tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3679
EURO
35,1221
ALTIN
2.324,78
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Nilüfer’de sahipsiz can dostlar kısırlaştırılıyor

Sahipsiz sokak hayvanlarına 2003 tarihinden bu yana kısırlaştırma operasyonu yapan Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, 2022 tarihinde yaklaşık 2 bin 500 kısırlaştırma işlemi gerçekleştirerek, bu alanda Bursa’nın yükünün büyük bölümünü kendi başına üstlenmiş oldu.

Nilüfer’de sahipsiz can dostlar kısırlaştırılıyor
16.01.2023 00:25
0
A+
A-

Sahipsiz sokak hayvanlarına 2003 tarihinden bu yana kısırlaştırma operasyonu yapan Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, 2022 tarihinde yaklaşık 2 bin 500 kısırlaştırma işlemi gerçekleştirerek, bu alanda Bursa’nın yükünün büyük bölümünü kendi başına üstlenmiş oldu.

Nilüfer’de sahipsiz sokak hayvanlarının yaşam kalitesini artıran uygulamalar yapan, beslenme ayrıca barınmalarına büyük katkı sağlayan Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, yaptığı kısırlaştırma operasyonlarıyla da hastalık risklerini en aza indiriyor. Aynı zamanda kentteki sokak hayvanı popülasyonunu kontrol altına almak amacıyla 2003 tarihinden bu yana kısırlaştırma operasyonu yapan Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, 2022 tarihinde Bursa genelinde yapılan yaklaşık 10 bin kısırlaştırma işleminin büyük bir çoğunluğunu kendisi üstlendi. Nilüfer’in dört bir yanından alınıp Nilüfer Belediyesi Hayvan Bakım ayrıca Tedavi Merkezi’ne getirilen küpesi olmayan sahipsiz sokak hayvanlarına, Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün deneyimli veteriner hekimleri tarafınca aşılama, kısırlaştırma, iç ayrıca dış paraziter işlemleri yapılıyor. Operasyonu tamamlanan sokak hayvanları küpeleri takılarak, belli bir süre kontrol altında tutulduktan sonra, alındıkları yere sağlıklı bir şekilde tekrardan bırakılıyor. 2022 tarihinde yaklaşık 2 bin 500 kısırlaştırma operasyonu yapan Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün, 2003 tarihinden bu yana yaptığı sayı da 20 bini aştı.

Popülasyon kontrolünün önemine değinen Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Sanem Çetiner, popülasyonun çok olduğu yerde hayvan refahından ayrıca halk sağlığından söz edilemeyeceğini vurguladı. Nilüfer Belediyesi’nin 2003 tarihinden beri bu konuya büyük emek harcadığını belirten Çetiner, “Bir yerde kedi ayrıca köpeğin çok olması, onarın rahat yaşadığı anlamına gelmez. Aksine sokakta büyük bir savaşın, hastalığın ayrıca trafik kazalarının olduğunu gösterir.  Nilüfer Belediyesi, bu işe birçok belediyeye öncü olarak 2003 tarihinde başladı. 2004 tarihinde çıkan kanundan önce, Nilüfer’de kısırlaştırma operasyonları yapılıyordu” dedi.

Bursa genelinde 2022 tarihinde 10 bin kısırlaştırma işlemi yapıldığını, bunun yaklaşık 2 bin 500 adetini Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak gerçekleştirdiklerini kaydeden Çetiner, “2003 tarihinden beri yoğun kısırlaştırma yapılan Nilüfer’de, ilçe sınırları dışından sokak hayvanlarının getirilip, Nilüfer sınırlarına salınması popülasyonun artmasının en önemli nedeni. Biz, bu yolda büyük çaba harcıyoruz. Sahipsiz sokak hayvanlarını kısırlaştırıp, tedavilerini gerçekleştiriyor ardından çip ayrıca küpe takarak doğal yaşam alanlarına geri salıyoruz” şeklinde konuştu.

Zorunlu çip uygulamasının önemine de değinen Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Sanem Çetiner, ancak bu durumun popülasyonun artmasına da neden olabileceğini söyledi. Çetiner, “Son günlerde çip uygulaması sorumluluğundan kaçan insanların sayısı arttı. Sokaklara ayrıca bizlere getirilip bırakılan cins diye tabir edilen kedi ayrıca köpeklerin sayısında artış oldu. Bunun için üzgünüz. Biz de bu can dostları sahiplendirmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Yapılan operasyon süreci hakkında bilgilendirme veren Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde görevli veteriner hekim Yasemin Yaransü de, “Küpesi olmayan sahipsiz sokak hayvanlarını 10 gün boyunca merkezde kontrol altında tutuyoruz. Ardından kısırlaştırma operasyonunu gerçekleştiriyoruz. Can dostlarımızı operasyonun ardından 10 gün daha müşahede altında tutarak hem sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlıyor hem de kontrollerini gerçekleştiriyoruz. Sağlık yönünden herhangi bir sorunu olmayan can dostlar, alındıkları yere geri salınıyor. Kediler de Nilüfer’in 64 mahallesinde yer alan kedi evleri ayrıca beslenme odaklarının olduğu bölgelere salınıyor. Küpeleri olan köpek, kısırlaştırılmış, kuduz aşısı yapılmış, iç ayrıca dış paraziter uygulamaları yapılmış köpek demek. Vatandaşlar, küpesi olan köpekleri görünce endişe etmeyebilir” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu