tarımenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3451
EURO
35,1132
ALTIN
2.307,40
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Nft’ler müzik 3.0 döneminin kapısını aralıyor

MÜZİK ENDÜSTRİSİNDEKİ DEĞİŞİMİN BAŞROLÜNDE NFT’LER YER ALIYOR! Kripto paranın yükselişi ayrıca kitlesel olarak benimsenmesi dünyayı …

Nft’ler müzik 3.0 döneminin kapısını aralıyor
21.09.2022 11:06
0
A+
A-

MÜZİK ENDÜSTRİSİNDEKİ DEĞİŞİMİN BAŞROLÜNDE NFT’LER YER ALIYOR!

Kripto paranın yükselişi ayrıca kitlesel olarak benimsenmesi dünyayı değiştiriyor. Web3’ün faydalarının yaratıcı alanlara hızla nüfuz etmeye başlamasıyla dijital koleksiyon ekosistemi oluşumunun hızlanmasına göze çarpan sosyal NFT pazar yeri Orderinbox’ın CEO’su Doğu Taşkıran, müzik endüstrisinin de NFT’lerle birlikte Müzik 3.0 sürecine girdiğini aktarıyor.

İnternetin yeni serüveni Web 3.0, toplukları ayrıca hatta topluluk tercihlerini de şekillendiriyor. Merkeziyetsiz düzen içinde yeni internet serüveni gelişmeye devam ettikçe özellikle bazı sektörler derinden etkileniyor. Blok zincirler dünyasındaki dijital koleksiyon sahipliğinin müzik endüstrisinde de yeni bir dönemi araladığını belirten Orderinbox’ın CEO’su Doğu Taşkıran’a göre bu yeni dönem, sanatçıların mülkiyet haklarının tekrardan yapılandırılmasında önemli kazanımlar sağlayan NFT’ler, yeni müzik dünyasının Müzik 3.0 olarak adlandırılmasına neden oluyor.

Müzik 3.0’da Mülkiyet Hakları Ön Planda Olacak

NFT’ler her sektörü etkilediği gibi müzik endüstrisini de önemli ölçüde değiştirmeye hazırlanıyor. Özellikle NFT’ler üzerinde çalışan birçok içerik üreticisi ayrıca sanatçı sayısının artışı, müzik endüstrisindeki klasik normların değişimini hızlandırıyor. NFT’ler üzerinden şarkıları ayrıca albümleri tokenize etmek, ek gelir kaynağı yaratmak için sınırlı dijital ürünler satarak içerik oluşturuculara, sanatçılara, yapımcılara telif ücreti sağlamak ya da hayranlara özel deneyimler yaşatmak gibi müzik endüstrisinde birçok yeni fırsat dikkat çekiyor. Oluşan bu avantajların göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Doğu Taşkıran, artık sanatçılar ayrıca hayran kitleleri arasındaki maddi ilişkileri birleştirmeye odaklanan çeşitli girişimler ayrıca projelerle, müzik endüstrisinin metaverse dünyasında topluluk oluşturmanın ön saflarında yer alacağını da vurguluyor. Müzik telif haklarının geleneksel transferi veya tahsisinin aksine, artık gerçek telif hakkı sahipliği ile dijital blok zinciri mülkiyeti arasında önemli bir ayrıma sahip olunacağını da belirten Taşkıran, kademeli sözleşme devriminin kaçınılmaz olarak gerçekleşerek müzik endüstrisinin Müzik 3.0 evrenine taşınacağını, şu anda plak şirketleri ayrıca ünlü sanatçılar arasındaki yasal anlaşmazlıkların da NFT’ler ayrıca dijital koleksiyonları çevreleyen sözleşme bilgilerinin tamamlanmasıyla daha farklı boyutlara geçeceğini aktarıyor.

Bağımsız Sanatçılar NFT Sayesinde Daha Çok Kazanacak

Klasik müzik endüstrisinde birçok sanatçı müzik şirketlerinin çatısı altında çalışmalarını yürütüyor. Çeşitli online müzik platformlarının popülerleşmesiyle bağımsız sanatçıların daha özgür ekonomiye sahip olmaya başladığı görülse de NFT’ler ayrıca Web3’ün getirdikleri ile durum değişiyor. Bağımsız sanatçıların kısa vadede avantajlar elde etmeye başladığı yeni süreçte, özellikle telif haklarının devri mevzu bahis olduğunda, dijital koleksiyon ihraç etmek için daha fazla esnekliğe ayrıca daha az yasal sürtüşmeye sahip olunacağını aktaran Orderinbox CEO’su Doğu Taşkıran, bağımsız bir sanatçının müziğinin tamamına sahip olmasının hayranlarına farklı fayda değerlerini denemelerini sunmayı çok daha kolay hale getirerek müzik dünyasında daha aktif sanatçı fan topluluklarının oluşumuna olanak tanıyacağını da belirtiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar: - sosyal içerik platformu - ETSY Blog - uygulama fikirleri - vize başvurusu