilik felcinde ilk müdahale çok önemli”

Türkiye’de ilk kez gerçekleşen ayrıca her yıl 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü’nde gerçekleştirilmesi hedeflenen Omurilik Felciyle Uluslararası Mücadele Sempozyumu’na kapılarını açan Başakşehir Çam ayrıca Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit; “Omurilik felcinin tedavisine yönelik araştırmalara yönelik farkındalık yaratmak için Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile beraber gerçekleşen uluslararası böyle bir kongreye ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu belirti.

Başhekim Yiyit, “Maalesef her yıl binlerce kişi trafik kazaları, denize atlama ayrıca spor yaralanmaları sonucunda omurilik felci ile karşı karşıya kalabiliyor. Omurilik yaralanması olan bir kazazedeye, acil müdahale ayrıca yaşam desteği vermek çok önemlidir. Hastanın hızla hastaneye ulaştırılması gerekir. Bu nedenle kaza mahalindeki ilk müdahale çok önemlidir. Daha sonra, kaza sonucu yaralanan kişinin mutlaka donanımlı travma merkezlerine götürülmesi gerekmektedir. Omurilik felcin tedavisinde; hastaların hastanede iyileşmelerine yardımcı olabilmek için ameliyatlar ayrıca daha devamında rehabilitasyon kliniklerinin kontrolünde olmaları, egzersizlerini ayrıca tıbbi kontrollerini hiç bırakmamaları gerekmektedir.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu